Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zacher Gábor nevelési tanácsadást tartott Szombathelyen

Az ország legismertebb orvosa szerint hatalmas probléma, hogy az alkoholisták országa vagyunk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarországon egy orvos van, akit mindenki ismer, és az nem más, mint Zacher Gábor. Erről pár éve már megbizonyosodtam, amikor pincérként dolgoztam. Egy anyuka a 3 éves kisfiának egy mesekönyvből olvasott fel, amíg az ebédre vártak. A történet egy beteg kisfiúról szólt, és arról, miért fontos, hogy az anyukájával elmenjen a doktorbácsihoz.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Amikor vittem ki a levest és letettem az anyuka elé, a kisfiú az etetőszékből felnézve csak annyit mondott nekem:

Fel kell hívni a Zacher doktort!

És a nézőtér megtelt

Erre a történetre gondolva indultam el a beszélgetésre, és biztos voltam benne, hogy rengetegen lesznek. És valóban: idősek és tinédzserek egyaránt, egy fiatal lány egy könyvet szorongatva lépett félénken a doktorhoz, egy aláírás reményében.

Sokan voltak kíváncsiak a doktorra
Bonyhádi Zoltán

Zacher Gábor egyébként sem bújt el az emberek elől, az előadás előtt és után is bárki odamehetett hozzá néhány szóra. Látszott rajta, hogy tisztában van sztárorvosi státuszával, de azt a lehető legjobban használta ki. Türelmes orvos képét mutatta, akiről elhiszi az ember, hogy 14 óra munka után is van türelme válaszolni akár a legbugyutább kérdésekre is.

A beszélgetést Hende Csaba vezette - az elején. De Zacher annyira érdekesen és értelmesen beszélt és mesélt, hogy a képviselő egy elnéző mosollyal inkább letette a mikrofont és csak hallgatta a vendéget.

Zacher Gábor a Szombathelyi Polgári Esték vendégeként
Dr. Zacher Hende Csabával beszélgetett - aztán teljesen átvette az irányítást - a képre kattintva galéria nyílik
Bonyhádi Zoltán

Ő pedig beszélt és beszélt, mindenről. Gyerekkorról, '56-ról, mentősévekről, és az első találkozásáról Puskás Tivadarral. De Zacher nem csak anekdotázni akart, népművelésbe is belekezdett. Hiszen mégis csak ő Magyarország első számú toxikológusa, ezért nem hagyhatta ki a kábítószereket sem.

Ha kábítószer stratégiánk van, alkohol stratégia miért nincs?

Dr. Zacher pedig igyekezett minden tévhitet eloszlatni. Igen, a mai fiatalok 40 százaléka kipróbál valamit, de saját generációja csak azért nem, mert az ő fiatalkorukban nem lehetett beszerezni. És bumm, jött az első kijózanító pofon, a közönség pedig vette a lapot.

Zacher Gábor a Szombathelyi Polgári Esték vendégeként
Bonyhádi Zoltán

A doktor pedig ezek után is folytatta és rávilágított, hogy a füves fiatalnál nem feltétlenül jobb az alkoholista apa, vagy a sorozatfüggő anya. A jelenlévők figyelmét pedig próbálta felhívni rá, hogy az alkohol Magyarországon nagyobb probléma, mint a kábítószer, hiszen míg aktív kábítószerhasználóból 20 ezer van az országban, addig alkoholistából 800 ezer.

Drogstratégiánk van, alkoholstratégiánk miért nincs?

- tette fel a kérdést.

Egyértelmű megoldást persze ő sem tudott mondani, de nem is akarta megváltani a világot. Felhívta a figyelmet a kommunikáció családon belüli fontosságára és csak annyit kért minden jelenlévő szülőtől, hogy annyit várjon el gyerekétől, amennyit maga is teljesíteni tud.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés