Elhunyt minden idők egyik legtevékenyebb énekesnője: Montserrat Caballé

 
 

Elhunyt minden idők egyik legtevékenyebb énekesnője: Montserrat Caballé

 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Elhunyt minden idők egyik legtevékenyebb énekesnője: Montserrat Caballé

Montserrat Caballé a barcelonai Sant Pau kórházban hunyt el szombatra virradóra. Az énekesnőtől vasárnap vesznek végső búcsút, és hétfőn temetik el.

Élete és munkássága

Caballé Barcelonában született. A Liceu zenekonzervatóriumban tanult Eugenia Kemény vezetése alatt. Tanulmányai befejezése után, 1956-ban a bázeli operaházhoz szerződött, ahol 1957-ben Mimi szerepében debütált Puccini Bohéméletében. Az 1960/61-es szezonban a brémai operaház énekese volt, itt alakította ki széles körű repertoárját. 1962-ben visszatért Barcelonába, ahol Arabella szerepében debütált Richard Strauss azonos című operájában.

1964-ben kötött házasságot Bernabé Martí tenorral. Lányuk Montserrat Martí (Montsita) szintén szoprán énekesnő.

Áttörő sikert és ezzel együtt világhírnevet 1965-ben szerzett, amikor a New York-i Carnegie Hallban elénekelte Donizetti Lucrezia Borgia című operájának főszerepét, Marilyn Horne-t helyettesítve. Még abban az évben részt vett a glyndebourne-i operafesztiválon és szerződést kötött a New York-i Metropolitan operaházzal, ahol Strauss Rózsalovagjának női főszerepét, valamint Marguerite szerepét énekelte el Gounod Faustjában. 1965 decemberében visszatért a Carnegie Hallba, ahol I. Erzsébet szerepét énekelte Donizetti Roberto Devereux operájából.

1966-ban részt vett a firenzei operafesztiválon, ahol Leonora szerepét énekelte Verdi Trubadúrjában. 1969-ben a veronai arénában Plácido Domingo és Piero Cappuccilli társaságában énekelte el Verdi Don Carlosának főszerepét.

A milánói Teatro alla Scalában 1970-ben debütált Donizetti Lucrezia Borgia operájának főszerepében, 1972-ben pedig a londoni Covent Gardenben énekelte Violetta szerepét Verdi Traviatájában.

Karrierjének csúcsára 1974-ben jutott, amikor januárban az Aida főszerepét énekelte Barcelonában, márciusban A szicíliai vecsernye főszerepét New Yorkban, majd Moszkvában a Normát és Milánóban az Adriana Lecouvreur főszerepét. Ugyancsak ebben az évben orvosi beavatkozáson esett át, mely során egy daganatot távolítottak el altestéből, de 1975 tavaszára teljesen felépült.

Mivel az évek során sokat vesztett hangjának tisztaságából és erejéből, drámaibb és magasabb fokú expresszivitást igénylő darabok felé fordult. Ennek jegyében 1978-ban Puccini Toscáját énekelte Luciano Pavarotti oldalán.

Caballét bel canto szerepei emelték ugyan híressé, de változatos repertoárt énekelt barokk operáktól Verdiig, Wagnertől Pucciniig. Az opera mellett szívesen énekel katalán illetve spanyol népdalokat.

1988-ban Freddie Mercuryval közösen operai hatású könnyűzenei albumot adtak ki Barcelona címen. Az album fő dala a Barcelona volt, amely az 1992-es barcelonai olimpiai játékok egyik hivatalos dala volt. A tervek szerint közösen adták volna elő a nyitóünnepségen, de Mercury halála miatt ez meghiúsult. Caballé az 1999-es UEFA Champions League nyitómérkőzése előtt, a barcelonai Camp Nou stadion felavatásakor élőben előadta a dalt.

Az utóbbi évtizedekben Caballé számos jótékonysági célú rendezvényt szervezett és támogatott. Az UNESCO jószolgálati nagykövete volt.

2012. október 20-án enyhe szélütést kapott, ezért néhány hétig kórházban feküdt.

(Wikipédia)
 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés