Két szombathelyi jelölt is bejutó helyen szerepel az ellenzéki összefogás országos listáján

Balassa Péter és Csillag Tamás reménykedhet.

Tegnap délután 16 órakor lejárt a jelöltállítás határideje, eddig az időpontig adhatták le az összegyűjtött ajánlásokat. Noha több jogi eljárás Két feljelentéssel és egy fellebbezéssel végződött a szombathelyi választási bizottság pénteki ülése 2022. February 25. 20:11 is zajlik, azért látható, hogy a jelölőszervezetek, pártok közül ki állíthat országos listát.

A két nagy tömörülés, a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki összefogás, az Egységben Szombathelyért és a Fidesz-KDNP esetében ez nem is volt kérdés. A kisebb pártok közül a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak is lesz listája Bekavarnak? - Országos listát állíthat a Kutyapárt is 2022. February 25. 19:27 , és a MI Hazánk Mozgalomnak is.

Biztos befutók és matematikai esélyek

Az ellenzéki összefogás nyilvánosságra is hozta a listáját, ami azért érdekes, mert ebből világossá válik, hogy az egyéni választókerületi eredményektől függetlenül, kik lesznek már biztosan országgyűlési képviselők a következő ciklusban. Az ellenzéki összefogás - az egyéni körzetek eredményeitől függően mintegy 40-45 mandátumra számíthat a listáról

Ezért fontos, hogy kik szerepelnek a lista elején. Viszont az első 40 helyen szereplők nem lesznek automatikusan listás képviselők. Az ellenzéki összefogás országosan ismert arcai indulnak egyéniben, és Budapesten közülük legalább húsznak győzelmi esélyei vannak, és többeknek a nagyobb városokban. Aki egyéniben nyer, azt lehúzzák a listáról, és helyére a mögötte következő lép, ezért akár a 60-70. helyen lévőnek is van matematikai esélye.

A lista elején a volt miniszterelnök-jelöltek állnak:

1. Márki-Zay Péter – miniszterelnök-jelölt
2. Dobrev Klára (DK)
3. Karácsony Gergely (Párbeszéd)
4. Jakab Péter (Jobbik)
5. Fekete-Győr András (Momentum)

A hatodik hely a szocialista társelnök Tóth Bertalané, a hetedik az LMP-s Ungár Péteré. Ungárról már írtuk Megvan az első hét ellenzéki politikus, aki biztosan képviselő lesz a választások után 2022. January 10. 10:15 , hogy biztosan képviselő lesz a következő ciklusban.

Az ismert politikusok közül biztos befutó Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes, Kálmán Olga, Gurmai Zita. A listát egyébként itt lehet böngészni.

Két szombathelyi befutó helyen

A 31. helyen Balassa Péter (Jobbik) szerepel, aki korábban városi képviselő volt Szombathelyen, 2019 óta a Jobbik Győr-Moson-Sopron és Vas megyei pártigazgatója.

A 47. helyen szerepek Csillag Tamás (Momentum). A szintén szombathelyi származású, de már ó ideje Londonban él, a Momentumban ő foglalkozik a külföldön élő magyar fiatalokkal. Korábban interjút „A magyar államnak segítenie kellene és nem ítélkeznie” 2021. May 19. 20:02 és podcastot Minél több dolgot vesz saját kézbe az állam, annál könnyebb a közpénzt eltüntetni 2021. January 29. 16:07 is készítettünk vele.

A 72. helyen van Nemény András, Szombathely polgármestere. Matematikailag akár mandátumot is szerezhet, de Nemény már korábban kijelentette, hogy jelölése jelképes, semmiképpen nem fogadja el az országgyűlési képviselői mandátumot, marad Szombathely polgármestere.

Jelképes jelölést kapott még Horváth Soma, Szombathely alpolgármestere (103. hely), Iker Áron, szombathelyi momentumos politikus (118. hely), Hencz Kornél, a Vas 2-eskörzet képviselőjelöltje (158. hely) és Czeglédy Csaba, a Vas 1-es választókerület jelöltje.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2022