Egy bécsi kirándulás költségei, jellemző árak, hasznos tippek

Régóta járunk néhány napos kirándulásokra az osztrák fővárosba, most először gyüjtöttük össze a blokkokat és a rendszereztük a tapasztatainkat.
 
 

Egy bécsi kirándulás költségei, jellemző árak, hasznos tippek

Régóta járunk néhány napos kirándulásokra az osztrák fővárosba, most először gyüjtöttük össze a blokkokat és a rendszereztük a tapasztatainkat.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Egy bécsi kirándulás költségei, jellemző árak, hasznos tippek

Régóta járunk néhány napos kirándulásokra az osztrák fővárosba, most először gyüjtöttük össze a blokkokat és a rendszereztük a tapasztatainkat.

Ahogy sok mindenki más, Bécsbe a rendszerváltás környékén kezdtünk el járni egynapos kirándulásokra, először vásárolni, aztán felfedezni, később koncertekre, kiállításokra.

Nagyjából két évtizede lehetett, amikor azt mondtuk: mi lenne, ha egy pár napra ott is maradnánk.

Így tettünk, és utána rendszeresek lettek ezek a néhány napos látogatások, beleszerettünk a városba, amely egész más arcát mutatja, ha elhagyjuk a turistafőcsapásokat, ha elvegyülünk a metrón a helyi utasokkal, a külvárosba beülünk szendvicsezni vagy éppen kibuszozunk Grinzingbe borozni.

Utolsó alkalommal - ismerősök kérésére - jegyzeteltünk, begyűjtöttük a blokkokat, és röviden összefoglaljuk tippjeinket, tanácsainkat azoknak, akik gondolkodnak egy néhány napos bécsi kiránduláson.

Nyilvánvaló, hogy akik itt élnek, mélyebben, másképpen látják a várost, de mi nem titkoltan az idelátogatók szemszögéből néztük. Mondani sem kell, várjuk a kiegészítéseket, hozzászólásokat.

Szállás

Ezen a téren a legegyszerűbb, a Booking.com vált be. Mivel többször nem voltunk benne biztosak, hogy majd tényleg megyünk-e, vagy olyan helyet választottunk, ahol az utolsó előtti pillanatig visszaadják a pénzt,vagy csak az utazás előtt 2-3 nappal foglaltunk. És mindig találtunk olyant, ahol valamiért akciósan hirdették a szobát.

Többször laktunk a belvárostól messzebb levő üzleti szállodákban (Doppio, Bosei), amelyeknek nagy előnye, hogy ingyenes parkolójuk van, illetve reggeli és egyéb felesleges szolgáltatások nélkül több mint vállalható minőséget nyújtanak. De mivel az utóbbi időben jelentősen felemelték az áraikat, így legutóbb egy Schönbrunn-kastély melletti szállodát (Hotel Urban) néztünk ki. Kicsit tartottunk, hogy mit is kapunk 104 euróért két főre két éjszakára, de rendben volt minden: nem túl puccos, de tágas, tiszta szoba, felújított fürdővel, extra heverővel és normális hűtőszekrénnyel.

Igaz, hogy a belváros távolabb volt, de a 4-es metró megállója (Meidling Hauptstrasse) öt perc séta, a környék pedig egész kellemes.

Tanulság: kis kitartással ennyi pénzért már igen jó szállást kapni az osztrák fővárosban.

Parkolás

A belvárosban parkolóhelyet nem egyszerű sem megtalálni, sem kifizetni. Ezért célszerű olyan szállodát választani, amelynek van parkolója, lehetőleg ingyenes. A fent említett szállás környékén láthatóan voltak ugyan üres helyek, de mi mégis a P+R parkolót választottunk, amiről korábban részletesen szóltunk. Jó választásnak bizonyult.

Tömegközlekedés

Bécsben igen jó a tömegközlekedés, metróval, villamossal, busszal bárhova gyorsan eljutunk, a járatok pontosak és sűrűn jönnek, a rendszer összehangolt és jól áttekinthető.

Egy jegy jelenleg 2,4 euró, ami kétségkívül nem olcsó, viszont bármennyiszer átszállhatunk vele, ha A pontból B pontba megyünk.

Hacsak nem korlátozzuk mozgásunkat a belvárosra, mindenképpen megfontolandó a 24 órás (8 euró) vagy 48 órás (14 euró) jegy. Ezekkel korlátlanul utazhatunk a város határán belül. Ebből az is következik, hogy szabadabban mozgunk, amiből meg az következik, hogy kevésbé frekventált, de valamiért érdekes helyszínekre is késztetést érzünk eljutni.

Más logikával: egy 48 órás jegy annyiba kerül, mint egy Schönbrunn-belépő, csakhogy ezért két napig egyfolytában bámulhatjuk a villamos- vagy buszablakból a várost, elvegyülve a helyiekkel.

A jegyeket a legegyszerűbb a metrómegállókban elhelyezett automatáknál megvenni, és ne feledjük érvényesíteni (lepecsételni) őket, amikor először használjuk.

Arra is legyünk figyelemmel, hogy a bécsi tömegközlekedés éjfélkor megáll. Elvileg vannak éjszakai járatok, de azzal már sokkal körülményesebben jutunk vissza a szállásra, ha az távolabb van a belvárostól.

Látnivalók

Na ez az, amit mindenkinek magának kell beosztania. Van, akit a császári Bécs köt le, van, akit a múzeumok, megint másokat az épített örökség vagy a bevásárlóutcák.

Néhány tipp ezzel kapcsolatban.

Sok év után most először vittünk magunkkal egy professzionális útikönyvet, amiben tematikus séták voltak, melyek nyomán többet tanultunk a városról és annak törteténeről, lényegéről, mint a múzeumokban.

Ha már ingyenes programok: ingyenes a belépés a Stephansdomba, ingyenesen megnézhetjük a Hundertwasser-házat (be nem mehetünk a lakók nyugalma miatt), a belvároson kívül nagyokat sétálhatunk a rekreációs területként működő Duna-szigeten, a Bécs feletti Kahlenbergen és ingyenes a Schönbrunn-kastély hatalmas parkja.

Különleges hangulatban és kulináris élményben lehet részünk, ha ellátogatunk a Nashmarktra. Külön programként egy reggelit is leszervezhetünk ide. Egy villásreggeli - a blokkunk tanulsága szerint - valahol 6 és 10 euró között lesz, az utóbbi árban már benne van az ital is.

Étel-ital

Nyugat-európai nagyvárosról lévén szó, számítsunk arra, hogy az éttermi, kávéházi stb. szolgáltatások drágábbak lesznek, mint Magyarországon, de talán olcsóbbak, mint Párizsban vagy Londonban.

Egy korsó sör 4-5 euró, egy pohár bor 3-4 euró, egy szelet torta 4 euró körül van egy átlagos helyen, de persze éppúgy megvannak a különbségek, mint nálunk.

A Schönbrunni Kastély mögötti dombon álló impozáns Gloriette kávézóban még bevállaltuk a presszókávét 3,20-ért, a fagylaltkelyhet 7,10-ért, de a szállásunktól nem messze levő kis családi vendéglőben már sajnáltuk a 15 eurót az egytálételért, inkább kihozattunk egy bruschettát (5,70) és elboroztuk a különbözetet a nagy fák alatt a leszálló estében.

Az étellel több módon tudunk spórolni, mármint azon kívül, hogy - a szocialista életösztön hagyatékaként - hútőtáskában elvisszük a rántotthúst.

Az egyik az, hogy besétálunk egy bécsi szupermarketekbe. Néhány napot ki lehet bírni így. Nemcsak jóval olcsóbban jövünk ki (az élelmiszer-boltok áraiban jóval kisebb a különbség az osztrák és a magyar árszint között, mint az éttermekben), de az osztrák boltokban számos olyan termék van, ami kevesebb, mint főttétel, de több, mint nyers. Mi például egy Billában találtunk szép nagy adag tésztás- és húsos salátákat 2-3 euróért.

A számla tanulsága szerint egy Anker-pékségben (pont ott, ahol Lázár János híres-hírhedt bécsi migránsozós videóját készítette) 2,50-ért vettünk ízletes és nagyobbacska pizzaszeleteket, ugyanitt 2,90-ért cappuccinót és 1,1 euróért fél liter tejet, s mindezt kulturált körülmények között el lehetett fogyasztani egy ingyen wifis hátsó helyiségben unokáikat békésen kakaóztató nagymamák között.

A külvárosokban (ez a fotó például a szállásunk közelében készül) egész olcsón, 5-6 euróért lehet tésztás egytálételt itallal.

A legizgalmasabb, ha kipróbáljuk a bécsi utcakaját, ami nemcsak olcsó, de változatos is. Néhány euróért jóllahatunk kebabbal, tésztával, szusival vagy hamburgerrel. És miközben falatozzuk szerzeményünket a papirdobozból, még az is lehet, mi sokkal inkább Bécsben vagyunk, mint a konflisokból fényképező japánok.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés