Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Német, bolgár, horvát és izlandi diákok merülnek el a média rejtelmeibe a kőszegi Jurisichban

Iskolaújságot készítenek és a médiamanipuláció is a fő témák között szerepel ezen a héten.
JMG-SWIM
JMG-SWIM
Nagy Jácint

A megyében jelenleg nemzetközi partnerkapcsolatot egyedül a Jurisich Miklós Gimnázium ápol koordinátorintézményként, már közel 20 éve. A nyelvgyakorláson, a multikulturális szemléletépítésen túl barátságok kialakításában és a mai oktatásban nem túl gyakori projektmunka gyakorlására is kiváló lehetőség.

JMG-SWIM
JMG-SWIM
Nagy Jácint

Az idei projekt témája a média erősségei és gyengeségei, melyet a gimnázium nyelvtanára, Nagy Marietta koordinál. Meggyőződése, hogy egy ilyen programmal a diákoknak élményt adnak. Nyitottságra nevelik őket más kultúrák irányába és aktívabban tudnak fellépni saját környezetük átformálásában. A gyerekek manapság úsznak a mérhetetlen információáradatban, erre utal a projekt neve a SWIM. Az egész évben zajló médiaprojekt keretében mind az öt részvevő országban ebben segítenek tájékozódni.

JMG-SWIM
JMG-SWIM
Nagy Jácint

A témahéten a német, bolgár, horvát és izlandi diákokból álló csoportokban zajlik a foglalkozás, melyen helyet kap az iskolaújság készítés, a médiamanipuláció kérdése is.

JMG-SWIM
JMG-SWIM
Nagy Jácint

Valójában az erőszak mindig is benne volt az emberekben, ahogy a szeretet is és ilyen ősi dolgokat nem lehet csak úgy semmissé tenni, kitörölni. Pont ezért teljesen értelmetlen azzal hitegetnünk magunkat, hogy az erőszak egyik pillanatról a másikra csak úgy eltűnik a világból, ez lehetetlen. Viszont az, ahogy gondolkodunk, sokat számít. Ki kellene már lépni a komfort zónából, hogy ne váljunk mi is robotokká.

JMG-SWIM
JMG-SWIM
Nagy Jácint

Mindez a kétnyelvű projektnyitó kiállításon hangzott el, ahol a diákok a médiaórákon megismert erőszakos filmeket feldolgozandó térbeli tárgyakat állították ki. Rónaszéki Linda tanárnő

erőszak-falaknak

nevezte őket, melyeknek célja a magunkban rejlő félelmek, a médiában vagy a közvetlen környeztünkben megélt erőszak-élmények felszabadítása. A szobrokon cetlik vagy képek formájában megjelennek a még elviselhető és már elfogadhatatlan erőszakos tettek, formájuk, anyaguk viszont különböző. Akad gyurma-család, hungarocell jéghegy, labirintus alakú lélek-alagút, drótozott fahasáb.

JMG-SWIM
JMG-SWIM
Nagy Jácint

A kiállítás összefogásra buzdít. Lerombolni határainkat, a bennünk húzódó falakat.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra