A Stop Soros miatt az Ab-hez fordulnak a Nyílt Társadalom Alapítványok

A Nyílt Társadalom Alapítványok a magyar Alkotmánybírósághoz fordulnak és a demokrácia védelmét kérik. Közleményben a lényeg.
 
 

A Stop Soros miatt az Ab-hez fordulnak a Nyílt Társadalom Alapítványok

A Nyílt Társadalom Alapítványok a magyar Alkotmánybírósághoz fordulnak és a demokrácia védelmét kérik. Közleményben a lényeg.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A Stop Soros miatt az Ab-hez fordulnak a Nyílt Társadalom Alapítványok

A Nyílt Társadalom Alapítványok a magyar Alkotmánybírósághoz fordulnak és a demokrácia védelmét kérik. Közleményben a lényeg.

A Nyílt Társadalom Alapítványok a Magyar Alkotmánybírósághoz fordultak a kormány úgynevezett „Stop Soros” törvénycsomagja miatt, amely büntethetővé teszi a független civil szervezetek törvényes munkáját. Ehhez ürügyként pedig a bevándorlás korlátozását hozza fel a kormány. - olvasható a Nyílt Társadalom Alapítványok mai közleményében. A Berlinben kiadott közlemény folytatását keretes anyagunkban találja:

A Nyílt Társadalom Alapítványok azzal érvelnek, hogy a törvény jogellenesen büntethetővé teszi magánszemélyek és civil szervezetek munkáját, és meggátolja őket abban, hogy az alkotmány által garantált szólás-és gyülekezési szabadságukkal éljenek.

„Csak egy valaminek, mégpedig a demokráciának fog ez a törvény véget vetni”, nyilatkozta Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke. „A magyar kormány egy hazugsággyűjteményt tákolt össze, hogy így hallgassa el az igazságot a magyar emberek elől, mégpedig azt, hogy ezekkel a törvényekkel a független civil társadalmi csoportok megfélemlítése a cél, mely egy újabb lépés a kormány véleményétől eltérő álláspontot képviselő csoportok és személyek elhallgattatására.”

„Mindenki, akinek jelent valamit az a jog, hogy különvéleményt fogalmazhasson meg a mindenkori kormánnyal szemben, velünk együtt érdekelt abban, hogy ezt a törvényt vonják vissza.”

A „Stop Soros” törvény a magyar büntető törvénykönyv egy olyan módosítását is tartalmazza, amely törvényellenesnek nyilvánítja egyének és civil szervezetek menedékjogi eljárással és tartózkodási engedélyek kérelmével kapcsolatos közreműködését.

Ezek az intézkedések törvényes tevékenységek egész sorát teszik ki a büntetőjogi eljárás veszélyének, ideértve a jogi tanácsadást, egy olyan alapvető jogot, melyet mind az európai mind pedig a nemzetközi törvények elismernek.

A Nyílt Társadalom Alapítványok (kifejezetten pedig a budapesti Nyílt Társadalom Intézet, az Alapítványok magyarországi szervezete) azzal is érvelnek, hogy a rendelkezések olyan általános megfogalmazásúak, hogy a társadalom széles körére kiterjeszthetően értelmezhetőek, ezért elkerülhetetlen, hogy általános elrettentő hatásuk lesz a Magyarországon tevékenykedő egyének és civil szervezetek munkájára.

Júliusban a magyar Parlament egy újabb törvényt szavazott meg, amely 25 százalékos adóval sújt minden anyagi támogatást, amelyből a bevándorlást segítő vagy azt kedvező színben feltüntető tevékenységek és szervezetek részesülnek.

A törvény a magyar kormány legutóbbi támadása állampolgárai szabadságjogai ellen.

A kormány aláásta a bíróságok függetlenségét, maga alá gyűrte a médiát, és most el akarja hallgattatni azokat a civil szervezeteket, amelyek az utolsó nyilvánosan is megszólaló kritikusok Magyarországon.

A magyarországi helyzet sürgető volta és a civil társadalom már nyolc évnyi fenyegetettsége miatt, a Nyílt Társadalom Alapítványok ezen a héten az Emberi Jogok Európai Bíróságán is pert indítottak ugyanezen törvények ellen, melyek ellentétesek az Emberi Jogok Európai Egyezményével.

Májusban a Nyílt Társadalom Alapítványok bejelentették döntésüket, hogy bezárják régiós irodájukat Magyarországon, több mint 30 éves itt végzett munka után. Döntésükben az ellenséges politikai és jogi környezetre hivatkoztak, valamint arra a kétéves gyűlöletkampányra, amelyet a magyar kormány folytatott az Alapítványok és partnerei ellen.

Jordi Vaquer, aki a Nyílt Társadalom Alapítványok európai támogatási tevékenységének egyik igazgatója, így nyilatkozott: „A Nyílt Társadalom Alapítványok szomorúan távoznak Budapestről, ugyanakkor továbbra is támogatni és védeni fogjuk Magyarország bátor civil szervezeteit, melyek Európa élharcosaiként az intolerancia és az önkényuralom begyűrűzésének visszaszorításáért harcolnak”.

A közlemény folytatást itt olvashatja.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés