Mi szombathelyiek akartuk: lakossági kérésre dolgozták ki így az új parkolódíjas övezeteket

Figyelem! Szeptember 15-től az Éhen Gyula tér környékén is büntetik már azt az autóst, aki jegy nélkül parkol.
 
 

Mi szombathelyiek akartuk: lakossági kérésre dolgozták ki így az új parkolódíjas övezeteket

Figyelem! Szeptember 15-től az Éhen Gyula tér környékén is büntetik már azt az autóst, aki jegy nélkül parkol.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Mi szombathelyiek akartuk: lakossági kérésre dolgozták ki így az új parkolódíjas övezeteket

Figyelem! Szeptember 15-től az Éhen Gyula tér környékén is büntetik már azt az autóst, aki jegy nélkül parkol.

Olvasónk még múlt héten hívta fel a szerkesztőségünket azzal, hogy az Éhen Gyula tér környékén lakik, Szombathely azon részén, ahol a közgyűlési döntés értelmében szeptembertől már fizetni kell a parkolásért.

Amikor elment a SZOVA Nonprofit Zrt. irodájába, megdöbbent azon, hogy szeptembertől is éves bérletet kell vennie, nincs semmilyen időarányos kedvezmény. Ebben az esetben sem, amikor év közben lett fizetős egy útszakasz, és az ott lakónak "önhibájukon kívül" kell eztán parkolódíjat fizetniük.

Olvasónk hozzátette, nem is arról az 5000 forintról van szó, amibe az éves bérlet kerül, magát az eljárást érzi méltánytalannak. Ráadásul a környéken még sehol sem látott parkolóautomatákat.

Kíváncsiak voltunk rá, mikortól fognak büntetni az újonnan fizetőssé tett utcákon

Megkérdeztük hát a parkolásért felelős SZOVÁ-tól: Tényleg nincs mód időarányosan az ott élőknek éves parkolóbérletet venni? És mikor helyeznek ki parkolójegy automatákat?

Ma megkaptuk a válaszokat, amiből kiderült, igaza volt olvasónknak: a bérlet árakat önkormányzati rendelet szabályozza, amely éves kedvezményes lakossági bérletként hivatkozik a szürke bérletre. A bérlet díja a mostani esetben is éves, nem időarányosítható. (A SZOVA válaszából a lényeget pontokba szedve közöljük, a teljes anyagot keretben, lent a cikk alján olvashatják.)

Tehát szeptember 1-étől ezeken az útszakaszokon is parkolódíjat kell fizetnünk:

• a Széll Kálmán utca Vörösmarty utca és Éhen Gyula tér közötti szakasza,
• a Kisfaludy utca Vörösmarty és Nádasdy utcák közti szakasza,
• a Széll Kálmán utca 51. tömb belső, valamint a Vasút utca 1-7. és az Éhen Gy. tér 1-3. parkolók

A változás oka a közhiedelemmel ellentétben nem a parkolásból származó bevétel növelése, az új parkolók működtetése ugyanis várhatóan nem lesz gazdaságos. Lakossági kérés alapján került kidolgozásra. A gépjármű-tulajdonosok két hét türelmi időre számíthatnak. Az említett területek a sárga övezetbe, a II. díjosztályba tartoznak, melyek óránkénti használati díja 200 forint. Szeptember 15-től viszont már pótdíj kiszabására számíthat az az autós, aki szabálytalanul parkol.

Lakossági felvetés alapján került kidolgozásra a fizetőparkolás bővítése - a SZOVA válasza

Szeptember elsejétől bővült a fizetőparkoló rendszer a belváros közelében. A változás oka a közhiedelemmel ellentétben nem a parkolásból származó bevétel növelése, az új parkolók működtetése ugyanis várhatóan nem lesz gazdaságos. A gépjárműtulajdonosok két hét türelmi időre számíthatnak.

A fizetőparkoló rendszer jogszabályban meghatározott kizárólagos célja a forgalomszabályozás és az érintett területek védelme a közúti közlekedés károsító hatásaitól. Az egyes parkolási övezetekben a várakozási díjak meghatározása tehát semmilyen módon nem önkormányzati bevételnövelési céllal történik, hanem azért, hogy a korlátozottan rendelkezésre álló parkolóhelyeket az autósok lehetőleg csak addig a minimális ideig használják, amíg az érintett helyen az autójuk parkolása feltétlenül szükséges. A szabad parkolóhelyek biztosítása, a várakozó gépjárművek folyamatos rotációja ily módon különösen fontos a frekventált területeken, leginkább a belvárosban, de például a kórház környékén is. A minden kötelezettség nélkül, a parkolóhelyet akár napokig foglaló autók sokakat kiszorítanának, a parkolásban és emiatt a közlekedésben is káosz uralkodna. A várakozási díj megfizetésének kötelezettsége arra ösztönzi a gépjárművel közlekedőket, hogy dolguk végeztével hagyják el a parkolót, átadva a helyet másoknak.

A parkolójegyek, -bérletek értékesítése és a pótdíj kivetése során befolyt bevételt az önkormányzat a rendszer működtetésére fordítja, de nem mindig nyereséges az üzemeltetés. Erről később szólunk majd.

A fizetőparkoló övezethez újonnan, szeptember 1-től csatlakozott területek rendszerbe való bevonása lakossági kérés alapján került kidolgozásra. A környéken lakók jelezték önkormányzati képviselőjüknek, hogy a belvárosban ügyet intéző, vagy dolgozó autósok a lakók ingatlanjai mellett hagyják gépjárműveiket, ezáltal az ott élők kiszorulnak a parkolóhelyekről, ezért a fizetőparkoló rendszer forgalomszabályozó hatását figyelembe véve kezdeményezik, hogy az ingatlanjaikkal határos utcák is felvételre kerüljenek a rendszerbe. A szóban forgó szakaszok parkolóhelyeinek fizetőssé tételét lakossági fórum, szakmai egyeztetések, bizottsági döntések előzték meg.

Rendelet született egyúttal a Kisfaludy Sándor utca egy részének (Vörösmarty u. és Nádasdy F. u. között) egyirányúvá tételéről is.

A forgalmi rend változás itt már hatályba lépett augusztus 28-án: a Kisfaludy utca Nádasdy utcától Vörösmarty utcáig terjedő szakasza egyirányúvá vált a Vörösmarty utca irányába. Erre azért volt szükség, mert a szűk terület alkalmatlan arra, hogy kétirányú forgalom mellett parkolók kerüljenek kialakításra az úton.

Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének döntése alapján

• a Széll Kálmán utca Vörösmarty utca és Éhen Gyula tér közötti szakasza,
• a Kisfaludy utca Vörösmarty és Nádasdy utcák közti szakasza,
• a Széll Kálmán utca 51. tömb belső, valamint a Vasút utca 1-7. és az Éhen Gy. tér 1-3. parkolók

2018.09.01-től bevonásra kerültek a fizetőparkolási rendszerbe, így csak díjfizetés ellenében vehetők igénybe. Az említett területek a sárga övezetbe, a II. díjosztályba tartoznak, melyek óránkénti használati díja 200 forint.

Parkoló-felügyelőink két hét türelmi időt biztosítanak az autósoknak: ebben az időszakban az, akinek nincs érvényes parkolójegye az új területeken, pótdíjfizetési felszólítás helyett figyelmeztető szórólapot kap, amelyben felhívjuk az érintettek figyelmét a változásra, a parkolójegy vagy bérlet szükségességére. Szeptember 15-től viszont már pótdíj kiszabására számíthat az az autós, aki szabálytalanul parkol.

Az új fizetős szakaszokon számos lakóingatlan található, ezért a SZOVA Nonprofit Zrt. Parkolási csoportja arra számít, hogy nagy számú kedvezményes lakossági bérlet (sok esetben annyi, ahány parkolóhely van), közismertebb nevén szürke bérlet kerül kiváltásra. Ez azzal jár együtt, hogy elenyésző arányban tud nem kedvezményes bérletet, illetve parkolójegyet értékesíteni, vagyis kevés bevétele származik az új fizetős szakaszokon. Ami azt jelenti, hogy a fizetőparkolási rendszerbe újonnan bevont területeken pusztán gazdasági értelemben az Önkormányzatnak vesztesége keletkezik, mindemellett azonban a lakók által kért és támogatott forgalomszabályozási cél megvalósul. Határozottan cáfoljuk azt a közvélekedést, miszerint a nyereség növelése a célja a fizetőparkoló rendszer jelenlegi bővítésének.

A bérlet árakat önkormányzati rendelet szabályozza, amely éves kedvezményes lakossági bérletként hivatkozik a szürke bérletre. A bérlet díja a mostani esetben is éves, nem időarányosítható, kérjük ezért a lakosság megértését! Mintegy 3 napi parkolási díj megfizetése ellenében válthatják ki az érintettek szürke bérletüket, amely 2019. január 31-ig lesz használható.

A kedvezményes bérlet az új területekre augusztus 31. napjától (péntektől) kiváltható a parkolási ügyfélszolgálaton. Igényléséhez szükséges a lakcímkártya, a gépjármű forgalmi engedélye, továbbá egy önkormányzati igazolás arról, hogy a gépjárművel kapcsolatban nem keletkezett adóhátralék.

Szombathely, 2018. szeptember 3.

SZOVA Nonprofit Zrt.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés