Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Somlói értékek, borturizmus és nemzetközi sikerek

A Kreinbacher Birtok további tervekkel készül a jövőre.

A nyugat-dunántúli térség méltán részesül országos, sőt nemzetközi figyelemben, ha a turizmus és a hazai értékek felfedezése kerül terítékre, amelyben a Somló hegyen található Kreinbacher Birtok szerepe egyre jelentősebb. A borászat - és pezsgőpincészet szellemisége a helyi tradíciók és a modern szemlélet ötvözése, amelynek köszönhetően a világbajnokságon nagydíjas pezsgőik készülnek. A Birtok évről évre több látogatót fogad vendégül, a minőségi turizmust támogatva és a tradicionális pezsgőkészítés megismerését népszerűsítve.

A Somló hegyről a pezsgőkészítés élvonalában

A Kreinbacher Birtok a Somlói borvidék szívében terül el. A 2002-ben megalapított Birtokon a kezdetek óta folyamatos az ültetvények újratelepítése, valamint a borászat fejlesztése. Az első, igazán jelentős állomásához 2011-ben érkezett, ekkor az Európai Uniós támogatással megvalósult új birtokközpont a borászat mellett egy pezsgőfeldolgozó és érlelő részleget is magába foglaló pezsgőpincészettel bővült. 2014-ben mutatták be az első Méthode Traditionnelle pezsgőit, amelyet azóta számos nemzetközi elismeréssel díjaztak. A Birtok 2015 tavasza óta a turizmus és gasztronómia területeken is jelentős szereplője a somlói térségnek, ekkor 15 szobás, építészeti szempontból is különleges szállással és étteremrésszel bővült annak érdekében, hogy a kirándulók és a pezsgőkészítés iránt érdeklődők számára minden igényt kielégítő vendéglátást biztosítson.

A Kreinbacher Birtok
Kreinbacher

Alig húsz év alatt a Birtok számos mérföldkövet tudhatott magáénak. Mára közel 50 hektár termőterületet művelnek organikusan és évente további 20-30 hektárról szüretelnek. A Méthode Traditionnelle pezsgő piacra lépése óta pedig, a Kreinbacher már négyféle pezsgővel és rozéval képviselteti magát a hazai és nemzetközi piacokon és Somló, mint úti cél, is egyre népszerűbb a látogatók körében.

Somlói tradíciók és modern stílus, a nemzetközi versenyek díjazottjai

A Kreinbacher Birtok pezsgőit már számos nemzetközi elismeréssel, köztük kategóriájában világbajnoki címmel is díjazták. Ezek között kiemelkedő a világ legrangosabb pezsgőversenye, a Champagne and Sparkling Wine World Championships (CSWWC), ahol a Kreinbacher Birtok pezsgőit öt éve állítják a zsűri elé. Az eredmények közül néhányat említve: 2016-ban a Birtok legkiválóbb tétele, a Prestige Brut hozta meg az első aranyérmet, a Brut Classic Magnum 2015 a 2018 és 2019-es évben is arany minősítéssel térhetett haza, sőt a 2016, 2018 és 2019-es években is a Legjobb magyar pezsgő elismeréssel is a Kreinbacher palackokat illették.

A Kreinbacher 2016-os Prestige Brut Magnumja
Kreinbacher

A legfrissebb, 2020-as eredmények szerint pedig a Birtok Brut Classic 2016 Magnum pezsgője az aranyérmen túl két kategóriagyőztes Best in Class címmel is büszkélkedhet, a Prestige Brut és a Prestige Brut 2016 Magnum pedig ezüst minősítésben részesültek. A virtuális díjátadón egy újabb trófeát is a Birtoknak ítéltek: most negyedik alkalommal kapták meg a Legjobb magyar pezsgőnek szóló trófeát. Idén talán még értékesebb ez az elismerés, hiszen több mint 1000 nevezés és mintegy 30 ország mezőnyéből választották be a mindössze 12 National Trophy díjazott közé.

A Kreinbacher Birtok bor és pezsgőkészítésének szellemiségét a Somlói borvidéki terroir megragadása és a haladó szemlélet jellemzi. A Kreinbacher Birtokon elsősorban a helyi szőlőfajták művelése történik, úgy, mint a juhfark, a furmint, az olaszrizling, a hárslevelű, különlegességként pedig a syrah. Organikus szőlőműveléssel, a tőkék egészségére való maximális odafigyeléssel, felszívódó vegyszerek használata nélkül születnek meg a gazdag ízvilágú borok. A pezsgőkészítéshez szintén bevált a furmint, amelyet jellemzően chardonnay és pinot noir alapborokkal házasítanak.

A Kreinbacher Birtok 2020-ban is sikeres évet zár

A turizmus és vendéglátás, illetve a prémiumgasztronómia a koronavírus járvány következtében kiemelten veszélyeztetett ágazatok, a legtöbb szolgáltató és ellátási lánc felvásárlóerő és logisztikai nehézségekkel küzd.

A Kreinbacher Birtok értékesítési csatornáiban is jelentős változások történtek. Míg eddig a gasztronómiai szektor volt a leghangsúlyosabb az értékesítésben, a vendéglátás területét érintő korlátozások bevezetését követően a forgalom a kiskereskedelemben erősödött, ebben fontos szerepe volt értékesítő partnerük, a Bortársaság saját üzleteinek és online értékesítésének is.

Habár a Birtok 2019-et tekinti eddigi legsikeresebb évének, a 2020-as év a minőség folyamatos fenntartása, illetve finomhangolása mellett a volumen növelésének további igényét irányozza elő, a tradicionális pezsgők iránt továbbra is erős a kereslet.

Kilátás a Kreinbacher Birtok vendégteréből
Kreinbacher

A fejlesztések folyamatosak, további tervek születnek

A minőségi szemlélet jegyében a Birtokon folyamatos a technológia fejlesztés. 2019-ben újabb Coquard présekkel és 12 darab gyropalettel bővült az eszközpark, utóbbi jelentősége, hogy automatizált megoldást kínál az érlelés után a palackok lerázásához, az ún. seprő ülepítéséhez.

A Birtok további, a tradicionális pezsgőkészítés munkafázisaira irányuló fejlesztéseket is tervez annak érdekében, hogy a piaci igények kiszolgálására a legjobb minőségben, minél nagyobb kapacitással álljon készen.

A tervek között szerepel a degorzsálósor bővítése, amelynek lényege, hogy a palackos érlelés és a seprő ülepítése után az üledéket eltávolítsa. Ehhez a palackok nyakát lefagyasztják, majd felnyitva a seprő jégdugóként, a nyomás hatására egy szempillantás alatt elhagyja a palackokat, hogy végeredményként tiszta, tükrös ital álljon elő, fogyasztásra készen.

Mivel a syrah telepítések a kezdeti 1 hektárhoz képest már 5 hektárra nőttek, a tervek szerint a vörösbor feldolgozó modernizálása a következő lépés. Az ún. optikai válogató a bogyózást és a bogyóválogatást segíti majd.

Habár már beérni látszik az a cél, hogy a klasszikus borturizmus mellett a gasztronómia is erős hívószót jelentsen a Kreinbacher Birtokra érkezők számára, további konyhatechnológia fejlesztés, és kb 200 nm-es étterembővítés is szerepel a középtávú tervek között, annak érdekében, hogy minél több vendég befogadására alkalmassá váljon.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

(X)

Tovább az oldalra