Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Velünk élnek az ágyban: az ágyi poloskától a poratkáig

Nem is gondolnánk, milyen élőlényekkel vagyunk kénytelenek néha napján osztozni az ágyon. Nem, nem az aranyos házi kedvencekre gondolunk, akik hízelegve néha mellénk bújnak. Hanem undorító vérszívókra, rovarokra, melyek nemcsak bosszantóak, de az egészségünkre is veszélyesek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ágyi poloska nem ártalmatlan, mint mezei rokona

Ha hosszú ideje piros, viszkető foltokkal ébredsz, nem biztos, hogy szúnyog van a lakásban. Elsőre persze azonnal erre fogsz gondolni, de ha hosszú napokon keresztül reggelente nem az ébresztőóra, hanem az iszonyú viszketés ébreszt, ráadásul minden kenőcs hatástalan a foltok ellen, érdemes utánanézned, hogy milyen az ágyi poloska csípés vagy mutasd meg egy orvosnak a tüneteket.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az ágyi poloskák leggyakrabban fedetlen bőrfelületről táplálkoznak és sok esetben fel sem másznak az emberre vérszívás céljára. Ennek megfelelően a csípésnyomok legtöbbször a végtagokon és a nyakon jelentkeznek.

Az ágyi poloska nem hagyományos poloska . Egyesek úgy vélik, rosszabb minden poloskánál, hiszen amellett, hogy belőlünk táplálkoznak, szinte lehetetlen otthoni praktikákkal megszabadulni tőlük. Az ágyi poloskák a lakáson belül szinte bárhol fellelhetők, de leggyakrabban a málló festék, illetve tapéta alatt, a matrac és az ágykeret valamint az ágykeret és a lécek között, szőnyegek és matracok szélei mentén, valamint a függönyök, ágykárpitok redőiben találhatók meg.

Az ágyi poloska kifejletten 4-8 mm hosszú, rozsdabarna színű rovar. Lárvái lényegesen kisebbek is lehetnek, emiatt nehezebben fedezhetők fel. Sokszor hagynak maguk után ürülékpöttyöket, amik leginkább apró tintapacákra hasonlítanak. Nemcsak csípésük miatt veszélyesek, de komoly allergiás reakciót is ki tudnak váltani az arra különösen érzékenyeknél, így mielőbb meg kell szabadulni tőlük. Mivel a házi praktikák nem túl sikeresek esetükben, azonnali és gyors segítséget az erre (is) szakosodott rovarirtó cégek adhatnak.

Szuhi Attila

Atka, atka, poratka

Nem is feltétlenül a levegőben terjedő portól, hanem inkább az ágyban, kanapéban, függönyben, szőnyegben megbúvó atkák ürülékétől tüsszögnek, köhögnek az arra allergiások. Azonban van megoldás az ember elhalt szövetdarabkáit fogyasztó, szabad szemmel láthatatlan ízeltlábúak ellen is.

Az atkák száma késő tavasszal, nyár végén és kora ősszel a legnagyobb, mivel a lakások levegőjének nedvességtartalma ilyenkor a legnagyobb. Ezek a valójában mindössze 0,3-05 mm hosszúságú, ovális alakú, átlátszó testű mini ízeltlábúak a sötétet, a magas páratartalmú, 17-25 fok közötti hőmérsékletet kedvelik.

Az ágymatracot, kárpitos bútorokat, szőnyeget jó minőségű, erős porszívóval érdemes tisztítani, az ágyneműket, műszálas függönyöket gyakran kell mosni lehetőleg 60 fokon, és ha a családi kassza is engedni, érdemes beszerezni egy párásítóval kombinált légtisztító beszerzését.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(X)

Hirdetés