Kormányrántás után árokban kötött ki a Honda Győrvár közelében

 
 

Kormányrántás után árokban kötött ki a Honda Győrvár közelében

 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Kormányrántás után árokban kötött ki a Honda Győrvár közelében

A Zalaegerszeg felé tartó Honda személyautó sofőrje egy rövid időre nem az útra figyelt, de ezalatt a járműve az egyenes szakaszon áttért a szemközti sávba. A fiatalember egy hirtelen jobbra kormányzással próbált visszatérni a saját sávjába, de elvesztette uralmát a jármű felett.

A Honda sodródni kezdett, majd árokba csapódott és kidöntött egy jelzőtáblát. A sofőr szerencséjére az autó nem borult fel, hanem keresztbe állt az árokban. Az autót vezető férfi az elsődleges adatok alapján könnyű sérülést szenvedett, a mentők kivizsgálásra kórházba szállították.

Nem árt tudni

A "félrenézésekkel" kapcsolatban nem árt tudni, hogy 90 km/óra sebességnél a jármű 25 métert tesz meg másodpercenként, azaz egy 4 másodperces keresgélés alatt 100 métert halad anélkül, hogy a sofőr észlelné a forgalmat, az elé kerülő akadályokat, vagy akár az útkanyarulatokat. Autópályán ennyi idő alatt 144 métert tesz meg a jármű. Amikor a sofőr tekintete visszatéved az útra és észleli a veszélyforrást, akkor onnan átlagosan egy másodperces reakcióidővel tud a fékbe taposni (ennyi idő kell, mire az agy felfogja a veszélyt, illetve a láb eléri a pedált). Ez alatt újabb 25 métert (autópályán 36 métert) tesz meg az autó és csak ezután kezd lassulni.

Padkára futásnál és sávelhagyásnál a leggyakrabban nem a padlófék és a kormányrántás segít, ehelyett gázelvétel mellett lehetőség szerint hagyni kell kigurulni az autót, majd óvatosan visszakormányozni a sávba. Természetesen sok sofőr vérmérséklete nem teszi ezt lehetővé, de törekedni kell arra, hogy a sofőrök minél kevesebb hirtelen mozdulatot tegyenek, illetve a vészfékezés is okozhat galibát olyankor is, amikor két kerék aszfaltos úton, míg két kerék már a padkán, árokparton gördül.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés