A híd átmenetileg politikai okok miatt zárva!  

A híd átmenetileg politikai okok miatt zárva!

Transzparensekkel és petícióval tiltakoznak a Parlamentnél a Nagy Imre szobor eltávolítása ellen.
 
 

A híd átmenetileg politikai okok miatt zárva!

Transzparensekkel és petícióval tiltakoznak a Parlamentnél a Nagy Imre szobor eltávolítása ellen.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A híd átmenetileg politikai okok miatt zárva!

Transzparensekkel és petícióval tiltakoznak a Parlamentnél a Nagy Imre szobor eltávolítása ellen.

„A magyar kormány a Steindl Imre Program keretén belül úgy határozott, hogy visszaállítja a Kossuth tér 1944. évi állapotát. Ennek a programnak köszönhetően korábban már lecserélték Károlyi Mihály szobrát gróf Tisza Istvánéra, most pedig úgy határoztak, hogy Nagy Imre mártír miniszterelnök szobrát távolítják el.”

- kezdi bejegyzését a Nagy Imre marad nevű facebook-csoport. A nemrég indult oldal tagjai hétfő este demonstrációt tartottak a vértanú miniszterelnök szobránál, ahol többek közt „Itt fasizmus épül, Nem NER-kompatibilis” és „Tudta? Nagy Imre hős” feliratú transzparenseket helyeztek el a szobron. Kedden már egy petíció is elérhető lett, ahol aláírásával bárki tiltakozhat a Vértanúk terének átalakítása ellen.

A Steindl Program terve szerint egyébként a tér képet az 1936 és 1944 közötti állapotra állítanák vissza fotók és korabeli feljegyzések alapján, ami szerint a Nagy Imre szobor helyén a Tanácsköztársaság által végzett vörös terror áldozatainak emlékművét rekonstruálnák. Ez egyébként külön érdekes abból a szempontból, hogy a kormány nemrég a Szabadság téren felállított német megszállási emlékművel verte ki a biztosítékot, amivel gyakorlatilag az akkori Horthy- majd nyilas rendszert mentik fel a holokausztban lévő felelősségük alól. Ez abszolút beleillik abba a fideszes narratívába, hogy a kommunisták mennyivel sokkal csúnyábbak voltak a fasisztáknál.

„Nagy Imre kommunista pártban betöltött szerepével és nézeteivel sokan nem értenek egyet, de Nagy Imre a halált választotta, hogy kiálljon a hazája mellett, és azzal, hogy nem tagadta meg a magyar népet, megváltotta a nemzet tiszteletre méltó vezetői közé a menetjegyét. ”

- idézi a petíció szövege Orbán Viktort, aki ezt nem is olyan rég, idén júniusban mondta a Parlamentben, amikor még a jobbikos Szávay István követelte a szobor eltávolítását. Ennek ellenére a kormány továbbra is folytatja azt a tempót, aminek a szobrot védő csoport szerint része Nagy Imre fokozatos kiretusálása 1956 emlékezetéből.

„A szobor méltó helye ott van, ahol jelenleg is áll: az Országház és a Szabadság tér között félúton. Méltó emléke 1956-nak és az ő akkor betöltött szerepének, áthelyezése a Jászai Mari térre, hogy a Fehér Ház felé (az egykori ÁVÓ épületére) nézzen, teljes nonszensz - ha nem egyenesen kegyeletsértő - nem csak rá, hanem az 1956-ban részt vett baloldali, kommunista forradalmárokra nézve is. ”

- írja a petíció, majd egy újabb Orbán-idézettel zárul, a Nagy Imre újratemetésén elhangzott beszédből:

„Mi azokat tiszteljük bennük, akik azonosultak a magyar társadalom akaratával, akik hogy ezt megtehessék, képesek voltak leszámolni a szent kommunista tabukkal, azaz az orosz birodalom feltétlen szolgálatával és a párt diktatúrájával. Ők azok az államférfiak számunkra, akik az akasztófa árnyékában sem vállalták hogy a társadalmat megtizedelő gyilkosokkal egy sorba álljanak, akik életük árán sem tagadták meg azt a nemzetet, amely elfogadta őket és bizalmát beléjük helyezte. ”

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés