Ambuláns műtéttel került kórházba Ausztriában, és most elmeséli nekünk!

Fogkefén kívül mindent adnak, és az osztályon EGYSZERRE LEGALÁBB 6-8 NŐVÉR van szolgálatban. A többi a cikkből kiderül.
 
 

Ambuláns műtéttel került kórházba Ausztriában, és most elmeséli nekünk!

Fogkefén kívül mindent adnak, és az osztályon EGYSZERRE LEGALÁBB 6-8 NŐVÉR van szolgálatban. A többi a cikkből kiderül.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Ambuláns műtéttel került kórházba Ausztriában, és most elmeséli nekünk!

Fogkefén kívül mindent adnak, és az osztályon EGYSZERRE LEGALÁBB 6-8 NŐVÉR van szolgálatban. A többi a cikkből kiderül.

Pár napja lettünk figyelmesek Kapusi Andrienn Facebook-posztjára, amiben leírta, milyen tapasztalatai voltak egy ausztriai kórházban. Andrienn egy ambuláns műtéti beavatkozás miatt került Kufstein egészségügyi intézményébe. Így "kalandvágyból " megismerhette, ahogy meg is jegyezte, milyen "a valódi európai szintű egészségügyi ellátás." A képei és története közléséhez tőle kaptunk engedélyt:

Az első képeken a kórterem belső, ágyak, berendezés látható. Aztán a hozzá tartozó saját wc, fürdőszoba és előtér.

Majd az ebéd és az éjjeliszekrény, kancsó és vizespohár vízzel.

A lényeg: EBBE A KÓRHÁZBA SEMMMIT NEM KELL VINNI!

Szó szerint elegendő, ha úgy indulunk el, ahogyan például munkába indulunk a lakásból kilépéskor. Kapunk kórházi étkészletet, tányért, kanalat, vizespoharat és a nővér az ebéd mellé - mint egy vendéglőben kérés nélkül és szívesen, mosolygósan -, még meg is tölti azt.

Van televízió is - szobánként - mindkét oldalról,

...hogy mindenki kényelmesen az ágyából nézhesse és fülhallgatóval a feje feletti telefonon keresztül vezetve a hangot, hogy aki pihenni szeretne, ne zavarja. A telefonkészülék - ha nincs mobilod -, szolgál arra, hogy a hozzátartozók a központon keresztül, de onnan már csak a kórházba lépéskor betegként egyedileg adott 4 jegyű kóddal elérhessenek.

Ez a telefonkészülék alkalmas arra, hogy - ha tv-t akar is valaki nézni, akkor a kioszkban vásárolható kártya behelyezésével (mert ez az egy kényelmi szolgáltatás, amiért fizetni kell és természetesen a kórház bevétele) teheti meg.

Látható, a wc csillig-villog, benne folyékony szappan, papírtörölköző (nőgyógyászati osztály lévén) egészségügyi betétek választható fajtái.

A wc-ben alap felszereltség a falra szerelt, fertőzésmegelőzés érdekében, a használatot megelőző hab, amellyel kőrbe törölhető. A fürdőben törölköző, papírtörölköző folyékony szappan, köntös és törülközők.

Csak fogkefe, fogkrém szükséges.

Az előtérben látható, hogy már itt meg van oldva a szelektív szemétgyűjtés, és szobákként a falon található 3 méretben egyszer használatos gumikesztyű is, amit nem hurcolnak kocsikon az osztályokon át.

És még arra is van gondjuk, hogy esernyőtartót helyezzenek el, cseppfelfogóval.

Látható a betegszoba "alapfelszereltsége", hogy az asztalon alapfűszer, szalvéta, cukor, só, megtalálható. ÉS NEM VISZI EL SENKI!

A kórházi ágyak, nos hát ázok egytől egyig azok a bizonyos 1,5-2 milliós kategóriába tartoznak. És hidraulikusan állítható gombnyomásra a derékalj és a térdmagasságban is. A matracok egytől egyig MEMÓRIAHABOSAK. Az ágynemű nem kopott és nem foszló pokrócokkal bélelt, hanem otthoni minőségű pehelypaplan. (Egyébként minden osztály saját ágynemű raktárral rendelkezik, ahonnan kérésre azonnal hoznak pótlást, cserét, vagy pluszban ágyneműt és nem kerül órákba)

A folyosón hangulatos, gyönyörű, környékbeli természetfotók uralják a falakat (és nem a fehérséget, mert itt a szobák színesek) és teszik megnyugtatóvá az ott tartózkodást.

A falon megtalálhatóak az osztályon dolgozó alkalmazottak fotói, nevei, hogy még személyesebbé tegyék az itt tartózkodást.

A képet azért tettem ide, mert ezen jól látható, hogy a folyosón acélból szükség esetén pillanatok alatt előugró tűzszakasz lehatárolás és ezzel még nagyobb biztonságot lehetővé tevő kialakítás van!

Minden kórházi osztály L alakú (és nem egyenes), ahová az L alak derékszögében lépünk be a kórházi folyosóról, és ahol a nővérek számára elhelyezésre került a nővérállomás, minden szükséges kiegészítő helyiséggel. Számukra külön étkező helyiség is ki van kényelmesen alakítva. Az ügyeletes orvosi szoba minden igényt kielégítő és a modern számítástechnika minden vívmányával felszerelt.

Vizitkor a kocsin számítógép van elhelyezve, s amit az orvos bediktál, azonnal rögzítésre kerül.

Ezért nincs sehol "orvosírnok", mert alapelvárás, hogy mindenki értsen a számítógép kezeléséhez.

Az osztályon EGYSZERRE LEGALÁBB 6-8 NŐVÉR van egyszerre szolgálatban, ami azt jelenti, hogy van idejük megoldani kényelmesen a betegfogadást, elbocsátást és a hozzá tartozó adminisztrációt, a betegek igényeinek kiszolgálását, valamint az osztály berendezéseinek a fertőtlenítését, előkészítését.

Osztályos orvossal nem is találkoztam. Itt a zárójelentést - amit maga az orvos készít (nyilván a nővérek segítségével), a nővérek nyomtatják ki símán a gépből és nem kell órákat várni az "aláírásra", mert az elektronikus.

ÉS AMI A LEGFONTOSABB: VAN IDEJÜK MOSOLYGÓSAN BEMENNI A BETEGSZOBÁBA ÉS - HA EGYEDÜL IS VAN - AKKOR IS HÍVÁS NÉLKÜL LEGALÁBB 2-SZER, 3-SZOR BEJÖNNEK MEGKÉRDEZNI, HOGY ÉRZI MAGÁT, NINCS-E VALAMIRE SZÜKSÉGE?

Külön szoba szolgál árra, hogy a saját kerekeken guruló ágyakat fertőtlenítsék (ÉS NEM A KÓRTEREMBEN A BETEGEK KÖZÖTT!!!), és tiszta ágyneművel áthúzva, készen tolják vissza a kórterembe. Így nem kell osztályonként szobánként végighurcolni a szennyes ágyneműt sem.

Nos: a műtét körülményei?

Hát azok aztán olyanok, amik sajnos a magyar viszonyoktól a legmesszebb állnak.

Még a kórteremben 2 nővér segít felvenni a hátul nyitott kórházi hálóinget, s bizony ÜGYELNEK ÉS FONTOSNAK TARTJÁK AZ EMBERI MÉLTÓSÁGOT, ÁTÖLTÖZÉS KÖZBEN ÉS HÁTULRÓL ÖSSZEFOGVA AZT, SEGÍTENEK ELJUTNI A WC-IG IS.

2-en tolják el a beteget az ágyban a műtétre. Ki az osztályról, lifteken át, fel a műtéti szintre.

Ott a kórházi folyosóról szintén egy belső folyosóra jutunk, ami 4 m széles és ahol várakoznak az éppen műtőben lévő betegek ágyai. Erről a folyosóról betoltak az első előkészítőbe.

Itt az ágyamat szorosan odatolták egy ugyanolyan kb. deréktáji magasságú fix fektetőre, AMELY MAGASSÁGIG FELEMELIK AZ ÁGYAMAT SAJÁT MOTORJÁVAL, AMELYBŐL PICIT ÁT KELL HELYEZKEDNI A FIX ÁGY SZÉLÉRE. A FIX ÁGY FELÜLETE MELEGÍTETT, ÉS FERTŐTLENITETT MELEG TÖRÜLKÖZŐVEL BORÍTOTT ÉS KERESZTBEN BEINDÍTOTT FUTÓSZALAGOS, ami átvisz a másik oldalon elhelyezett mŰtéti ágyra, de közben még megáll, hogy ott terítsék rád először a fertőtlenített és MELEGÍTETT LEPEDŐT ÉS MÉG EGY MELEGÍTETT TÖRÜLKÖZŐT, MAJD ÓVATOSAN - AZ EMBERI MÉLTÓSÁG ÉS SZEMÉRMESSÉG FELTÉTLEN TISZTELETBEN TARTÁSÁVAL legutoljára a nyakunknál kiakasztva, felülről húzzák ki a kórházi hálóinget úgy, hogy egyetlen pillanatig nem kerül sor arra, hogy valaki meztelen legyen.

Nem hogy osztályokon és az egész kórházon, folyosókon keresztül a várakozók sokasága között egyetlen lepedővel leterítve, dideregve vigyenek végig.

A FENTIEKBŐL KIDERÜL, HOGY NINCS SZÜKSÉG "BETEGTOLOGATÓKRA" ÉS ARRA, HOGY AZ EMBEREKET FIZIKAI ERŐKIFEJTÉSSEL HELYEZZÉK ÁT IDE, VAGY ODA.

Ebből a helyiségből kerül át az ember a műtéti előkészítőbe, ahol rászÍjazzák derékban a műtőkocsira (erről már nem kell sehová átemelni, átültetni stb). Bekötik az infúziót, kényelmesen elhelyezik a másik karját, hogy kényelmes legyen. Ezután gurítják be a műtőbe, ahol még egy 10 perces műtéthez is 5 személy tüsténkedik.

És már csak a műtét van hátra.

Műtét után az őrzőben - ahol 2 órát kell tartózkodni -, már a saját ágyamban és kórházi hálóingemben ébredek, ahol folyamatosan figyelnek és kérdezgetnek, hogyan érzem magam.

Nagyon szomjas vagyok. Még 2 óráig nem ihatok. A szám is kicserepesedett.

Jönnek az osztályos nővérek és ugyanazon az úton visszavisznek a szobámba, ahol hoztak.

Gondosan ellátnak vele azzal, hogy ezzel a citromos ízesítésű glicerines oldatos ecsetekkel kenjem meg a számat, amíg nem ihatok.

Bár a kórház állami fenntartású, minden szobában ott az isteni oltalmat jelentő kereszt! És műtét után azonnal látogat az egyház képviselője, tőle kaptam az éjjeli szekrényen található üdvözleteket is.

HÁT BIZONY JÓ DOLOG, HOGY "KALANDVÁGYBÓL" VAN LEHETŐSÉGEM MEGISMERNI ÉS ÖSSZEHASONLÍTANI A SAJÁT ORSZÁGOM ÉS A VALÓDI EURÓPAI SZINTŰ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁST.

Így pontosan le tudom vonni azt a következtetést, hogy ilyen szintű ellátásban Magyarországon csak a "kormányközeliek " ellátását szolgáló egészségügyi intézményei biztosítanak - LEGFELJEBB.

Így - a fentiek tudatában és ismeretében, megtapasztalva azt, hogy milyen a valódi európai szintű, átlagpolgárt is megillető egészségügyi ellátás -, MEGÁLLAPÍTHATÓ, ITT AZ IDEJE, HOGY BALOG EMBERMINISZER LEMONDJON, MIVEL SZERINTE OTTHON "EURÓPAI SZINTŰ" A BETEGELLÁTÁS!

Hálás vagyok Istenem, hogy megtapasztalhattam , milyen az!

ÉS MÁR ÉRTEM, MIÉRT MONDJÁK, HOGY A BALKÁN MIÉRT NEM A DÉLI ÉS KELETI HATÁRAINKNÁL KEZDŐDIK, HANEM MAGYARORSZÁGTÓL!

AMÍG BALOG AZ EMBERMINISZTER, ADDIG PEDIG EZ ÍGY IS MARAD!

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés