Bécsben már nem ihat alkoholt, aki kutyát sétáltat - Ön szigorítana-e a magyar szabályokon?

A tragédiák szerencsére nem túl gyakoriak, de Szombathelyen sem ritka a kutyatámadás.
 
 

Bécsben már nem ihat alkoholt, aki kutyát sétáltat - Ön szigorítana-e a magyar szabályokon?

A tragédiák szerencsére nem túl gyakoriak, de Szombathelyen sem ritka a kutyatámadás.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Bécsben már nem ihat alkoholt, aki kutyát sétáltat - Ön szigorítana-e a magyar szabályokon?

A tragédiák szerencsére nem túl gyakoriak, de Szombathelyen sem ritka a kutyatámadás.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, ez év elején egy kocogó nőre támadt egy kutya Szombathelyen. Ő maga megúszta, de az aprótermetű kutyája súlyosan megsérült.

Emlékezetes a néhány évvel ezelőtti, a belvárosban történt sétáltatás közben baleset. Egy nagytestű kutya egyszerűen széttépte a szintén arrafelé sétáltatott apró kedvencet. A Savaria mozi mögötti járdát beborította a vér.

A helyszínen készült brutális fotók küzül csak ezt merjük közzétenni:

Az ilyen és ehhez hasonló „apró” kutyás történetek szintre mindennaposak, de előfordulnak komolyabb kutyás balesetek is.

Tavasszal például Győr megyében támadtak meg kutyák egy gyereket, aki olyan súlyosan sérült, hogy a kórházban belehalt sérüléseibe.

A kutyatartás és annak vetülete alaposan megosztja az embereket, mint ahogy az is, hogy kellene-e szigorítani a szabályokon.

Míg a kutyatulajdonosok jellemzően azon a véleményen vannak, hogy felesleges lenne további szigorítás, a bajok nem a szabályok hiányából, hanem a felelőtlenségből származnak, addig mások szerint a hatóságok nem kellően szigorúak a kutyatartókkal, illetve lehetne még bőven szigorítani a rendeleteken.

Nos, Bécs városa az utóbbi mellett tette le a garast.

Nem véletlenül.

Szeptember elején egy tragikus baleset történt Bécs egyik parkjában: egy rottweiler rátámadt egy 17 hónapos kisfiúra, aki olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy több hetes küzdelem után a kórházban meghalt.

A veszélyes kutyák listáján feltüntetett ebeknél mostantól kötelező lesz a szájkosár és a póráz használata. Csakis a kutyasétáltatásra kijelölt területeken lehet mellőzni a pórázt, a szájkosarat pedig csak a kerítéssel körülhatárolt kutyafuttatókban szabad majd levenni. 200 eurós büntetésre számíthat, aki a kötelező szájkosárhasználat ellen vét, ráadásul kötelezik egy hat órás tréningen való részvételre is, melyet egy hivatalos kutyakiképzőnél kell elvégezni. Azoknak a gazdiknak, akik a kötelező pórázhasználatot nem tartják be, 100 eurós bírságot kell majd fizetniük.

Mivel a rottweiler gazdája erősen ittas állapotban volt a támadás pillanatában, ezért a rendelettervezet egyik pontja erre is kitér: a veszélyes ebek listáján szereplő kutyák gazdáira is kiterjesztik a kutyasétáltatás idejére a közlekedésben hatályos 0,5 ezrelékes alkohol határértéket. Az előírást megsértő kutyatartókat minimum ezer eurós bírsággal sújtják.

A veszélyes ebek listáján szeplő kutyák gazdáinak Bécsben 2010 óta kutyajogosítványt kell szerezniük. A kutyajogsi egy elméleti és egy gyakorlati vizsgából áll, ahol a gazdáknak bizonyítaniuk kell, hogy kézben tudják tartani a kutyájukat olyan hétköznapi helyzetekben is, amikor kedvencük az utcán egy gyerekkel vagy biciklissel találkozik. Mostantól ezt a vizsgát is nehezíteni fogják, a kutyajogsit pedig kétévente meg kell majd újítani.

Szigorítana-e a kutyatartás szabályain (lezárva)

 
 • 209   Igen, egyetértek a bécsi bekeményítéssel

   
 • 59   A szabályokat kellene betartani

   
 • 2   Nekem nincs bajom a jelenlegi rendszerrel

   
 • 2   Én még a jelenlegi szabályokon is enyhítenék

   
 • 107   Nem a törvényeken, hanem a gazdákon múlik minden

   
 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés