Álomból valóság: emlékezzünk Sissire, a magyarok királynéjára

Ma van Erzsébet királyné halálának évfordulója. Pompa, derű és csillogás a filmvásznon, fájdalom és ború a való életben. Tekintsünk be a híres császárné valódi történetébe!
 
 

Álomból valóság: emlékezzünk Sissire, a magyarok királynéjára

Ma van Erzsébet királyné halálának évfordulója. Pompa, derű és csillogás a filmvásznon, fájdalom és ború a való életben. Tekintsünk be a híres császárné valódi történetébe!
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Álomból valóság: emlékezzünk Sissire, a magyarok királynéjára

Ma van Erzsébet királyné halálának évfordulója. Pompa, derű és csillogás a filmvásznon, fájdalom és ború a való életben. Tekintsünk be a híres császárné valódi történetébe!

Ha azt mondjuk, Sissi, mindenkinek a filmbéli gyönyörű osztrák császárné és magyar királyné jut az eszébe. Mesébe illő szerelem, romantika, káprázatos ruhák és természetesen a "gonosz mostoha", akit ebben az esetben a szigorú anyós, Zsófia főhercegnő testesít meg.

Emlékszem, kislánykoromban minden karácsonykor leadták a trilógiát, én pedig minden alkalommal megnéztem, és arról álmodoztam, hogy a házunk palotává változik, a kutyám és a macskáim udvarhölgyekké, és én leszek a kastély gyönyörű királynője. Azt hiszem, minden kislány Sissi szeretne lenni.

A film csupán film; természetesen bír valóságtartalommal, de ha kellőképpen megértünk, felnőttünk, és utánaolvasunk ennek a lenyűgöző álomsztorinak, szembesülünk a komor és szomorú valósággal.

1898. szeptember 10-én séta közben támadta meg Luigi Lucheni olasz anarchista a királynét, aki sérülésébe belehalt.

Halálának évfordulóján emlékezzünk rá mi is!

Az igazsághoz segítségül hívtam a VOUST, ami pontról pontra végigvezette a film és valóság közötti kontrasztot vagy párhuzamot:

Egy biztos, szerette a magyarokat, a magyar nyelvet és kultúrát.

Ferenc József tényleg Sissi nővérét, Nenét akarta feleségül venni. 1853-ban Bad Ischlben, a család nyári rezidenciáján kellett volna találkozniuk először felnőttként és megkötni a frigyet, de az élet csavart egyet a történeten és Sissire esett a választás.

A hercegkisasszony valóban vadóc volt, mint a filmben. Kurjongatva ugratott át a rózsabokrokon, imádott lovagolni, hegyet mászni, vadászni. A családi idill sosem volt olyan, mint a filmben, de tény, hogy a bécsi udvarhoz képest, amellyel később majd megismerkedik, ártatlan fészek volt a család otthona.

Sissi nem horgászta ki jövendőbeli férjét, ahogy ez a filmben történt. Először nem is a fiatal és jóképű császár szeme akadt meg a hercegnőn. Zsófia főhercegnő állítólag kiszúrta, mennyivel bájosabb és kecsesebb jelenség, mint nővére. Ferenc József csak édesanyja után néhány órával, a Bad Ischl-i teadélutánon figyelt fel rá. Tehát valójában a császár anyja tette le először a voksát a fiatalabb nővér mellett?

Szerelem volt első látásra. Ferenc József mindenesetre egyből szerelembe esett. Sissi kedvesnek találta Ferenc Józsefet, csak a császári címet találta túl soknak.

Sissi és Zsófia viszonya korántsem volt annyira rossz, mint ahogy a filmben be volt állítva. A lány nem tudott igazán táncolni, nem tudott emberekkel kedvesen beszélgetni, nem tudott császárnéhoz méltó módon vendégeket fogadni. Zsófia főhercegnő mindent megtett azért, hogy segítse őt, Sissi viszont nehezen viselte ezt a nyomást, és egész életében gyűlölte a szigorú rendszert, amelyben helyt kellett (volna) állnia.

A szépségéről. Az őt alakító gyönyörű Romy Schneider után csalódást okoznak az Erzsébetről készült korabeli képek. Nem felelt meg az akkori szépségideálnak. Túl vékony volt, légies, magas. Bizonyos források szerint evészavarral is küzdött. Az viszont igaz, hogy túlságosan odafigyelt a testére, szigorúan diétázott. A legendát tovább erősíti, hogy 30 éves korától kezdve nem fotózhatta senki.

Tévhit, hogy a császárt olyan nagyon támogatta a valóságban. Ahogy az előbb szó esett róla: az edzések és a diéta miatt sokkal inkább önmagára figyelt a nap 24 órájában, mint a császárra. Pedig egy császárné feladata az lett volna, hogy mindig ott legyen a férje mellett, reprezentáljon, diplomáciai segítséget nyújtson, és nem utolsósorban trónörököst szüljön.

Andrássy gróf és Erzsébet királyné viszonyáról. Az Erzsébet királyné című könyv szerzője, Brigitte Hamann szerint nagyon szoros baráti és intellektuális kapcsolat volt közöttük, de nem szabad elfelejteni, hogy Andrássy gróf politikus volt, aki inkább eszközként tekintett a császárnéra. Sissi minden eszközt bevetett a kiegyezésért Ferenc Józsefnél, a Magyarország királynéja címért cserébe egy negyedik gyermekkel is megajándékozta. Mária Valéria Magyarországon született, és a korábbi gyerekekkel szemben hatalmas figyelmet kapott az édesanyjától.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés