Fáklyák és értelmes tüntetők – a világbékéért, az MMIK előtt

A World Trade Center elleni terrorista támadás ötödik évfordulója kapcsán a szombathelyi fiatalok világbéke-tüntetést szerveztek.
 
 

Fáklyák és értelmes tüntetők – a világbékéért, az MMIK előtt

A World Trade Center elleni terrorista támadás ötödik évfordulója kapcsán a szombathelyi fiatalok világbéke-tüntetést szerveztek.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Fáklyák és értelmes tüntetők – a világbékéért, az MMIK előtt

A World Trade Center elleni terrorista támadás ötödik évfordulója kapcsán a szombathelyi fiatalok világbéke-tüntetést szerveztek.

A Nyugat újságírója este fél kilenc tájban érkezett a világbéke-tüntetés MMIK előtti helyszínére, ahol ekkor az FM Zer0 zenekar adta meg az alaphangot. Az esemény fényét tűzzsonglőrök produkciója is igyekezett emelni – a Prométheusz által az istenektől eltulajdonított elem az este folyamán először, de nem utoljára kapott szerepet.

A száz-kétszáz összegyűlt érdeklődő mindeközben a padokon ülve – sört, vagy épp párjukat „szorongatva” – hallgatta a koncertet, egyesek pedig kedélyesen beszélgettek.
A többség érezhetően az est fénypontjára, a békejel fáklyák általi kirajzolására várt. Már ekkor látszott: a tüzes látványosság műsorra tűzése idén is telitalálatnak bizonyul.

Fáklyák és tüntető Nyugat
A jel kirajzolása az előre meghirdetett időpontban, kilenc órakor kezdődött: ekkorra az előzékeny szervezők már minden környéken tartózkodónak a kezébe nyomtak egy – a hasonló rendezvényhez képest meglepően jó minőségű – fáklyát, így már csupán azok meggyújtása, majd a padokon való elhelyezkedés volt hátra.

Mint utólag megtudtuk, a szervezők kissé túlbiztosították magukat, hiszen 250 fáklyával készültek a rendezvényre, ám így legalább mindenkinek volt mit a kezében tartania.
A békejel kirajzolásában végül nagyjából 150-en vehettek részt, köztük a Nyugat – a tüntetés céljával teljes mértékben azonosuló – újságírója is.

Az átlagos tömegeseményektől eltérően a sereglet ezúttal nem volt „buta”, a tüntetés résztvevői a szervezők kérésének megfelelően szépen eloszlottak a számukra gondosan előre kijelölt helyeken.
Bebizonyosodni látszott: egy ilyen, nemes célú rendezvényre valóban nem a magyar futballcsapatok B-közepein szocializálódott népek járnak.

(A jövőbeni felzúdulások elkerülése érdekében a szerző előre elnézést kér a magyar futballcsapatok B-közepeiben szurkoló, ám tuskónak egyáltalán nem minősíthető úriemberek törpeminoritásától.)

Kellemes zenék, laza hangulat
A nemes cél mellett az idő kellemes eltöltéséről is gondoskodtak a szervezők: szállós, lassú dalokra ringatózva ölelhette párját minden férfi és nő, öregember és siheder, s ugyanígy tehettek a józan, vagy épp kissé leittasodott békepártiak.

Bizony, úgy volt ez, ahogy egy jó kis tolerancia tüntetésen illik: mindenféle népréteg és „szerzet” képviseltette magát, minimum egy fél óra erejéig.

A szervezők elmondása szerint a békés happening megrendezését jövőre is tervezik, így van remény, hogy e szép célt szolgáló kezdeményezés a jövőben is tovább él.

Filmek a rasszizmus ellen
Az esemény délután kezdődött, a teaház és az MMIK előterében felállított Kultúralabirintus kiállítás megnyitásával, majd öt órakor az Euromediterrán Nemzetközi Cserén készített rövidfilmek vetítésével folytatódott.

– Ez utóbbi egy rasszizmus ellenes tábor volt a nyáron, az összejövetel középpontjában az ellentétek elsimításának lehetőségei álltak – mondta el a Nyugat érdeklődésére Szalkai Péter, a PTE Egészségtudományi Kara Szolgáltató Irodájának vezetője.

Tolerancia vita, kitartó virrasztók
– A későbbiekben már szép számú közönség előtt zajlott a tolerancia témakörben indított beszélgetés, amelybe olyan jól belemelegedtünk, hogy alig tudtuk abbahagyni – tette hozzá a szervező.

A hangulatra az éjjel folyamán, a virrasztás közben sem lehetett panasz:
– Az éjszakai virrasztás filmvetítéssel és beszélgetéssel telt a Logo Ifjúsági Szolgálat MMIK-ban található irodájában. Voltak, akik csak benéztek, és később tovább álltak, ám a legkitartóbb társaság – mintegy kilenc-tíz fő – egészen reggelig fent maradt – avatta be olvasóinkat Szalkai Péter.

A világbéke-tüntetés szervezői köszönetet mondanak az esemény létrejöttében nagy szerepet vállaló Demokratikus Ifjúságért Alapítványnak, amelytől pályázati úton mintegy 90 ezer forintot nyertek a rendezvényhez. Rajtuk kívül több cég támogatóként állt a rendezvény mellé, így őket is köszönet illeti, akárcsak az MMIK segítőkész munkatársait.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés