Bringával karácsonyfát, nektek elment az eszetek?

A legtöbben támogatólag hívják a magyar bringásfutár-céget, ami házhoz viszi a fát, mert ennyivel is kevesebb autó lesz az utakon.
 
 

Bringával karácsonyfát, nektek elment az eszetek?

A legtöbben támogatólag hívják a magyar bringásfutár-céget, ami házhoz viszi a fát, mert ennyivel is kevesebb autó lesz az utakon.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Bringával karácsonyfát, nektek elment az eszetek?

A legtöbben támogatólag hívják a magyar bringásfutár-céget, ami házhoz viszi a fát, mert ennyivel is kevesebb autó lesz az utakon.

Le a sarokra, körüljárni a fenyőket, hogy melyik a felhozatal legszebbje, miközben a durva mínuszok minden létező ponton csikorogva támadják a testünket, és aztán még megoldani a hazajuttatást - ismerős, nem igaz? Egy fiatal budapesti bringásfutár azonban gondolt egy nagyot, sóhajtott egy még nagyobbat, és megcsinálta Magyarország első karácsonyfa-kiszállító vállalkozását Kantaa néven (ami finnül azt jelenti, hogy hoz, visz, kiszállít). Utánfutós bringával egyenesen a megrendelő küszöbe elé szállítják a fát, amit ugyan az nem válogathat ki előtte, de Erős Levente ötletgazda és kis brigádja gondoskodik róla, hogy csakis szép, szimmetrikus fák kerüljenek a kezeik közé. Tudja, hogy ez jogos elvárás, és szeretné, ha mindenki boldog lenne.

„Nem is volt még olyan, hogy valaki kicseréltette volna a fát, amit vittünk neki, pedig egyébként erre is lehetőséget kínálunk” - mondja Levente, aki nyolc éve futárkodik Budapest utcáin, és nem csak azért vágott bele ebbe a bizniszbe tavaly, mert érdekesnek tűnt, hanem mert jóformán senki nem hitt benne körülötte. Ezért meg akarta mutatni nekik, hogy márpedig ez működőképes lehet. És az lett.

Humán fenyőforrás

Az utca embere azért persze még hajlamos csodabogarakként tekinteni rájuk, annak ellenére, hogy külföldön a bármilyen dolgok bringán való szállítása egyáltalán nem olyan ritka. Így beszél Levente a reakciókról: „Van a nézd anyu, amire anyu úgy reagál, hogy á, csak viszik a karácsonyfákat, de titkon azért ő is meglepődik. Aztán volt, hogy le akarták venni egyből, de jó így ide hoztad, pont ilyet keresek, mennyibe kerül? Ilyenkor kénytelenek vagyunk közölni, hogy bocs, ez már másvalakié. De volt olyan is, aki úgy lepődött meg, hogy nem tudta, hogy mi bringával visszük ki a fákat, és amikor ezt meglátta, rögtön afelől érdeklődött, hogy elment-e az eszünk.”

Pedig télen ugyanúgy lehet bringázni, mint nyáron, csak megfelelő aláöltözetre van szükség, ráadásul edzett futárok lévén - összesen ketten, a karácsony közeledtével már hárman teljesítik a megrendeléseket - akkora tempót tudnak menni a több fás rakománnyal, mint egy átlagos biciklis. Napi tíz-húsz rendelésbe futnak egyébként bele, amit pont tudnak is teljesíteni.

Kisbaltával mennek

A dolognak az emberközelisége a leginkább meggyőző. A futárok például telefonon egyeztetnek a megrendelővel, és ezt nagyon tudják szeretni az emberek, hiszen nem csak valamikor beállít a futár a délután folyamán, hanem lehet pontosítani. Sőt, a fenyőt sem csak úgy odaállítják az ajtó mellé. „Van kisbalta minden futárnál, szóval ha ha ezt kérik, hogy faragjuk bele a talpba, azt is megcsináljuk. A futár meg örül a kávénak, amit esetleg kap érte cserébe, és mindenki örül.”

Na de a sarki árusok örülnek-e? Amikor volt olyan, hogy eltekertek az egyik előtt, nem kaptak semmilyen dühödt tekintetet, viszont amikor felvetették néhányuknak, hogy szívesen kiszállítanák a fáikat, akkor már egyből lezárták a zsilipeket és forgatták a fejüket. Hiába, az újdonság mindig furcsa, és a magyar inkább nem kér belőle.

A vállalkozás egyébként nem keresi zsírosra magát. Sőt, Leventénél van egy ilyen rokonszeves becsípődés is, hogy amit csinálnak, annak jókora része szemléletformálás. Vagy legalábbis annak szándéka. „Nem titok, hogy akad, aki furán néz rám, amikor elmondom neki, hogy tavaly pont nullszaldósra jött ki a dolog. Próbáljuk behozni a köztudatba, hogy nem kell autó minden szállításhoz a belvárosban, amit egy autóval ilyen rövid távon el tudsz vinni, azt bringával is meg tudod tenni, és nem rostokolsz a dugóban, vagy töltesz el hosszú perceket a parkolóhely keresésével. Kevesebb idő, kevesebb benzin, kevesebb szmog, több jóság.”

Mi meg tökre nem tudnánk ennél jobb végszóval zárni.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés