A Kanizsai Dorottya Gimnázium egy termében próbál a társulat 

Kényeskedők az MMIK-ban

A szombathelyi színtársulat, a KDG MuTe ezúttal Moliére klasszikusát, a finomkodó társalgási stílust gyilkosan gúnyoló darabját viszi színpadra.
 
 

Kényeskedők az MMIK-ban

A szombathelyi színtársulat, a KDG MuTe ezúttal Moliére klasszikusát, a finomkodó társalgási stílust gyilkosan gúnyoló darabját viszi színpadra.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Kényeskedők az MMIK-ban

A szombathelyi színtársulat, a KDG MuTe ezúttal Moliére klasszikusát, a finomkodó társalgási stílust gyilkosan gúnyoló darabját viszi színpadra.

Már az első előadást ezren nézték meg

A KDG Musical Team még a tavalyi év elején alakult meg néhány kanizsais diákból, akik kitalálták, hogy bemutatnak egy musicalt. Ez volt az Egy lány álma. A zenés, táncos, 35 szereplős produkcióra az áprilisi jótékonysági premieren mintegy ezren váltottak jegyet a szombathelyi sportházban.

A függöny leeresztése után a tagok rájöttek, hogy jól érzik magukat együtt és a próbák is hangulatosan telnek, ezért úgy döntöttek, folytatják a közönség szórakoztatását.

A társulat felvételit is hirdetett, így a keretlétszám negyvennyolcra bővült. Időközben bemutatták a Tömörkény nevű, öt kamaradarabból álló előadásukat is, mellyel a Savaria Karneválon, a Pályaválasztási és Képzési Vásáron, valamint a Városi Ifjúsági Napon is felléptek.

Tizenhetedik századi darab: mai köntösben, aktuális mondanivalóval

Az improvizációra épülő Beugrót nemrégiben kezdték el, a produkciót pedig nem várt lelkesedéssel fogadták a helyiek. A csapat most gőzerővel készül a péntek esti bemutatóra: Moliére Kényeskedők című darabját viszi színpadra. A mű tulajdonképpen a tizenhetedik század szellemi divathóbortját, a finomkodó társalgási stílust és a szalonköltészetet gyilkosan gúnyolja ki.

A társulat életében azért érdekes ez a mű, mert eddig modern darabokkal szórakoztattak. Ahogy Cseszkó Tamás, az egyik rendező elmondta: nem írták át a drámát, hanem az eredeti szöveggel dolgoznak, hiszen ebből rengeteget tanulnak a színjátszók. Hangsúlyokat, helyzeteket, párbeszédet, monológot.

Nagy fába vágta a fejszéjét a társulat: a Kényeskedők kifejezetten az a mű, ahol nem a szöveg, hanem az azt kísérő, és sok esetben azt felül is író mimika és pantomim a komikum fő kifejező eszköze. A történet Párizsban játszódik, és két kényeskedő, eladó sorban lévő leányzóról szól, akiknek az udvarlásról és a házasságról alkotott véleménye szöges ellentétben áll a korban elfogadott nézetekkel.

Jellemek, helyzetek sanzonokkal és nótákkal fűszerezve

Két kikosarazott udvarlójuk elhatározza (Melhardt Gergő, Székely Zoárd), hogy megleckézteti a finomkodó hölgyeket: inasaikat (Cseh Balázs, Nagy István) küldik a lányokhoz, akik mint nyájas kérők tetszelegnek Magdi (Szibler Vivien) és Kati (Korponay Zsófi) előtt. Apropó Kati és Magdi. A két fruska új nevet is ad magának, valami idegenül csengőt, hiszen a kifinomult ízlésnek derogál a polgári név.

A két inas úriasan felöltözve, megjátszott udvariassággal veszi le a lábáról a kényeskedőket, éppen úgy, ahogy ezt a kisasszonyok korábban elképzelték. Tovább nem is folytatjuk a történetet, de mindenki gondolhatja, hogy ettől a ponttól kezdve csupa jellem- és helyzetkomikum nevetteti meg a közönséget. És ha ez még nem elég a szórakozásból, a darabot sanzonok és nóták is színesítik.

Premier: 2009. december 11-én, este hattól az MMIK-ban.
Jegyek: elővételben a Kanizsai Dorottya Gimnázium portáján, valamint az előadás előtt a helyszínen 600 Ft-os áron válthatók.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés