Szektaközpont? Űrhajó? Ilyen lesz az Apple főhadiszállása

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy megépül a forradalmi újításokban jártas cég csilliárdos komplexuma, de most már képek is vannak a leendő belsejéről.
 
 

Szektaközpont? Űrhajó? Ilyen lesz az Apple főhadiszállása

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy megépül a forradalmi újításokban jártas cég csilliárdos komplexuma, de most már képek is vannak a leendő belsejéről.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Szektaközpont? Űrhajó? Ilyen lesz az Apple főhadiszállása

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy megépül a forradalmi újításokban jártas cég csilliárdos komplexuma, de most már képek is vannak a leendő belsejéről.

Forintból ezer millió is elképzelhetetlenül sok. A harapottalmás logós kaliforniai vállalat azonban még ennek is az ezerszeréséből épít magának új otthont: 1109 milliárd forintba fog végül fájni az a komplexum, amit még maga Steve Jobs álmodott meg, és a tőle megszokott megalomán idealizmussal egyszerűen azt mondta róla, hogy ez lesz a világ legjobb irodaépülete. Meg azt is mondta, hogy egy űrhajóra hajaz, amiben történetesen igaza volt: a 260 ezer négyzetméteres területen elterülő építmény úgy fog kinézni, mint egy bazinagy ezüstös gyűrű. Nem mellesleg pedig 13 ezer ember befogadására lesz képes.

Cupertino városa - amit nem mellesleg a tizenegyedik leggazdagabb amerikai városnak tartanak, és egyben a legtanultabb kisvárosnak is, melynek ötvenpárezer lakosának évi átlagkeresete 11,5 millió forint - most közreadta fotók formájában a terveket, amiket szépen megmutatunk, kommentárokkal kísérve. Madártávlatból így néz ki majd az Apple-központ:

Közelebbről pedig így. A természet lágy ölére fog ráfeküdni a gigantikus gyűrű, amiről a tech-cég gazdasági igazgatója azt mondta: „úgy találtuk, hogy a téglalapok, a négyzetek és a több mint négy emeletes hosszúkás épületek megbénítják a kollaborációt. Egy bejárható épületet akartunk, ezért maradtunk végül a kör mellett.”

Egyébként teljes egészében önfenntartó lesz, a világ egyik legkörnyezetbarátabb épülete, ami kizárólag megújuló energiával fog dolgozni.

Persze a komplexum nem kerülte el Steve Jobs minden részletre kiterjedő, végletekig hajszolt maximalizmusát: amikor először állt Cupertino városi tanácsa elé, akkor például elegánsan hencegve közölte, hogy „egyetlen darab egyenes üveg sincs az egész épületen.” Plusz még azzal az iparági sztenderddel is szembement, hogy az egyes felületek között 1/8-ad hüvelykes hézagokat hagyjanak maximum, ő ezt egészen az 1/32-ig nyomta le. Az építész szerint a komplexum nem csak ebből, de minden szempontból tágítja az építészeti technológiák eddig ismert határait.

Nekünk mégis az a megoldás tetszik a legjobban, hogy a gyűrűhöz nem vezetnek zord betonutak: valamivel messzebb tőle az érkező dolgozók autóit a föld alá vezetik. A cél az volt ezzel, hogy a hatalmas üvegtáblák mögül kizárólag a csodálatos anyatermészet látszódjék.

Egy futurisztikus parkolóház:

Ez meg itt a megpihenő kávézóövezet lesz. Itt fújhatják ki magukat majd az Apple dolgozók - de csak 2016 után, hiszen akkorra készül el a mesebeli objektum, ami vitathatatlanul magán hordozza a vállalat fehér, letisztult, egyszerű vonásait.

Ha pedig arra kerül sor, hogy a leendő és meglévő üzlettársakkal megvitassák az élet nagy dolgait? Akkor egy ilyen auditórium áll majd a rendelkezésre:

Ijesztő? Mintha egy szektás tanácskozásra érkezne az ember? Meglehet, de cserébe ilyen úton lehet megérkezni oda:

Ez a természetközeliség egyébként sosem állt távol Steve Jobstól. Önéletrajzi könyvéből például kiderül, hogy a hippiéletmód nagyon is közel állt hozzá, szigorú vegán diétán, főként gyümölcsleveken élt, gyakran még az irodájában is mezítláb mászkált, és komoly üzleti megbeszéléseket gyakran a természetben sétálva ejtett meg. Úgyhogy ez a látvány hellyel-közzel az ő egyszerre természet- és technológiapárti egyéniségének is a megtestesülése:

A vállalat saját szavaival úgy jellemzi a jövőbeli kampuszépületet, hogy annak „nyugodt környezete leképezi az Apple márkaértékeit, ami az innovációt, a könnyedséget és a szépséget illeti.” És talán az sem annyira meglepő, hogy a területet az utolsó fáig megálmodó tájépítészek almafákat is telepítenek - amik a többi fától eltérően csodálatosan rendezett, ívelt sorokban várják a hűsölni vágyó munkásokat.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés