Palló – kapaszkodó álláskeresőknek

Már délelőtt is volt érdeklődés az MMIK-ban a felnőttképzésről szóló infók iránt, igaz, ez az esemény főként az állástalanoknak szólt, akik, ugye, ilyenkor is ráérnek.
 
 

Palló – kapaszkodó álláskeresőknek

Már délelőtt is volt érdeklődés az MMIK-ban a felnőttképzésről szóló infók iránt, igaz, ez az esemény főként az állástalanoknak szólt, akik, ugye, ilyenkor is ráérnek.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Palló – kapaszkodó álláskeresőknek

Már délelőtt is volt érdeklődés az MMIK-ban a felnőttképzésről szóló infók iránt, igaz, ez az esemény főként az állástalanoknak szólt, akik, ugye, ilyenkor is ráérnek.

Olvass!
A választ gyorsan megkaptuk, egyszerű: tájékoztatni. Mégpedig az ún. Palló felnőttképzési szolgálatról, amit a Fővárosi Művelődési Központ hozott létre és működtet.

Az előtérben két információs pult, az egyikről aláírás ellenében emelhetjük el a Felnőttképzési Útmutató címmel kiadott füzetet. Belelapozunk, használható, az alapvető infókkal kezd, mármint, hogy mi is az iskolarendszerű, majd az iskolarendszeren kívüli képzés, mi az Országos Képzési Jegyzék, ilyesmik.

Aztán röviden, tömören a támogatási lehetőségeket sorolja, Lépj egyet előre 2., Új Pálya program, álláskeresők képzési támogatása, stb. Felsorolja a legfontosabb jogszabályokat, szól az osztrák-magyar határmenti ingázásról, közli a munkaügyi kirendeltségek címeit, a képzéssel foglalkozó honlapokat, és a minimálbérrel, álláskereső támogatással (lánykori nevén: munkanélküli segély) zár. A füzet egyébként innen is letölthető.

Hogyan kaphatsz munkát?
A másik asztalon szórólapok, a TISZK bemutatkozója, a Limex képzési hely tanfolyamkínálója. Néhány percre leülünk beszélgetni Klein Mariannával, a Palló szolgálat vezetőjével. Azt mondja, a mostani rendezvény egy pályázati program része, amit az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatott. Három régió három nagyvárosában, így Közép-Magyarországon Budapesten, az Észak-Alföldön Miskolcon, és a Nyugat-Dunántúlon Szombathelyen tartották meg a tájékoztatót. Az első két helyszín eredményes volt, a fővárosban közel 150-en, Nyíregyházán 70-en érdeklődtek a felnőttképzés iránt. A szolgálat saját honlapot is működtet, ahol minden elérhető, amit nyújtani tudnak.

A program egyébként tanácsadást is tartalmaz, köztük álláskeresési tippekkel, személyre szóló felnőttképzési infókkal. Fel is megyünk az emeletre, ahol szinte minden tanácsadó hely foglalt. Két hölgy a személyre szóló infók után érdeklődik, hosszú időre lefoglalja a szakértőket, pedig kíváncsiak lettünk volna, mit tudnának ajánlani számunkra, ha produktívabb munkára vágynánk, mint a számítógép billentyűzetének bizonyos sorrend szerinti nyomogatása.

Lépj egyet előre - másodszor
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat asztalától éppen egy huszonéves férfi áll fel, lelkiismeretesen elpakolja a kapott információs anyagot. Leülünk, de felfedjük magunkat, így nem tanácsadást, hanem infókat kapunk. Elsőként a Lépj egyet előre! programról, amelynek első szakasza néhány hónappal ezelőtt fejeződött be, viszont elindult a második etap. A program lényege, hogy az alapoktatás befejezését teszi lehetővé. Egyik része a 7-8. osztály befejezését támogatja úgy, hogy 660 óra, azaz egy erős félév alatt meg lehet szerezni a 8 osztályos végzettséget.

A másik rész pedig a 9-10. osztály elvégzéséhez nyújt lehetőséget azoknak, akik az 1998-99-es tanév után fejezték be az általános iskolát. Ennek az a lényege, hogy bizonyos szakmai képzések elindításához megkövetelik az általános tankötelezettség meglétét, ami 1998 óta 10 osztályig, vagyis normál esetben a 16. életév betöltéséig tart.

A program országos szinten 22 ezer embernek nyújt lehetőséget, aki jelentkezni akar, annak igyekeznie kell, mivel már ennyien regisztrálták is magukat, így azok a helyek maradnak nyitva, ahol valamilyen oknál fogva el kell utasítani a beiskolázást.

Segítség konyhásnéniknek
A szakemberek megemlítik az Új Pálya programot is, amely a közszférából leépített embereknek akar segítséget nyújtani. Ráadául nem csupán a diplomásoknak, hanem, mondjuk egy konyhásnéninek is, akit elküldtek az iskola konyhájáról. Ő jelentkezhet például szakácsnő-képzésre. Feltétel viszont, hogy a rész- vagy teljes munkaidős foglalkoztatás 2006 július 1. után szűnt meg. Nagyon sokrétű képzés indul a programban, nem csupán szakmai, hanem nyelvi oktatás is.

Megköszönjük a tájékoztatást, sétálunk még egyet, de a többi információs asztal folyamatosan foglalt. Úgy tűnik, Szombathelyen is egyre komolyabban veszik a life long learning, vagyis az élethosszig tartó tanulás fontosságát.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés