Uniqlo 

A divat jövője - jön az "okosdivat"

Milyen irányba tart a divatvilág ma? A haszontalan luxustermékeké lesz ez az évszázad, vagy szerepet kap végre az "okos divat"? És miért a Uniqlo a legjobb márka a világon?
 
 

A divat jövője - jön az "okosdivat"

Milyen irányba tart a divatvilág ma? A haszontalan luxustermékeké lesz ez az évszázad, vagy szerepet kap végre az "okos divat"? És miért a Uniqlo a legjobb márka a világon?
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A divat jövője - jön az "okosdivat"

Milyen irányba tart a divatvilág ma? A haszontalan luxustermékeké lesz ez az évszázad, vagy szerepet kap végre az "okos divat"? És miért a Uniqlo a legjobb márka a világon?

Súlyos értékválságba kerültem a minap a londoni Dior kiállításon, amikor azt láttam, mennyi istentelen pénz megy el a luxusmárkák kollekcióira, reklámjaira, miközben olyan ruhadarabokat terveznek, amiket csak a képzőművészet szintjén lehet értékelni, mert amúgy funkcionalitás, kényelem és praktikum szempontjából igencsak közepes lehetne a megítélésük. Csak képzeljük el, milyen lehet felsétálni az Emlékműre egy Dior cipőben - azt hiszem több magyarázat nem is kell ide, a példa magáért beszél. Jót teszünk azzal a bolygónknak, ha értékeit felhasználva gyönyörű ruhákat és cuki kézitáskákat gyártunk, adunk és veszünk milliókért?

Az ellenpélda

A barátomnak van egy tök jó Uniqlo kabátja. Olyan a kabát, hogy igazából két kabát. Egy pufidzseki van alul, ami kicsit rövidebb és egy impregnált vászon-szerű sídzsekiszerű a felső. De olyan tökéletes lett megoldva, hogy a kettő teljesen egymásba illeszthető vagy szétszedhető. És semmi pénzért nem mondanád meg, hogy két kabát, ha össze van rakva. Számomra ez valami hihetetlen felfrissülés volt a kétszázadik hülye divatos kabátka után bundával csipkével meg flitterekkel.

Szerintem a Uniqlo a legjobb márka a világon. Azért a legjobb márka a világon, mert más irányból közelítik meg a divattervezést. Ahelyett, hogy a hangsúlyt az esztétikumra helyeznék, inkább kutatásokra költik a pénzt és új anyagokat és technológiát kísérleteznek ki, illetve tömeggyártásban használnak jó minőségű anyagokat ami jelentősen csökkenti árat. Magyarországon még nincsen boltjuk, de ha véletlenül rokonunk, ismerősünk USÁ-ba, Angliába vagy Franciaországba menne nyaralni, akkor tudjuk, mit kérjünk tőlük szuvenírnek!

Egy kis Uniqlo-történet

A nagy áttörést az ultrakönnyű pufidzsekik jelentették a Uniqlo számára, amiket zsebnyi méretűre lehet összehajtogatni egy pillanat alatt, és a színskála minden színében elárasztották a világot. Nem sokkal később jöttek ki a Heattech névre hallgató hőtartó kollekciójukkal, amik leginkább a sportoláshoz használt aláöltözetekhez hasonlítanak. A vékony anyag stílusos és egyszerű pólók, hosszúujjúk és leggingek formájába van öntve, így senki nem látja rajtunk, hogy farkasüvöltő hidegben, amikor mindenki úgy van becsomagolva, mint egy hóember, miért vagyunk képesek még mindig stílusosan kinézni.

Az ultrarugalmas farmer kollekciót rendhagyó módon a divatbemutatón artisták prezentálták különböző hajlékonysági gyakorlatok végrehajtásával. A levegőben spárgázásról és mindenféle kifacsart mozdulatsoroktól a farmernek természetesen hajszálnyi baja sem lett. Persze, mi halandók nem fogunk gumiemberré változni a Uniqlo nadrágoktól, de el kell mondanom két rugalmas farmer birtokosaként, hogy eszméletlenül kényelmes. Mert mindannyian ismerjük azokat a farmereket (kifejezetten a női darabok), amikben már a leguggolás a határainkat feszegeti, és érezni ahogy húzódik és nyűglődik az anyag.

A konklúzió pedig

Remélem észrevesszük magunkat végre, és ahelyett, hogy egymást majmolnánk (vagy hívhatjuk divatnak is), hosszútávon kezdünk gondolkozni, és az okostelefonok után az okosruha is bekerül majd a köztudatba. Ne gondoljuk azt, hogy vágyaink tárgya milliós kézitáska kell hogy legyen, ha egy tízesért vehetünk magunknak tartós, jó minőségű farmert, vagy párezer forintért olyan pólót, ami valódi funkciót tölt be ahelyett hogy cuki szívecske mintával vakít. Mert ha még egyszer meghallom, hogy “idén mindent lehet mindennel!” akkor ki kell majd csillagozni amit mondani fogok.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés