A paralimpián is vívónagyhatalom vagyunk!

Osváth Richárd és Krajnyák Zsuzsanna is paralimpiai érmet szerzett az éjszaka.
 
 

A paralimpián is vívónagyhatalom vagyunk!

Osváth Richárd és Krajnyák Zsuzsanna is paralimpiai érmet szerzett az éjszaka.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A paralimpián is vívónagyhatalom vagyunk!

Osváth Richárd és Krajnyák Zsuzsanna is paralimpiai érmet szerzett az éjszaka.

Osváth Richárd ezüst-, Krajnyák Zsuzsanna pedig bronzérmet szerzett a riói paralimpián.

Készültek ellene, de megoldotta

Krajnyák Zsuzsanna a kerekesszékes vívók A sérültségi kategóriájának tőr egyéni versenyében nyert bronzérmet.

Az UTE 37 éves sportolója a csoportjából 3/2-es győzelmi mérleggel lépett tovább, majd a negyeddöntőben 15-12-re verte a hongkongi Ng Justine Charissát, a legjobb négy között pedig 15-2-re kikapott egy másik hongkongitól, Jü Csuj Jitől.

A bronzmérkőzésen a kínai Csang Csung-cuj volt a riválisa, aki ellen óriási csatában 15-12-re nyert. Kettő-kettő után remekül kapta el a fonalat, sorban négy tust adott - ezek után mindig jött a rá jellemző üvöltés -, 6-2-re ellépett.

A folytatásban is ő irányított, 7-3, majd 9-4 lett, ekkor azonban váratlanul megtorpant. Olyannyira, hogy az ellenfél kiegyenlített, sőt, megfordította az állást. Ezután 12-12-ig fej fej mellett haladtak a felek, de a hajrában ismét a magyar vívó összpontosított jobban, s bevitte a győztes találatot is, majd a sisakját levéve, a székéből felállva ünnepelt.

„Nagyon nehéz volt. Nagyon készültek rám a kínaiak, ez érezhető volt. Nem tudtam teljesen azt vívni, amit szoktam, kellett váltanom, ami nem volt könnyű, de végül megoldottam.”

Krajnyák kedden elvesztette a harmadik helyért rendezett összecsapást párbajtőrben, most viszont megszerezte a magyar küldöttség kilencedik érmét Rióban. Négy ezüst mellett ez az ötödik bronz.

A magyar vívó rendellenességgel született, a bal lába nem fejlődött ki teljesen, ezért szerepel az A sérültségi kategóriában. Magyarország egyik legeredményesebb parasportolója a kerekesszékes vívást 1998-ban kezdte el, és azóta több világbajnoki és Európa-bajnoki címet nyert, a paralimpiákon pedig ezt megelőzően nyolcszor volt dobogós egyéniben és csapatban.

Nagyon tudták, mit kell csinálni ellene

Osváth Richárd ezüstérmet szerzett a kerekesszékes vívók A sérültségi kategóriájának tőr egyéni versenyében.

A Törekvés SE 31 éves vívója - aki hétfőn kardban is második volt - 3/2-es győzelmi mérleggel zárta a csoportszakaszt, majd a legjobb nyolc között a lengyel Michal Nalewajeket (15-8), az elődöntőben pedig a kínai Szun Kangot (15-10) verte magabiztosan.

A fináléban a kínai Je Zsu-ji volt az ellenfele. A meccs elején az ázsiai vívó két tussal mindig elhúzott, majd Osváth mindig egyenlített. Ez így ment egészen 9-7-ig, ekkor azonban elmaradtak a magyar találatok, a kínai 13-7-re ellépett. Újabb Je-tus következett, majd a magyar vívó bemozdult a rajt jel előtt, így piros lapot és büntetőpontot kapott, ezzel véget is ért a döntő (15-8).

„Jobban hangzana, hogy kétszeres paralimpiai bajnok vagyok, de boldog vagyok a két ezüstéremmel” - nyilatkozott Osváth Richárd, aki négy éve Londonban harmadik volt ebben a fegyvernemben.

„ A döntőbeli riválisom nagyon tudta, hogy mit kell csinálni ellenem, korábban vívtunk már többször is, most nagyon jól vívott, nem tudtam vele mit kezdeni.”

„ Én egy éremmel is elégedett lettem volna, azért jöttem. Nagyon örülök a két ezüstnek” - fogalmazott.

A szatmárnémeti születésű Osváth ígéretes vívó volt, bekerült a román válogatottba is, egy sérülés azonban kettétörte a pályafutását. Több műtét után egy 2008-as baleset óta nem tudja behajlítani a jobb lábát.

A para-karrierje már Magyarországon indult: paralimpiai bronz- (2012, London, tőr), világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmes. Most pedig immár kétszeres paralimpiai ezüstérmes is.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés