Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rainer Höß 12 évesen tudta meg, hogy nagyapja Auschwitz hírhedt náci parancsnoka volt

Rudolf Höß több mint egymillió ember, köztük 430 ezer magyar zsidó gyilkosa volt. Az unokáját kegyetlenül verte az apja, aki náci maradt. Megrázó szembenézés következik, milyen nagyapa-nagyanya bűneinek terhével élni.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pár napja, véletlenül akadtam rá erre a dokumentumfilmre, ami

Nácik a családomban

címmel fut a Youtube-on. Azóta sem hagy nyugodni, hihetetlen felkavaró és tanulságos ez a történet.

1999 óta sok minden változott a magyar demokráciában, a Nyugat.hu maradt. Támogass, hogy ez továbbra is így lehessen!
Támogatom

Az 50 perces felvételen Rudolf Franz Ferdinand Höß, az Auschwitz koncentrációs tábor parancsnokának unokája, Reiner néz szembe nagyapja (és nagyanyja) háborús bűneivel. Megrázó, ahogy elmeséli, min ment keresztül, amikor megtudta szörnyű örökségét. Kendőzetlenül mesél saját életéről, kegyetlenkedő apjáról, arról, hogy gyerekként miként büntette őt hónapokon át az iskolája kertésze. Akkor még nem sejtette, hogy a kertész holokauszttúlélő volt, nagyapja auschwitzi villájában is dolgozott.

Reiner Höß, a retteget koncentrációs tábor parancsnokának unokája
bmfilm11

Rainer 1965 májusában Stuttgartban született. 12 évesen tudta meg, hogy nagyapja az egyik rettegett náci tömeggyilkos, aki az auschwitzi koncentrációs tábor parancsnokaként több mint egymillió zsidót küldött a halálba.

Never forget, vagyis sose felejts

- ez a tetoválás van a mellkasán, a felirat mellett egy Dávid-csillag látható, valamint három holokauszt-túlélő neve is olvasható. Rainer lassan 20 éve járja már Európát, diákoknak tart előadásokat a holokauszt borzalmairól.

A többit pedig mesélje el személyesen ő

Weber Kristóf zeneszerző saját művét ajánlotta fel a dokumentumfilmhez. Dr. Mohai Imre tolmácsolásában, a bmfilm11 közreműködésében ismerhetjük meg Rainer fájdalmát, családi drámáját:

Rudolf Franz Ferdinand Höß:

A zsidókérdés „végleges megoldása” az összes európai zsidó teljes kiirtását jelentette

 • Rudolf Höß három és fél éven keresztül volt az auschwitzi koncentrációs tábor parancsnoka. Ez idő alatt jelentősen bővítette az eredeti létesítményt.
 • 1941 őszén Höß személyesen irányította az első Zyklon B-vel folytatott kísérleti gázosításokat, majd Eichmann társaságában választotta ki azt a két lengyel parasztházat, amelyeket ideiglenes gázkamrává alakítottak át: "Bejártuk az egész térséget, hogy megfelelő helyet találjunk, ahol elkezdhetjük az emberirtást." - emlékezett a krakkói börtönben írt memoárjában.
 • Rudolf Höß
  Nyugat.hu

 • Több mint egymillió ember, köztük 430 ezer magyar zsidó gyilkosa volt.
 • Höß felügyelte Joseph Mengele brutális emberkísérleteit.
 • Dachauban született a negyedik, Auschwitzban pedig az ötödik gyermeke.
 • Látszólag minta családapa volt, de 1943-ban viszonya volt egy női fogollyal, aki teherbe is esett tőle.
 • Rudolf Höß családi villája közvetlenül a haláltábor mellett épült fel. Az emeleti ablakból rá lehetett látni a krematóriumra is. Gyerekeivel és feleségével mindvégig ott élt. Gyerekei bejártak a táborba, nyakukba azonban táblákat akasztottak, nehogy zsidóknak nézzék.
 • A háború után Lang néven egy vidéki gazdaságban bujkált. 1946 márciusában egy feljelentés nyomán itt tartóztatták le a britek. Hößt ezután Nürnbergbe vitték, ahol a náci háborús főbűnösök perében a vádlókat és vádlottakat egyaránt sokkoló, részletes tanúvallomást tett auschwitzi működéséről.
 • 1947 tavaszán az auschwitzi I. krematórium előtt akasztották fel.
 • Rudolf Höß írásbeli nürnbergi perbe tett tanúvallomása itt olvasható!
 • Holokausztról szóló, szombathelyi témájú korábbi írásaink:

 • Álmában néha még a szombathelyi strand öltözőjéből a gázkamrába viszik - Weiss András 2. rész: ITT
 • „Reggel már nem volt doktor, csak fagyott csontváz” - egy szombathelyi Mengele Auschwitzában, aki megjelent a Saul fiában is: ITT
 • Halálmenetben sohase vedd le a cipődet! - 101 éves Elemér bácsi: ITT
 • Missziós papnövendékből lett neves akadémikus, egy szombathelyi holokauszt túlélő - Ő dr. Görög Sándor: ITT
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzásszólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés