Ősbemutatóval indít az 50. jubileumi Bartók Fesztivál, méghozzá ma este

Az 50. jubileumi Bartók Fesztiválra és Szemináriumra is izgalmas programot raktak össze, nézzék!
 
 

Ősbemutatóval indít az 50. jubileumi Bartók Fesztivál, méghozzá ma este

Az 50. jubileumi Bartók Fesztiválra és Szemináriumra is izgalmas programot raktak össze, nézzék!
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Ősbemutatóval indít az 50. jubileumi Bartók Fesztivál, méghozzá ma este

Az 50. jubileumi Bartók Fesztiválra és Szemináriumra is izgalmas programot raktak össze, nézzék!

A szervezők pár hete azt ígérték, tánccal és lüktetéssel telik majd meg július 8. és 15. között Szombathely: ugyanis neves karmesterek, professzorok, zeneművészek és ifjú tehetségek adnak majd egymásnak találkozót az 50. jubileumi Bartók Szemináriumon és a párhuzamosan futó fesztiválon.

Ugyan az utolsó utáni pillanatban lemondták a fesztivál legnagyobb attrakcióját, de a világhírű zongorista, Martha Argerich nélkül is komoly programot raktak össze:

A hivatalos megnyitóra ma este az Agora-MSH-ban kerül sor, 20 órától Wolf Péter Utazás című művének szombathelyi ősbemutatójára várnak. A Zeneakadémián nagyzenekari átiratban játszott hegedűverseny kamarazenekari változatát a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában ma este hallhatja először közönség. A koncerten a világ legnagyobb dirigensei között számon tartott Takács-Nagy Gábor vezényel. A ma esti programban Bartók Divertimentója, Britten Simple Symphony és Liszt Angelus! című darabjai is szerepelnek.

Július 12-én a mesteri játékukról ismert, és kurzusvezetőként is Szombathelyre érkező Rohmann Ditta csellóművész és Balog József zongoraművész Bartók: I. rapszódia, Bartók: Improvizációk magyar parasztdalokra, Kodály: Szólószonáta gordonkára, és Bartók: Román népi táncok mesteri megszólaltatói lesznek a Bartók Béla Zeneiskola Tibold Iván termében este nyolc órától.

A folytatásban az 50 éves Bartók Szeminárium kapcsán július 13-án délután jubileumi pódiumbeszélgetésre kerül sor Petró János Liszt- és Bartók-Pásztory-Díjas zeneszerző, karmesterrel, majd este nyolctól táncházi forgatag várja a fesztiválozókat.

Bartók fia filmben mesél édesapjáról

Igazi különlegesség Sipos József „Bartók” című filmjének premier előtti vetítése július 14-én este nyolctól. A film után rendezői beszélgetésre is invitáljuk a jelenlévőket, hogy számos olyan izgalmas dologba avassanak be bennünket, amelyre az öt éves kutatómunka során derült fény, de a filmből kimaradt.

Nagyszabású koncerttel zárul a Bartók Szeminárium és Fesztivál július 15-én, szombaton: a karmesterpálca a Savaria Szimfonikus Zenekar kelti életre Bartók: A fából faragott királyfi-ját, és a Bozsik Yvette Társulat táncművészeinek közreműködésével ad új értelmezést Sztravinszkij: Tavaszi áldozat című művének az Agora Szombathelyi Kulturális Központban a 20 órakor kezdődő hangversenyen.

A jubileumi szeminárium program részeként elkötelezett fiatal művészeket válogattak be a kurzusrésztvevők közé, akiket nemzetközileg is megbecsült és elismert mesteroktatók várnak július 8-15. között. A karmesterkurzust a programsorozat művészeti vezetője, Vajda Gergely tartja. Az angol, német és magyar nyelvű oktatás a Savaria Szimfonikus Zenekar egyedülálló lehetőséget kínál a fiatal dirigensek számára Bartók és Sztravinszkij remekműveinek teljes, koreografált formában történő előadására.

További információ a www.bartokfesztival.hu, a www.filharmonia.hu oldalakon

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés