A nyugat-dunántúli térség méltán részesül országos, sőt nemzetközi figyelemben, ha a turizmus és a hazai értékek felfedezése kerül terítékre, amelyben a Somló hegyen található Kreinbacher Birtok szerepe egyre jelentősebb. A borászat - és pezsgőpincészet szellemisége a helyi tradíciók és a modern szemlélet ötvözése, amelynek köszönhetően a világbajnokságon nagydíjas pezsgőik készülnek. A Birtok évről évre több látogatót fogad vendégül, a minőségi turizmust támogatva és a tradicionális pezsgőkészítés megismerését népszerűsítve.
A Somló hegyről a pezsgőkészítés élvonalában
A Kreinbacher Birtok a Somlói borvidék szívében terül el. A 2002-ben megalapított Birtokon a kezdetek óta folyamatos az ültetvények újratelepítése, valamint a borászat fejlesztése. Az első, igazán jelentős állomásához 2011-ben érkezett, ekkor az Európai Uniós támogatással megvalósult új birtokközpont a borászat mellett egy pezsgőfeldolgozó és érlelő részleget is magába foglaló pezsgőpincészettel bővült. 2014-ben mutatták be az első Méthode Traditionnelle pezsgőit, amelyet azóta számos nemzetközi elismeréssel díjaztak. A Birtok 2015 tavasza óta a turizmus és gasztronómia területeken is jelentős szereplője a somlói térségnek, ekkor 15 szobás, építészeti szempontból is különleges szállással és étteremrésszel bővült annak érdekében, hogy a kirándulók és a pezsgőkészítés iránt érdeklődők számára minden igényt kielégítő vendéglátást biztosítson.
Alig húsz év alatt a Birtok számos mérföldkövet tudhatott magáénak. Mára közel 50 hektár termőterületet művelnek organikusan és évente további 20-30 hektárról szüretelnek. A Méthode Traditionnelle pezsgő piacra lépése óta pedig, a Kreinbacher már négyféle pezsgővel és rozéval képviselteti magát a hazai és nemzetközi piacokon és Somló, mint úti cél, is egyre népszerűbb a látogatók körében.
Somlói tradíciók és modern stílus, a nemzetközi versenyek díjazottjai
A Kreinbacher Birtok pezsgőit már számos nemzetközi elismeréssel, köztük kategóriájában világbajnoki címmel is díjazták. Ezek között kiemelkedő a világ legrangosabb pezsgőversenye, a Champagne and Sparkling Wine World Championships (CSWWC), ahol a Kreinbacher Birtok pezsgőit öt éve állítják a zsűri elé. Az eredmények közül néhányat említve: 2016-ban a Birtok legkiválóbb tétele, a Prestige Brut hozta meg az első aranyérmet, a Brut Classic Magnum 2015 a 2018 és 2019-es évben is arany minősítéssel térhetett haza, sőt a 2016, 2018 és 2019-es években is a Legjobb magyar pezsgő elismeréssel is a Kreinbacher palackokat illették.
A legfrissebb, 2020-as eredmények szerint pedig a Birtok Brut Classic 2016 Magnum pezsgője az aranyérmen túl két kategóriagyőztes Best in Class címmel is büszkélkedhet, a Prestige Brut és a Prestige Brut 2016 Magnum pedig ezüst minősítésben részesültek. A virtuális díjátadón egy újabb trófeát is a Birtoknak ítéltek: most negyedik alkalommal kapták meg a Legjobb magyar pezsgőnek szóló trófeát. Idén talán még értékesebb ez az elismerés, hiszen több mint 1000 nevezés és mintegy 30 ország mezőnyéből választották be a mindössze 12 National Trophy díjazott közé.
A Kreinbacher Birtok bor és pezsgőkészítésének szellemiségét a Somlói borvidéki terroir megragadása és a haladó szemlélet jellemzi. A Kreinbacher Birtokon elsősorban a helyi szőlőfajták művelése történik, úgy, mint a juhfark, a furmint, az olaszrizling, a hárslevelű, különlegességként pedig a syrah. Organikus szőlőműveléssel, a tőkék egészségére való maximális odafigyeléssel, felszívódó vegyszerek használata nélkül születnek meg a gazdag ízvilágú borok. A pezsgőkészítéshez szintén bevált a furmint, amelyet jellemzően chardonnay és pinot noir alapborokkal házasítanak.
A Kreinbacher Birtok 2020-ban is sikeres évet zár
A turizmus és vendéglátás, illetve a prémiumgasztronómia a koronavírus járvány következtében kiemelten veszélyeztetett ágazatok, a legtöbb szolgáltató és ellátási lánc felvásárlóerő és logisztikai nehézségekkel küzd.
A Kreinbacher Birtok értékesítési csatornáiban is jelentős változások történtek. Míg eddig a gasztronómiai szektor volt a leghangsúlyosabb az értékesítésben, a vendéglátás területét érintő korlátozások bevezetését követően a forgalom a kiskereskedelemben erősödött, ebben fontos szerepe volt értékesítő partnerük, a Bortársaság saját üzleteinek és online értékesítésének is.
Habár a Birtok 2019-et tekinti eddigi legsikeresebb évének, a 2020-as év a minőség folyamatos fenntartása, illetve finomhangolása mellett a volumen növelésének további igényét irányozza elő, a tradicionális pezsgők iránt továbbra is erős a kereslet.
A fejlesztések folyamatosak, további tervek születnek
A minőségi szemlélet jegyében a Birtokon folyamatos a technológia fejlesztés. 2019-ben újabb Coquard présekkel és 12 darab gyropalettel bővült az eszközpark, utóbbi jelentősége, hogy automatizált megoldást kínál az érlelés után a palackok lerázásához, az ún. seprő ülepítéséhez.
A Birtok további, a tradicionális pezsgőkészítés munkafázisaira irányuló fejlesztéseket is tervez annak érdekében, hogy a piaci igények kiszolgálására a legjobb minőségben, minél nagyobb kapacitással álljon készen.
A tervek között szerepel a degorzsálósor bővítése, amelynek lényege, hogy a palackos érlelés és a seprő ülepítése után az üledéket eltávolítsa. Ehhez a palackok nyakát lefagyasztják, majd felnyitva a seprő jégdugóként, a nyomás hatására egy szempillantás alatt elhagyja a palackokat, hogy végeredményként tiszta, tükrös ital álljon elő, fogyasztásra készen.
Mivel a syrah telepítések a kezdeti 1 hektárhoz képest már 5 hektárra nőttek, a tervek szerint a vörösbor feldolgozó modernizálása a következő lépés. Az ún. optikai válogató a bogyózást és a bogyóválogatást segíti majd.
Habár már beérni látszik az a cél, hogy a klasszikus borturizmus mellett a gasztronómia is erős hívószót jelentsen a Kreinbacher Birtokra érkezők számára, további konyhatechnológia fejlesztés, és kb 200 nm-es étterembővítés is szerepel a középtávú tervek között, annak érdekében, hogy minél több vendég befogadására alkalmassá váljon.