Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kétszázötven kiadványból áll Szombathely legnagyobb képregénygyűjteménye

Székely Zoárddal barangoltunk képregényeinek végtelen birodalmában.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több polcodon sorakoznak képregények. Mióta gyűjtöd ezeket?

Ez az őrület már kisgyerekként elkezdődött nálam, első osztályban már vettem A csodálatos Pókember 2. sorozatához tartozó füzeteket. Ebből a sorozatból itthon kilencven füzet jelent meg, amiből hetvennyolcat be is gyűjtöttem. Ekkoriban főleg a Donald kacsa, a Snoopy és a Kázmér és Huba kiadványok is a gyűjteményem részei voltak. Olyan 2005-2006 környékén vásároltam több magyarul megjelent kötetet is, mint például a Batman Hush, a Watchmen és a Hellboy. Ezeknek azért már jóval komolyabb történetük van. Jelenleg csak egy-két magyar nyelvű kiadvány van a polcon, mint a Kázmér és Huba, illetve a nemrég megjelent Locke & Key.

Zoárd és az ő drágaságai
Varga Mátyás

Később is kitartott ez a rajongásod?

Nem egészen. Valamiért gimis koromban abbamaradt, mert ilyenkor mindenki azt mondja hogy ez ciki, és kinőtt belőle. Valami hasonló történt nálam is, de ennek ellenére mindig ott voltak a polcomon a különféle kötetek. 2013-ban azonban megismerkedtem Kóbor Robival, és újra megfertőződtem a képregények iránti szeretettel. Emlékszem, hogy amikor felmentem Robihoz, hogy X-Men füzeteket vegyek tőle megláttam a polcán a rengeteg angol nyelvű kiadványt. Ekkor jöttem rá, hogy lehet, jobb lenne eredeti nyelven olvasni, mert így sokkal több és jobb történetet is megismerhetek. Ez korábban eszembe sem jutott, pedig amióta csak az eszemet tudom, angolt tanulok.

Mennyi képregényed van és mekkora lehet az összértéke a gyűjteménynek?

Jelenleg több, mint 150 kötet található a polcokon, és olyan 100 füzetem van egyenként fóliákba elrakva egy nagy dobozban. Az értékét nem tudom pontosan, de korábban kiszámoltam, bár azóta adtam el és vettem is képregényeket. Fél és egymillió közöttre saccolnám, ha pontosítani kellene, akkor is olyan 7 és 800 000 forint közötti az összegyűjtött kiadványok együttes összege.

Mi a legértékesebb képregényed?

A Sandman Absolute gyűtemény, ami azért is értékes mert dedikálta az író, Neil Gaiman és még egy Morpheus sketch is szerepel az aláírás mellett. Ezt az egyik haveromtól vettem 100 000 forintért. Darabja alapesetben 20-25 ezer között mozog, mellé viszont kaptam még egy gyönyörűséget, a The League Of Extraordinary Gentlemen: Kevin O’Neill Gallery Edition kiadást. De így, hogy Gaimen aláírta és belerajzolt nem tudom megbecsülni az értékét, talán a dupláját éri így. Kifejezetten értékes még a Big Damn Sin City, Frank Miller egyik legismertebb művének 1300 oldalas kiadása, amit öt évvel ezelőtt vásároltam harmincezer forintért. Azóta amennyire figyeltem, elfogyott a kiadónál és a nagyobb üzleteknél is, úgyhogy nem ritka, hogy kétszeres árat is elkérnek érte különböző online felületeken.

A Sandman írója, Neil Gaiman aláírása és az általa rajzolt Morpheus
Varga Mátyás

Melyik történetet szereted a legjobban?

Amikor hat évvel ezelőtt elolvastam a Sandmant, olyan hatást tett rám, amit akkoriban még könyveknél sem sűrűn tapasztaltam, azóta pedig más képregénynél sem éltem át hasonlót. Az író, Neil Gaiman több regényt is írt már, amint látod szeretem is a könyveit, jó néhány szerepel a polcon. Roppant ügyes mesélő az öreg, remekül bújtat új köntösbe régi történeteket, hogy újra és újra rácsodálkozzunk a fantasy kimeríthetetlen eszköztárára. A Sandman Morpheus, az Álommanó történetét meséli el, aki a Végtelenek egyike. Száz évvel ezelőtt egy okkult szekta el akarta rabolni a Halált, de nem őt, hanem Álmot, az öccsét sikerült elfogniuk. Évtizedekig tartották fogságban egy üvegbúra alatt, ami birodalmának pusztulásához vezetett és ezalatt rengeteg ember szenvedett álmatlanságban. Így indul a történet.

Ki a kedvenc képregényhősöd? És mit szeretsz benne?

Gyerekkorban nyilván Pókembert volt a favorit. Talán, részben a netflixes sorozat miatt is, de Daredevilt mondanám a kedvencemnek. Több remek sort is olvastam már a karakterről olyan írók által, mint Frank Miller, Brian Michael Bendis, vagy Ed Brubaker. Azért is fogott meg annyira a karaktere, mert van benne egy állandó őrlődés a saját, szigorú értékrendje és kötelességtudata között. Ehhez párosul a katolikus neveltetésnek köszönhető bűnbánata és a vágy, hogy feloldozást nyerjen. Ráadásul eredeti foglalkozását tekintve nappal ügyvéd, így tökéletesen tisztában van azzal, hogy amit tesz, valójában illegális. Emiatt is kétségek merülnek fel benne. Igencsak érdekes és összetett karakter és pontosan ettől lesz annyira hiteles, annyira emberi.

Miért hiszik azt szerinted, hogy a képregények gyerekeknek valók? Tudsz erre cáfolatot mondani esetleg?

Kicsit nehéz cáfolni ezt a sztereotípiát, elvégre azok a képregények amik először jelentek meg itthon, javarészt gyerekekhez és fiatalokhoz szóltak. Azóta viszont sokat változott a helyzet. A piac fellendülésének hála egy-két havonta jelennek meg kifejezetten felnőtteknek szóló kiadványok. Ha besétálunk például egy Libribe, ott is kedvünkre válogathatunk különböző címek között, amiket nem feltétlenül adnék gyerekek kezébe. Tény, hogy a mi kultúránk nehezen nyit az ismeretlen felé, éppen ezért a legtöbben nem is veszik a fáradtságot, hogy megismerjék ennek a szubkultúrának a másik oldalát is.

Ez csak Zoárd képregénygyűjteményének egy kis része
Varga Mátyás

Mostanság is olvasol képregényeket?

Egy jó ideje már könyveket veszek és azokat olvasom. Mivel a slam poetry Ő az a fiatal slammer, aki levette a lábáról a szombathelyi tüntetőket 2018. December 20. 19:02 mellé úgy gondolom valamilyen szinten nélkülözhetetlen a szépirodalom, ebben próbálok fejlődni és ehhez mérten eleget olvasni. Ettől függetlenül szívesen lapozok képregényt is, csak kevesebb idő jut rá manapság.

Felvetődött már akárcsak ötlet szintjén, hogy írj egy képregényt?

Hogyne! Évekkel ezelőtt kitaláltam egy koncepciót, ami a mai napig ott van a fejemben. Akkoriban alapította Kovács Milán cimborám a Zsiger kiadót és általa ismertem meg egy tehetséges rajzolót, Várnai Noémit akinek művei láttán egyből arra gondoltam, hogy ez a stílus lenne megfelelő a sztorimhoz. A főszereplőnek Lucifert szántam, de teljesen más megközelítésből ábrázolnám a karakterét. Kicsit fantasy lenne, mint a Sandman, de több horrorral és történelmi vonatkozással. Persze Milán felvilágosított a forgatókönyvírás és a panelelrendezés nehézségeiről, de végül nem valósult meg az ötlet, de azóta is észben tartom.

Mit gondolsz a képregényfilmekről? Mi az, amit még nem filmesítettek meg, de te kíváncsi lennél rá?

A Marvel az esetek többségében tökéletes munkát végez. A Végjátékot picit hosszúnak tartottam, de ez egy méltó lezárása volt a Bosszúállókat alapító hősök történetének. Egyre jobban több filmet csinálnak, de nem tudom hogy mikor fordul ez a visszájára. Könnyen előfordulhat, hogy egy idő után a nézők már beskollnak. De természetesen örülök, hogy ekkora figyelem övezi a ezt a műfajt. Viszont megmondom őszintén, hogy nagyon örülnék ha más képregényeket is megfilmesítenének. Egy The Goon adaptációért a két kezem összetenném.

Nehéz volt, de csak sikerült kiválasztani a kedvenc képregényeket
Varga Mátyás

Kilenc éve készült is egy animációs trailer , de sajnos nem lett belőle semmi. A Sin City a mai napig legjobban sikerült adaptáció, de ez azért van, mert egy az egyben átemelték a képregényt, panelről panelre. Továbbá a Nolan-féle Batmanek nagy kedvenceim, de a V, mint vérbosszú filmváltozatát is szeretem. Legjobban egy igazi Szellemlovast akarok látni, akit nem a Nicholas Cage alakít. De rengeteg képregényt lehetne adaptálni. A lehetőség adott, kíváncsi leszek, hogy mennyire élnek vele a filmkészítők.

Ha jól tudom, akkor a szakdolgozatodba is beemeled a képregényeket. Mesélnél arról, hogy miről szól pontosan?

Úgy tervezem kitérek arra, hogy szerintem miért kell képregényeket olvasni és foglalkozni velük. Főbb témám a disztópikus regények, illetve a különböző diktatúrák ábrázolásmódja képregényekben és a szépirodalomban. Ékes példája George Orwell klasszikusa, az 1984 és Alan Moore V, mint vérbosszú c. műve, ezek köré épül a szakdolgozat.

Mi lesz a gyűjteményed sorsa? Bővíted még tovább vagy inkább eladsz belőle pár darabot?

Egyelőre úgy tervezem, hogy minden marad a jelenlegi formájában. Nem adok el már semmit és egyelőre nem is tervezek venni újabb kiadványokat. Ha már befejeztem az egyetemet, és lesz rendes melóm, akkor majd bővítem a gyűjteményem. Rengeteg képregényt szeretnék elolvasni, amik hosszú ideje sorakoznak a listámon. Jelenleg inkább csak online olvasom őket. Ha megtetszik egy cím, akkor neten elolvasom és eldöntöm, hogy megvegyem-e vagy sem.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés