Az NVB megakadályozza, hogy választókerületenként egy kihívója legyen a Fidesz jelöltjének

Az egymás javára történő visszalépéseket az országos lista törlésével büntetnék.

Az MTI híre szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén úgy döntött, iránymutatást ad ki a a pártok országos listájával kapcsolatban. A lényeg, hogy az NVB szerint, ha egy párt egyéni jelöltjeinek száma 27 alá csökken, és nem felel meg a jelöltállítás területi követelményének, akkor törölni kell az országos listát.

Ami azt jelenti, hogy szűk korlátok közé szorítják, hogy az ellenzéki jelöltek még a választás előtt visszaléphessenek a választókerületben legesélyesebb jelölt javára. Márpedig egyre több jel van arra, hogy ez is valós opció lehet a Fidesz leváltása érdekében.

Ha bonyolultnak tűnik, nem véletlen

A rendszerváltás óta egészen 2014-ig az országgyűlési választások kétfordulósak voltak. Az első fordulóban sok jelölt és sok párt versengett, a második fordulóra pedig az elért eredmények alapján a választókerületben a legesélyesebb két-három jelölt jutott tovább. És így lehetőség volt arra, hogy az esélytelenebbnek bizonyult jelöltek visszalépjenek az esélyesebb javára.

Volt, amikor ez a lehetőség konkrétan a választások kimenetelét döntötte el, és éppen a Fidesz javára.

1998-ban, az első forduló után a Fidesz vesztésre állt az MSZP-vel szemben, de Torgyán József, az FKGP akkori elnöke 82 kisgazda képviselőjelöltet léptetett vissza a Fidesz javára a második forduló előtt, és így a Fidesz nyerte a választást.

A 2010-es, kétharmados győzelem után a Fidesz egyik első lépése volt a választási törvény módosítása, és ennek részeként a választást egyfordulóssá alakították át. Akkor is tudható volt, hogy az ellenzéktől ugyanazt a jelöltkoordinációs lehetőséget veszik el ezzel, ami 1998-ban éppen a Fideszt segítette hatalomra.

Volt lehetőség az esélyek felmérésére

Most, bő két hónappal az április 8-i választások előtt egyre jobban látszik, hogy az ellenzék hajlandónak mutatkozik a koordinációra, és akár arra is, hogy a választások előtt visszaléptessék a kevésbé esélyes jelölteket azért, hogy az ellenzékre leadott szavazatok a legerősebb ellenzéki jelöltet támogassák. Ezt a célt tűzte ki nemrég Szombathelyen is megméri Gulyás Mártonék mozgalma, hogy ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt 2018. January 12. 16:09 Gulyás Mártonék mozgalma is.

Az NVB állásfoglalása viszont ezt megakadályozhatja. Ha egy adott párt több jelöltjét is visszalépteti, akkor könnyen elveszítheti országos listáját, és így saját magát zárja ki a parlamentből. Vagyis

az NVB állásfoglalása tovább szűkíti az ellenzék lehetőségeit és erősíti a Fideszt.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy a NVB szerint nem elég a jelöltek regisztrációja és a jelöltséghez szükséges ajánlások összegyűjtése, az országos pártlista állításához szükséges feltételeket a választásokig meg kell tartani. Ezek pedig:

 • - legalább 27 egyéni választókerületben legyen regisztrált jelöltje az adott pártnak
 • - legalább kilenc megyében és Budapesten legyen jelöltje az adott pártnak
 • Ha valamelyik feltételt nem teljesíti a párt, akkor törlik az országos listáját.

  Meg kell jegyezni, hogy a korábbi választási törvény ezt a kitételt nem tartalmazta, akkor elég volt egyszer igazolni a pártlista feltételeinek meglétét, ezt a későbbi visszalépések már nem befolyásolták.

  Az NVB várhatóan a következő ülésén foglalja pontos szövegbe az iránymutatását.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Választás 2018