Egy dátum, ami beleégett mindenki memóriájába: ma 17 éve, hogy ledőltek a tornyok

2001. szeptember 11.
 
 

Egy dátum, ami beleégett mindenki memóriájába: ma 17 éve, hogy ledőltek a tornyok

2001. szeptember 11.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Egy dátum, ami beleégett mindenki memóriájába: ma 17 éve, hogy ledőltek a tornyok

2001. szeptember 11.

Napra pontosan 17 évvel ezelőtt történt, hogy az al-Káida terrorszervezet összehangolt támadást indított az Amerikai Egyesült Államok ellen. A terroristák kifejezetten olyan épületeket vettek célba, amik funkciójuk és jelképük miatt fontos volt a nyugati világnak. Így a Word Trade Center és a Pentagon szenvedett el repülőgép becsapódást és egyes feltételezések szerint a Fehér ház is áldozatul esett volna, ha a Washingtonba tartó gépet az utasok vissza nem foglalják. Bár azt elkerülni így sem tudták, hogy a gép lezuhanjon.

2001-ben mi is élőben követtük az eseményeket. Amelyekkel kapcsolatban azóta is nagyon sok elmélet, találgatás és tényfeltárás történt. Michael Moore amerikai dokumentumfilmes például egészen elképesztő összefüggéseket tárt elő a Bush (a gépek becsapódásakor George W. Bush volt az amerikai elnök) és a Bin Laden család között a Fahrenheit 9/11 című filmjében. Mások pedig a Word Trade Center épületeinek, általuk vélt, silány minőségével magyarázták, hogy a gépek becsapódása után elég volt 2 óra és összeroskadtak.

A támadások sokkolták Amerikát

Az USA eddig ugyanis meg volt győződve sebezhetetlenségéről. A terrortámadás-sorozat utáni felocsúdást követően az Egyesült Államok harcot hirdetett a terrorizmus ellen. Első lépésként Amerika megszállta Afganisztánt, ahol a feltételezések szerint az al-Káida tagjai bujkáltak. Tíz év kellett ahhoz, hogy az amerikai katonák ráleljenek a terrorcselekmények kitervelésével vádolt Oszáma bin Ládenre.

A Word Trade Center épületei New York egyik jelképe volt. Rengeteg filmben lehet látni, de rengetegszer feltűnik a Jóbarátok című sorozat vágóképein is. Érdekesség, hogy 2002-ben mutatták be az első Pókember filmet, amit akkor lélegzet visszafojtva várt a világ. Egy korai előzetesben pedig a képregényfigura a WTC két tornya közé szőtte volna a hálóját. A terrortámadást követően ezt a trailert sosem láthatta a mozik közönsége. Azóta egyébként rengeteg hollywoodi produkció is bemutatta a 2001-es eseményeket.

A tornyok helyén most újabbak állnak

2006-ban adták át a 7 World Trade Center épületét, 2014-ben pedig a One World Trade Center is megnyitotta kaput. A Pentagonban keletkezett károkat egy éven belül helyreállították. A terrortámadás minden érintett helyszínén emléktáblák és emlékparkok őrzik az áldozatok nevét. A hivatalos adatok szerint 2976 áldozata volt a támadásnak, ám több ezer embert eltűntek kellett nyilvánítani, sokak holteste ugyanis sohasem került elő, csak csontokat és szövetdarabokat találtak a romok eltakarítása közben.

A cikk egy 2016-os nyugat-hu-s írás átirata.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés