Jelentősen növelné a minimálbért a Szakszervezetek Együttműködési fóruma

A garantált bérminimumot is emelnék.
 
 

Jelentősen növelné a minimálbért a Szakszervezetek Együttműködési fóruma

A garantált bérminimumot is emelnék.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Jelentősen növelné a minimálbért a Szakszervezetek Együttműködési fóruma

A garantált bérminimumot is emelnék.

Szeptember végén írtunk arról, hogy 2019-ben 150 ezer forintos minimálbér várható, továbbá, hogy az idei 180.500 forintos bérminimum jövőre 202 ezer forintra emelkedhet.

Jelentős béremelést sürget a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma: a szervezet elnöke azt szeretné elérni, hogy a minimálbér bruttó 190, a garantált bérminimum pedig bruttó 247 ezer forintra emelkedjen. Földiák András az MTI-nek azt mondta, hogy szerintük egy harmadik bérelem, a diplomás bérminimum bevezetésére is szükség lenne, ezt bruttó 321 ezer forintban határoznák meg- írja a HVG.

A béremelés nagyjából 169 milliárd forint plusz kiadást jelentene a költségvetésnek.

A munkaadói és munkavállalói képviseletek az őszi bértárgyalásokon legalább kétéves megállapodást szeretnének kötni. Az összegről azonban komoly viták folynak: a szakszervezetek két számjegyű felzárkózást szeretnének, ez a munkaadók szerint nem indokolt.

A jövő évi minimálbérekkel kapcsolatos egyeztetések még nem kezdődtek el, korábban a Liga Szakszervezetek közleményt tett közzé honlapján, amelyben azt írták: szeretnék elérni, hogy Magyarországon a minimálbér nettó értéke érje el Csehország 2018-as 126 500 Ft-os szintjét.

A Liga kisebb lépésekkel haladna, mint a SZEF, ők csak 2020-ra emelnék bruttó 190 ezer forintra a minimálbért – de csak abban az esetben, ha a szociális partnerek nem fogadják el azt a javaslatot, hogy 2019-ben megszűnjön az 1,5%-os munkaerőpiaci járulék. Ha a járulék megszüntetéséről döntenek, akkor 2020-ra bruttó 186 ezer forintos minimálbért tartanak szükségesnek.

A bruttó garantált bérminimum összegét is a munkaerőpiaci járulék eltörlésétől teszik függővé: annak megszavazása esetén bruttó 254 ezer forintra, máskülönben bruttó 260 ezer forintra emelnék a garantált bérminimumot 2020-ra.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés