Húsvétkor kinyitnak a balatoni vendéglátók, de felemelik az árakat

Növekednek a bérek és egyéb költségek is. Egy lángos lassan annyiba kerül, mint egy éttermi menü.
 
 

Húsvétkor kinyitnak a balatoni vendéglátók, de felemelik az árakat

Növekednek a bérek és egyéb költségek is. Egy lángos lassan annyiba kerül, mint egy éttermi menü.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Húsvétkor kinyitnak a balatoni vendéglátók, de felemelik az árakat

Növekednek a bérek és egyéb költségek is. Egy lángos lassan annyiba kerül, mint egy éttermi menü.

Mivel jól sikerült a március 15-i hosszú hétvége, és az időjárás is biztató, így – a parti büféken és éttermeken kívül – a húsvéti hétvégén szinte az összes balatoni vendéglátó kinyit – írja a Magyar Nemzet.

Ez a jó hír, de más is van:

„Az idei balatoni nyári szezonban elkerülhetetlen lesz a vendéglátóhelyeken az áremelés, amely elsősorban nem az étterem-, büfé- és cukrászdatulajdonosok döntésének tulajdonítható, hanem nyolcvan százalékban a költségek növekedése okozza” – mondta a lapnak Vágó Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) Veszprém megyei elnöke.

Mitől lesz idén drágább a Balaton?

A minimálbér 149 ezer forintra nőtt ebben az évben, a garantált bérminimum összege pedig 195 ezerre – ennyi pénzért azonban nem lehet balatoni pincért, szakácsot, konyhalányt vagy kisegítőt találni. Nőttek a beszerzési árak. Drágább lett a sör nagykereskedelmi ára. Január 1-jétől nőtt az üdítő- és energiaitalok, a szörpök, a sós snackek, az ételízesítők, az ízesített sörök népegészségügyi termékadójának (neta) mértéke. A gyümölcspárlatokat, a pálinkát és a keserűlikőrt is drágábban kell adni, a pálinkánál literenként ezer-ezerötszáz forintos neta-emelés történt A primőr zöldségek árai az egekbe szöktek, ez visszaköszön az étel- és italárak növekedésében.

Előzetes számítások szerint a balatoni áremelkedés mértéke 5-8 százalék körül alakul a tavalyi büfé- és vendéglőárakhoz képest – írja a Magyar Nemzet.

Az áremelkedés jó példája a lángos, amely néhány évvel ezelőtt még csak 300-400 forint volt, tavaly azonban már 500 forint volt egy „sima” lángos.

Idén már 600 forint fölé kúszhat, és ha még pár száz forintért veszünk rá sajtot, tejfölt és hasonlókat, akkor gyakorlatilag már ott tartunk, mintha egy olcsóbb étteremben egy komplett menüt rendelnénk.

Ennek ellenére – tesszük hozzá - a Balaton még midig olcsónak számít nemzetközi összehasonlításban, sőt összességében még a szombathelyi belvároshoz képest sem drága.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés