Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Német, bolgár, horvát és izlandi diákok merülnek el a média rejtelmeibe a kőszegi Jurisichban

Iskolaújságot készítenek és a médiamanipuláció is a fő témák között szerepel ezen a héten.
JMG-SWIM
JMG-SWIM
Nagy Jácint

A megyében jelenleg nemzetközi partnerkapcsolatot egyedül a Jurisich Miklós Gimnázium ápol koordinátorintézményként, már közel 20 éve. A nyelvgyakorláson, a multikulturális szemléletépítésen túl barátságok kialakításában és a mai oktatásban nem túl gyakori projektmunka gyakorlására is kiváló lehetőség.

JMG-SWIM
JMG-SWIM
Nagy Jácint

Az idei projekt témája a média erősségei és gyengeségei, melyet a gimnázium nyelvtanára, Nagy Marietta koordinál. Meggyőződése, hogy egy ilyen programmal a diákoknak élményt adnak. Nyitottságra nevelik őket más kultúrák irányába és aktívabban tudnak fellépni saját környezetük átformálásában. A gyerekek manapság úsznak a mérhetetlen információáradatban, erre utal a projekt neve a SWIM. Az egész évben zajló médiaprojekt keretében mind az öt részvevő országban ebben segítenek tájékozódni.

JMG-SWIM
JMG-SWIM
Nagy Jácint

A témahéten a német, bolgár, horvát és izlandi diákokból álló csoportokban zajlik a foglalkozás, melyen helyet kap az iskolaújság készítés, a médiamanipuláció kérdése is.

JMG-SWIM
JMG-SWIM
Nagy Jácint

Valójában az erőszak mindig is benne volt az emberekben, ahogy a szeretet is és ilyen ősi dolgokat nem lehet csak úgy semmissé tenni, kitörölni. Pont ezért teljesen értelmetlen azzal hitegetnünk magunkat, hogy az erőszak egyik pillanatról a másikra csak úgy eltűnik a világból, ez lehetetlen. Viszont az, ahogy gondolkodunk, sokat számít. Ki kellene már lépni a komfort zónából, hogy ne váljunk mi is robotokká.

JMG-SWIM
JMG-SWIM
Nagy Jácint

Mindez a kétnyelvű projektnyitó kiállításon hangzott el, ahol a diákok a médiaórákon megismert erőszakos filmeket feldolgozandó térbeli tárgyakat állították ki. Rónaszéki Linda tanárnő

erőszak-falaknak

nevezte őket, melyeknek célja a magunkban rejlő félelmek, a médiában vagy a közvetlen környeztünkben megélt erőszak-élmények felszabadítása. A szobrokon cetlik vagy képek formájában megjelennek a még elviselhető és már elfogadhatatlan erőszakos tettek, formájuk, anyaguk viszont különböző. Akad gyurma-család, hungarocell jéghegy, labirintus alakú lélek-alagút, drótozott fahasáb.

JMG-SWIM
JMG-SWIM
Nagy Jácint

A kiállítás összefogásra buzdít. Lerombolni határainkat, a bennünk húzódó falakat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra