A túladagolt vérhigító okozhatta Varga Zoltán, az utolsó magyar sportigazgató halálát?

Varga január 8-án a saját lábán ment be a szombathelyi kórházba, beteg sem volt. Húsz napra rá meghalt. A zárójelentésből hiányzik 12 napi kórházi tartózkodás.
 
 

A túladagolt vérhigító okozhatta Varga Zoltán, az utolsó magyar sportigazgató halálát?

Varga január 8-án a saját lábán ment be a szombathelyi kórházba, beteg sem volt. Húsz napra rá meghalt. A zárójelentésből hiányzik 12 napi kórházi tartózkodás.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A túladagolt vérhigító okozhatta Varga Zoltán, az utolsó magyar sportigazgató halálát?

Varga január 8-án a saját lábán ment be a szombathelyi kórházba, beteg sem volt. Húsz napra rá meghalt. A zárójelentésből hiányzik 12 napi kórházi tartózkodás.

2012 februárjában döntött úgy a Vas Megyei Közgyűlés, hogy mivel a Kormányhivatal nem vállalja át a Vas Megyei Sportigazgatóság 35 millió forintos adósságát, így megszünteti az intézményt. Ezzel bezárt az ország utolsó sportigazgatósága, innen ment nyugdíjba Varga Zoltán igazgató, aki idén január 28-án hunyt el úgy, hogy igazából beteg sem volt. Az egykori igazgató özvegye keresett meg minket, hogy elmesélje, mi vezetett a férje halálához.

Varga Zoltánné nem tud abba belenyugodni, hogy szerettét úgy veszítette el, hogy ő január 8-án saját lábán sétált be a szombathelyi Markusovszky Kórházba, húsz napra rá pedig meghalt. A zárójelentésből pedig hiányzik ott tartózkodásának 12 napja. Ahhoz, hogy a sportigazgató halálát megértsük, vissza kell mennünk egészen 2010-ig.

Ekkor diagnosztizáltak ugyanis Vargánál egy rosszindulatú vesedaganatot. 2010. november 19-én Pécsen meg is műtötték, artroszkóp beavatkozással. Az igazgató pár nap múlva távozott a pécsi kórházból, jól érezte magát. A műtét apró sebeit alig érezte.

Vérhígító a hasi vérzésre?

2010. december 15-én egy díjátadóra ment Varga, eközben lett rosszul, melege lett, verejtékezett. Bár az igazgató nem akart mentőt hívni, a többi sportvezető mégis ragaszkodott hozzá, hogy segítséget hívjanak. Innen kezdődött Varga kálváriára.

A mentőorvos ugyanis azt állapította meg, hogy szívinfarktusa van, az ilyenkor szokásos protokollnak megfelelően clexane-t, vagyis vérhígítót adtak Vargának, amitől belső vérzése lett, rövid időre rá már tele volt vérrel a hasürege, így meg kellett műteni, a nemrég műtött veséjét pedig el kellett távolítani.

A zárójelentésbe az került bele, hogy Vargát hasi fájdalom miatt szállították be a kórházba, amit a veséjéből szivárgó vér okozott. Özvegye azonban azóta sem érti, hogyha valóban a zárójelentésbe került vérzéssel kezdték el kezelni férjét, akkor miért kapott vérhígítót, ami csak fokozta a vérzést.

Erre Varga saját maga írt levélben is kitér, amit 2017. december 18-án írt a szombathelyi kórház főigazgatójának. Varga szóvá tette, hogy a zárójelentésre végül nem az került rá, mint ami történt vele. Illetve kérte azt is, hogy a betekinthessen azokba a dokumentumokba, amik akkor, 2010. decemberében íródtak.

Ez az eset több szempontból is fontos. Egyrészt Varga saját maga állította azt, hogy nem volt hasüregi fájdalma, és azt is, hogy szívinfarktus gyanúja miatt vérhígítót kapott. Másrészt pedig elveszítette a nemrég műtött veséjét, valamint az artroszkópos beavatkozás után, az egész hasát végigvágták a hasüregi vérzés miatt. Az egykori sportigazgató ekkor még aktív sportéletet élt. Teniszezett, biciklizett, focizott. A nagy műtéti heg miatt azonban ezek jó részéről le kellett mondania.

Ráadásul Vargának a 2010-es műtéti beavatkozás szövődménye miatt nyiroködémája lett. Sokan azt hitték, a nyugdíjba ment sportigazgató meghízott, pedig csupán folyamatosan az ödéma okozta vizesedéssel küzdött.

Órákig nem látták el a belső vérzését

2017. november 26-án Varga Zoltán 66. születésnapját ünnepelte a család. Koccintottak, a család három tagja együtt megivott egy üveg bort.

Két nap múlva azonban már nyoma sem volt az ünnepi hangulatnak. Vargát kórházba kellett szállítani, a felesége vitte be, ugyanis véres volt a széklete. Láthatóan Varga emésztőrendszeréből folyt a vér. Hajnali három órakor érkeztek be a kórházba, vért vettek tőle. Bár Varga többször is kiment a wc-re, ahová felesége kísérte ki mindig, az asszony pedig jelezte, hogy egyre nagyobb mértékű a vérzése, a személyzet ekkor még semmit sem tett. 6 óra 24 perckor már nagyon rosszul volt, a személyzet ekkor már kétségbeesetten kezdett vérért futkosni, Vargán már a kivérzés jelei mutatkoztak. Felesége azt mesélte, hogy az orvosok, ápolók azt sem tudhatták mennyi vért veszített, hiszen a székelés közben távozó vért nem fogták fel, nem is nézték meg.

Varga zárójelentéséből kiderült, hogy három bélfekélye okozta a vérzést. Ezeket el is látták.

A jelentésből azonban eltűnt három és fél óra. A lapon az áll, hogy Varga 6 óra 25 perckor került be a kórházba, holott már hajnali 3 órakor bementek a vérzés miatt.

Ezt az igazgató a fentebb említett 2017. decemberében írt levelében szintén számon kéri a kórházon. Varga egyébként erre a levélre csak később kapott választ, ekkor azonban már nem sok mindent tudott azzal kezdeni.

A fekély miatti kórházi ellátás során Varga sokat feküdt. A 2010-es hasüregi vérzése miatt pedig folyamatosan a vizesedéssel küzdött. Ereje is elhagyta, így viszonylag sokat nyomta az ágyat. Ez nem tett jó a vizesedésének, 2018 januárjára már elviselhetetlen volt számára, hogy nem tud teljes életet élni az ödéma miatt.

Anyósa is hasonló problémával küzdött, az asszonynak aztán a sárvári kórházban segítettek. Egy hét alatti bent fekvés közben kihajtották belőle a felgyülemlett vizet, azóta nem küzdött a problémával. Varga úgy gondolta, hogy befekszik a szombathelyi kórházba, hogy hasonló kezelést kapjon. 2018, vagyis idén január 8-án a saját lábán sétált be a Markusovszky kórházba, az Intenzív Betegápolási Osztályra, abban a hitben, hogy egy hét után, megszabadulva a víztől, már otthon is lesz.

Ismét nagy mennyiségű vérhígítót kapott

Varga többek között ismét vérhígítót, clexane-t kapott, annak ellenére, hogy felesége közölte, 2010-ben férje egyszer már megjárta ezzel a gyógyszerrel. Elmondása szerint az orvosok azt mondták, hogy gyenge a férje szíve, a fekvés miatt pedig kell neki a vérhígító a trombózis megelőzésére.

Özvegye folyamatosan látogatta a fekvő igazgatót. Az asszony pedig azt vette észre, hogy férje egyre rosszabb állapotban van. A vizelet fogó zacskóban pedig egyre sötétebb a vizelet, egyre több vér távozik férje szervezetéből. A kezelés másnapján Varga sokszor zavartnak tűnt, özvegye arra gyanakszik, hogy férje enyhe agyvérzést kaphatott. Elmondása szerint az egykori igazgató ekkor már kétszer 8000 egységben kapta a vérhígítót.

Varga ekkor, kórházban fekvésének második napján, kapta meg a decemberben elküldött levelére a választ. A kórház nevében a főigazgató írta alá a dokumentumot. Varga ugye azt kérte számon a kórházon, hogy 2010-ben nem az került rá a zárójelentésre, amivel kezelni kezdték, illetve 2017 novemberében eltűnt 3 és fél óra a zárójelentéséből.

A kórház azt válaszolta, hogy térítési díj mellett adják ki a teljes dokumentációját, vagy iratbetekintést engednek neki.

Varga azonban ekkor már ismét az intézményben feküdt, állapota egyre rosszabb lett, osztályról osztályra költöztették. Áttolták az Urológiára, a II. Belgyógyászatra, majd a Kardiológiára.

Az egykori igazgató elmeállapota egyre zavartabb lett. Felesége pedig hiába kérdezte az orvosokat ennek okáról, a Kardiológián például azt a választ kapta, hogy ők már így kapták.

Január 20-án Varga Zoltánt újra kellett éleszteni. Az Intenzív Betegápolási Osztályra került. Bakteriális tüdőgyulladást kapott, bár ezt a családdal nem közölték. Ekkor már gépek segítettek neki a lélegzésben.

Január 26-án a személyzet gyógyszerekkel ébresztette fel Vargát. 27-én a család beszélni is tudott vele. A fociért rajongó egykori sportigazgató a Barcelona meccseiről, eredményeiről érdeklődött. Özvegye azt mondja, férje tudatánál volt, válaszai azonban zavartak voltak, néha a mondatba nem illő szavakat, szó szerkezeteket használt. Ekkor beszéltek utoljára vele.

Január 28-án, déli 12 óra előtt néhány perccel telefonon hívták feleségét, akivel közölték, hogy férje elhunyt.

A halotti szemle halálokai között elsődlegesen magas vérnyomás szerepel, holott Varga sosem küzdött ezzel. Az egyértelmű halálokra hivatkozva pedig a kórházi osztály mellőzni akarta a boncolást. Az özvegy kérésre azonban elvégezték. Ennek dokumentációját továbbra is várja Varga Zoltánné.

Az biztos, hogy zárójelentésből eltűnt 12 nap. Varga ugyanis január 8-án ment be a kórházba, a jelentésben azonban 20-tól szerepel csak a kórházi jelenlét.

Varga özvegye rendőrségi feljelentést tett. Amiben azt kéri, hogy állapítsák meg, kinek a felelőssége miatt halt meg a férje. Véleménye szerint halálához hozzájárult a tavaly novemberi eset, amikor három és fél órán át váratták a belső vérzéssel küzdő Varga Zoltánt. Továbbá azt nehezményezi, hogy az Intenzív Osztályon többször is előfordult, hogy nem tartózkodott az osztályon az ügyeletes orvos. Végül pedig a kórházi fertőzést is megemlíti, mint a bakteriális tüdőgyulladás okozóját. Hogy valaki felelőssé tehető-e emiatt, a rendőrség most is vizsgálja.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés