Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Több százan táncoltak a Fő téren

Rengeteg táncos munkájának gyümölcse, hogy kimondhatjuk: Szombathely a tánc fővárosa. A tizedik Tánc Világnapján jártunk.

Délután kettőkor a Fő téri szökőkút egyik padján épp azon mosolyogtunk, hogy a felhők mögül percenként elő és visszabújó Nap ritmusára tologatják az emberek is a napszemüvegüket a fejükön. Aztán nagy csim-bumm szakította meg nézelődésünket, bevonult egy mazsorettcsoport a térre, akiket egy rezesbanda kísért, elindítván ezzel a tizedik Tánc Világnapját Szombathelyen. Kicsivel később már a rendezvénytéri nagyszínpadon perdültek a táncosok, s ropták a különféle ritmusokra, ki elegánsan keringőzve, ki pedig sebesen rock and rollozva.

10. Tánc világnapja - délután
Tánc világnapja a Fő téren
Garai Antal Atom

Arrébb figyeltünk fel mindenféle kis tudományos installációra a Szentháromság szobor közelében, ott volt ugyanis a "mókás fizikatanszék", ahol játékos feladatokat próbálhattak ki a gyerkőcök. Kétségkívül legnagyobb sikere a PET-palackos nyomáskísérletnek volt, ahol egy biciklipumpa segítségével kifejezetten magasra lőhették fel a lurkók egy műanyagflakont.

10. Tánc világnapja - ügyességi játék
Kísérletek
Garai Antal Atom

Jól fogy a fagyi a tánc alatt

A rendzevénytér mellett még két másik helyszínen is ropták az együttesek, a Szökőkút közelében és a Claudia Kávéház előtt is találkozhattunk hastánc, modern hip-hop, és néptáncosokkal. A három színpadon sűrűn váltották egymást a produkciók, így ha valaki mondjuk hastáncosokat akarta nézni, akkor érdemes volt kideríteni a programot, ugyanis egy időben több helyen is kígyóztak a csípők.

10. Tánc világnapja - délután
Hastáncosok a Savaria téren
Garai Antal Atom

A szökőkút környékén sokan hűsöltek a nagy melegben, a fagyizóknak jól jött ez a délutáni rendezvény, mert ha sorba nem is kellett állni, azért egy-egy tölcsér minden második ember kezébe került. Mi is ettünk, kétszer is. Azért ebben az áprilisi melegben, amikor örömmel találunk egy-egy árnyékos zugot, kissé elgondolkodik az ember, hogy milyen lesz megint az augusztusi kánikulában karneválozni?!

10. Tánc világnapja - délután
A szökőkútnál kutya meleg volt
Garai Antal Atom

Az előre bejelentett flashmob

Inkább írtunk volna a programfüzetben tömegkoreográfiát, tömegtáncot vagy bármi egyebet, de flashmobot nem, mert az egyenlő a meglepetéssel, ami lehet akár zenekar a metrón, vagy visszafelé járó emberek a Times Squaren, vagy táncoló emberek forgalmas helyen - a lényeg, hogy a tömeg (akit meglepnek) ne tudjon róla, ezért is szokták némileg titokban szervezni. Szóval a nagy tánc nálunk is megvolt, és tényleg sokan voltak. Igaz belátni nem tudtuk, mert hol a szökőkút ezen, hol pedig a másik oldalán táncoltak, a végén Ocho Macho slágert énekelve, El mundo fantasticózott tapsolva a tömeg. Jól nézett ki, az biztos.

Nem támogatott video formátum
Video: Tömeges tánc a Fő téren

A tánc után pedig Szabó Balázsék csaptak a húrok közé a nagyszínpadon, s bár azt nem mondhatjuk, hogy a tömeg egyenesen oda vonult, hiszen jóval kevesebben lettek késő délutánra/estére, minket is kiszívott a nap, a baba meg a kutya amúgy sem koncertre való, így sokan hazaosontak a közeli járdákon, az épületek adta árnyékban.

Flash mob a Fő téren
Tömegtánc a szökőkút körül
vb

Ezek után már nem volt más hátra, mint a táncgála, amelyen rengeteg egyesület készült rövidebb és hosszabb műsorokkal. Voltak hip-hop, country, akrobatikus rock and roll és társastáncosok is, a majd két órás műsor képeit megnézheti galériánkban. Minden produkció a maga nemében jó volt, látszott bennük a sok munka, a rengeteg gyakorlás, a minden egyéb elfoglaltság helyetti edzésre járás, de a végére mégis ott volt az a kis plusz. Ott volt az a kis bónusz, amit a Savaria TSE táncosaitól kaptunk, hogy a műsor után elismerően bólogatva induljunk haza: Szombathely tényleg, és méltán a tánc fővárosa.

10. Tánc világnapja - Savaria TSE
A Savaria TSE táncosainak műsora nagy sikert aratott
Garai Antal Atom

Köszönjük a magasból felvett videofelvételeket hanzser -nak.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Vurstli és virsli - majálisok megyeszerte

Közeleg a május 1., talpra magyar: ki a szabadba, hiszen a munka ünnepén csak nem dolgozunk?! Tényleg, hol programozhatunk?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra