400 program, 35 borász, 21 sörfőzde és ez még csak a kezdet - soroljuk, mi minden lesz még a Savaria Karneválon

Ha még nem írtátok be a naptárba, jegyezzétek: augusztus 23-26. között Szombathelyen újra a maskarázásé lesz a főszerep. Elő a tangával, bocsánat a tógával, addig is új infók és érdekességek!
 
 

400 program, 35 borász, 21 sörfőzde és ez még csak a kezdet - soroljuk, mi minden lesz még a Savaria Karneválon

Ha még nem írtátok be a naptárba, jegyezzétek: augusztus 23-26. között Szombathelyen újra a maskarázásé lesz a főszerep. Elő a tangával, bocsánat a tógával, addig is új infók és érdekességek!
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

400 program, 35 borász, 21 sörfőzde és ez még csak a kezdet - soroljuk, mi minden lesz még a Savaria Karneválon

Ha még nem írtátok be a naptárba, jegyezzétek: augusztus 23-26. között Szombathelyen újra a maskarázásé lesz a főszerep. Elő a tangával, bocsánat a tógával, addig is új infók és érdekességek!

Az idei, szám szerint 19. Savaria Karneválja előtti utolsó nagy sajtótájékoztató helyszíne ezúttal a felújított Berzsenyi tér lett, és nem véletlenül. A Püspöki Palota előtti placc ugyanis a Savaria Karnevál új rendezvénytere lesz, Magyar Udvar néven. Itt muzsikál többek között a Boglya, és táncol majd az Ungaresca. Sajtótájékoztató helyszínének viszont épp nem a legideálisabb, fúj a szél, csobog a háttérben a szökőkút, persze szépek a virágok, de a megszólalókból alig hallani valamit. Viszont legalább kaptunk sajtóanyagot, amiből dolgozhatunk, és extra finom mákos-káposztás pogácsát is, úgyhogy panaszra nincs okunk:

Hallották már? Szombathely legnagyobb maskarás fesztiváljának idei mottója ez: „Savaria Karnevál, ahol a 2000 éves város múltja találkozik a jelen összművészetével. ”

Mindjárt a legelején Puskás Tivadar polgármestertől azt is megtudtuk, hogy a karneválnak idén díszvendége is lesz, Rófusz Ferenc Kossuth-díjas magyar rajzfilmrendező személyében. A nevéhez fűződik az első magyarországi Oscar-díj, melyet az általa rendezett háromperces A légy című film 1981-ben kapott a legjobb animációs rövidfilm kategóriában.

25 ezer vendégéjszaka egyetlen hosszú hétvége alatt

A karneváli hétvégére szállást foglalni szinten már február vége óta lehetetlen feladat - közölte Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere. Utánanézett interneten is, Szombathelyen és a környező településeken valamennyi kisebb szálláshely megtelt és a nagyobb szállodák is folyamatosan töltik szobáikat.

A látogatókról és a statisztikákról

A karnevál jelentősen megdobja a vendégéjszakák számát (közel 25.000 vendégéjszaka). A karneváli hétvége vendégforgalma egy gyengébb téli negyedévével megegyező.

A statisztikák szerint a látogatók 80 százaléka visszatérő vendég, az utazási motivációjuk első számú célja a Karnevál, másodlagos motiváció a város megismerése, felfedezése. A legtöbb látogató Vas megyéből érkezik, második helyen Budapest és Pest megye áll, aztán a környező megyék: Zala, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye sorakoznak fel.

A külföldi érdeklődés is növekszik, elsősorban a közeli Ausztriából, Bécs környékéről jönnek, őket a csehek követik.

Gazdasági szempontból fontos adat az is, hogy csak az idegenforgalmi adóból a városnak ebben a három napban 8-10 millió forint esik be, és 1,5 milliárdos a kereskedelmi forgalom.

A szerelem üzleti modellje: idén is lesz Karneválszínház

Ahogy múlt héten az olvasópróbáról jelentkezve már megírtuk, ezúttal Alain René Le Sage: Szerelmi üzletek (Turcaret) című népszerű komédiája kerül színpadra, erről Jordán Tamás színházigazgató és Valló Péter rendező beszéltek.

Jordán Tamás elmesélte, hogy csak elfogultan tud nyilatkozni a Savaria Karneválról, hiszen az, hogy Szombathelyen van ma színház, és annak ő az igazgatója, egyértelműen ennek a fesztiválnak köszönhető. A kezdetek óta részese a Karneválszínháznak, sohasem felejti el, amikor Claudiusként először vonult végig a városon egy szál bigán. A karneválok idején szerette meg a várost, és akkor állapította meg először, lelkes karneválszínházi a nézőket látva, hogy Szombathely megérdemelne egy saját színházat.

A Gayer-parkban felépített Thalia kertjében is lesznek színielőadások

Marek Modzelewski: Koronázás című – abszurd játékát, az Utolsó Vonal Művészeti Alapítvány tolmácsolásában, A gyomor örömei címmel Mikó István Krúdy Gyula, Gárdonyi Géza, Gábor Andor és Szilágyi György legismertebb jeleneteiből összeállított zenés kabaréját és Dennis Lumborg: Szépkisnap című monodrámáját láthatják.

Múzeumi programok minden mennyiségben

A Savaria Múzeum tárlatvezetései mellett lesznek programok a Smidt Múzeumban, a Romkertben, a Szent Márton téren a Látogatóközpontban, illetve a Szent Márton temetőben is - erről már Csapláros Andrea beszélt.

Az Iseum előtt kinyit a „Múzsák kertje”, gyermekfoglalkoztatókkal, és római tabernával. Bizony, egy olyan kifőzdével, ahol eredeti római ételeket lehet majd kóstolni. VÉGRE!

A Szombathelyi Képtár a Textiltriennálé anyagában szervez tárlatvezetéseket, az Iseumban a karnevál előestéjén nyílik a „Mágia, csillagászat a római korban” című időszaki kiállítás, ahol számos, eddig még be nem mutatott isten szobrocska mellett a Fő téren feltárt, Vénuszt ábrázoló márvány torzó is látható lesz. A szombathelyi leleteken túl Carnuntumból, Győrből, Pécsről és Aquincumból is érkeznek izgalmas tárgyak. A Smidt Múzeumban a csillagászat tudományos oldalával lehet ismerkedni.

A múltba a hagyományőrző csoportok bemutatóin keresztül

Hosszú kihagyás után ismét a Témaparkban vendégeskedik a Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület, akik a XV. század polgári életét elevenítik fel. A karneváli felvonuláson pedig egy XV. sz-i vallásos körmenetet idéznek meg.

Igazi kuriózum lesz a pénteki napra tervezett fizikai kísérlet sorozat, ami az ELTE Fizika tanszékének közreműködésével látványos bizonyítékokat ad a világunkat működtető tudományos felfedezésekre. Szintén újdonság a XI. századi magyar nehézlovasságot megjelenítő Nyugati Gyepű Pajzsa egyesület bemutatója.

Az Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány a MTA Őstörténeti Kutatócsoportjának legújabb kutatási eredményei alapján készültek a karneváli bemutatkozásra.

Koncertek, gyermekprogramok és nyitott műtermek

A karnevál zenei kínálata minden évben széles spektrumon mozog, valamennyi korosztály számára tartogat ínyencségeket, sorolta a fellépőket Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Kft. ügyvezetője.

Elsősorban a 40+-os korosztály kedvét keresi majd a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a a Kossuth díjas zeneszerző és előadóművész, Dés László, és vendége, Tóth Vera, Bródy János, a többszörös Artisjus-díjas és EMeRTon-díjas magyar színésznő, énekesnő Malek Andrea és Jáger Bandi-zongora-zeneszerző duója, az LGT emlékzenekar, valamint az ex Benkó Dixieland Band tagjait és három neves énekesnőt, (Koós Réka, Fehér Adrienn, Tunyogi Bernadett) felvonultató Glen Miller emlékkoncert és a magyar blueskirály, a legfeketébb hangú fehér énekes, Deák Bill Gyula.

A fiatalabb korosztályra gondoltak a szervezők, amikor meghívták a hazai fesztiválélet aktuális kedvenceit, a Margaret Islandot, a hazai könnyűzenei paletta egyik legsikeresebb pályakezdő zenekarát és a Punnany Massifot, a mára jellegzetesség vált műfajával, az élő hangszerekre, zenekarra épülő, magyarul előadott, funk-rockot, népzenét, elektronikát ötvöző hiphop-pal.

A táncos lábúakat mozgatja meg az egyik legkarakteresebb magyar banda, a Bohemian Betyars, vagy az őrült ír banda, a Firkin, de a Szerbiából érkezett KAL, vagy a Kerekes Band zenéje is felpezsdíti a vért az erekben.

Az ifjú tehetségek ismét a Sörtéren kapnak világot jelentő deszkákat a talpuk alá, itt játszik a Fuzz Boksz, a Red Rouge, vagy a Gargantua, a Kedves Kovács, az Eticatt.

Aki komolyabb, bensőségesebb zenei élményekre vágyik, a Művészetek Utcája és a Zsidó udvar programjai között szemezgessen, hiszen a Rózsabors Műhely, Peltzer Géza és Korponay Zsófi, Ujvári Timi, Holdosi Attila, Szabó Tibke - a helyi nagy kedvencek is feltűnnek a nevek között.

A karnevál egyik különlegessége a Művészetek utcája, ahol nyitott műteremben alkotnak a művészek. Idén 32 standon több, mint 50 művész munkájába kukkanthatunk be – természetesen lehet vásárolni is.

Három napos programkavalkád és minikarnevál várja a gyerekeket a Kalandvárban

A Gayer parkban az interaktív játékok és zenés programok mellett újdonságként kicsiknek is szerveznek felvonulást. Ide 7 éves korig várják a résztvevőket. (A szülők a www.karnevalsavaria.hu oldalon tudják csemetéjüket bejelenteni.) Az aprók felvonulása pénteken (augusztus 24.) délután kettőkor kezdődik. A menetet pónifogatok vezeti fel, ezeket ifjú fogathajtó hajtják.

Akik a gasztro-élményeket keresik, örülhetnek, hiszen 2018-ban 35 borászat 174 féle borát, 21 sörfőzde remekeit kóstolhatják végig. Pálinkát 6 helyen lehet majd kóstolni, és 92 vendéglátó egység vár majd különféle vásári ínyencségekkel.
 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés