Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vallási és etnikai kisebbségek üldöztetése Kínában (X)

A Kínai Kommunista Párt továbbra is súlyos emberijog-sértéseket követ el, üldözi a keresztényeket, muszlim ujgurokat, illetve más vallási és etnikai kisebbségeket.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Kínai Kommunista Párt célzott kampányt folytat muszlim kisebbségi csoportok és keresztények ellen. 2017 óta meghaladta az egymilliót azon ujgurok, kazahok, hujok és egyéb muszlim etnikumhoz tartozók száma, akiket a kínai kormány letartóztatott és elzárt külön e célra épített vagy átalakított internálótáborokban Hszincsiang tartományban. Emellett érkeztek jelentések keresztény ujgurok táborokba zárásáról is. A Hszincsiangban elkövetett és dokumentált emberijog-sértések listáján többek között a következők szerepelnek:

 • kínzás, fizikai és szexuális bántalmazás;

 • erőszakos népességszabályozás abortusz, sterilizáció és fogamzásgátlás kényszerített alkalmazásával;

 • kényszermunka külső helyszíneken vagy internálótáborokban;

 • mecsetek és egyéb vallási helyszínek lerombolása és bezáratása, a fiatalok vallási eseményeken történő részvételének tiltása, illetve kényszerű politikai indoktrináció – más szóval „ideológiai átképzés”.

 • Vallásszabadság terén a Kínai Kommunista Párt napjainkban is a legsúlyosabb jogsértők közé tartozik a világon, és fokozottan ellenségesen lép fel minden vallási csoporttal szemben, beleértve a keresztényeket, a muszlimokat, a tibeti buddhistákat vagy a Fálun Gong egyház tagjait.

  A kínai kormány anyagilag is ösztönzi az ország rendvédelmi szerveit a hívők letartóztatására és jutalmat kapnak azok az állampolgárok, akik feljelentik a „tiltott vallási tevékenységet gyakorlókat”. A kínai hivatalnokok bezáratják a keresztény, buddhista, zsidó, iszlám és más felekezethez tartozó vallási helyszíneket, illetve – további működésük engedélyezésének feltételeként – megfigyelőkamerákat telepítenek ezen közösségek templomaiban. A hatóságok lerombolják, eltüntetik a nyilvános helyeken elhelyezett vallási jelképeket.

  Ennek estek áldozatul a Honan tartományi Hsziaji megyében található utolsó fennmaradt keresztek, valamint a szintén Honan tartományban található, egykori kajfengi zsinagóga helyszínét jelölő zsidó jelképek.

  Ezzel párhuzamosan a kínai kormány az ország egész területén tiltja a 18 évnél fiatalabbak részvételét a legtöbb vallási eseményen. Mindezeken túl szintén állandósult az újságírók, a civil társadalom és egyéb emberi jogi aktivisták elnyomása is Kínában.

  A lakosság vallási vagy etnikai hovatartozáson alapuló, rendszerszintű üldöztetése Kínában élesen szemben áll a demokratikus értékekkel. Az alapvető szabadságjogok – közöttük a vallásszabadság – védelme iránti megingathatatlan elkötelezettség a demokratikus társadalmak egyik legfontosabb jellemzője.

  Az Egyesült Államok féltve őrzött amerikai értéknek és elidegeníthetetlen jognak tekinti a vallásszabadságot, és mindenkor síkra száll érte. Ez az alapjog mégis fenyegetésnek van kitéve világszerte. „Nem dőlhetünk hátra, amíg embereket hitük miatt gyilkolnak meg, börtönöznek be, bántalmaznak vagy kínoznak” – jelentette ki Michael R. Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere.

  A cikk megjelenését az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége támogatta.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  (X)

  Hirdetés
  Hirdetés
  Tovább az oldalra