Szombathelyi zrínyis lett a Petőfi 200 tanulmányi verseny egyik első helyezettje

A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódó országos tanulmányi versenyen Németh Édua, a Szombathelyi Zrínyi Általános Iskola 6. osztályos tanulója, az 5-6. osztályos kategóriában, egyéniben az 1. helyezést érte el idén májusban.

A Petőfi 200 egyfordulós projektverseny célja az, hogy a diákok a bicentenáriumhoz kapcsolódva irodalmi és történelmi érdekességek, tények segítségével jobban megismerjék a magyar költészet egyik legnagyobb alakját, Petőfi Sándort, aki szavaival és tetteivel nemcsak az irodalmat, hanem a magyar történelmet is meghatározta.

A versenyen egyéniben és csoportokban is indulhattak versenyzők, négy korcsoportban. Az 5-6. osztályos kategóriában 28 egyéni versenyző mérettette meg magát, míg csoportban 84 fő - 2-3 fős csapatokat alkotva - az ország minden részéből. A feladatok elkészítésére öt hét állt rendelkezésükre.

Nyugat.hu

A verseny értékelési szempontjai között kiemelt szerepet kapott a kreatív gondolkodás, feladatai között szerepelt titkosírás megfejtése, kézírásban elrejtett üzenet feltárása, de az Arany Jánoshoz fűződő baráti szál részleteinek kibontása, és gasztronómiai utazás címen a költő kedvelt ételei is terítékre kerültek. A verseny során olyan apró részletek is ismerté váltak Petőfi életéből, mint az, hogy szeretett sakkozni, vagy hogy kivel biliárdozott a Pilvaxban a forradalmi napok idején.

A feladatok feltárták a Petőfivel kapcsolatos helyi emlékeket is a diákok számára, így Vas vármegyéhez kapcsolódóan azt az időszakot, amikor a költő Ostffyasszonyfán töltött egy boldog nyarat 1839-ben, és a csöngei Csáfordi Tóth Róza ejtette rabul a szívét.

Nyugat.hu

A versenyzőknek számot kellett adni a költő János vitéz című elbeszélő költeményének ismeretéről, de a feladatok között szerepelt az is, hogy könyvárusként próbáljanak minél több példányt eladni Petőfi művéből, melyet annak idején vásári ponyvaként is árultak: az alkotást reklámozó plakátot kellett tervezniük. Ehhez hasonló kreatív feladatként Petőfi Sándor képzeletbeli úti okmányát is elkészítették.

Németh Édua a feladatok kivitelezéséért a maximális 100 pontot kapta, és így megszerezte az első helyet az 5-6. osztályosok között a Hebe által szervezett Petőfi 200 projektversenyen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek