Egy éve, éjfél előtt történt a veronai busztragédia - emlékezzünk a 17 áldozatra

Emlékezzünk mi is meg a január 20-a éjjelén történt buszbaleset áldozatairól, a Szinyei Merse Pál budapesti gimnázium diákjairól és kísérőikről.
 
 

Egy éve, éjfél előtt történt a veronai busztragédia - emlékezzünk a 17 áldozatra

Emlékezzünk mi is meg a január 20-a éjjelén történt buszbaleset áldozatairól, a Szinyei Merse Pál budapesti gimnázium diákjairól és kísérőikről.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Egy éve, éjfél előtt történt a veronai busztragédia - emlékezzünk a 17 áldozatra

Emlékezzünk mi is meg a január 20-a éjjelén történt buszbaleset áldozatairól, a Szinyei Merse Pál budapesti gimnázium diákjairól és kísérőikről.

A buszon az utaslista alapján 54 fő utazott Az utasok döntő többsége a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, főleg 14 és 18 év közti diákok voltak. balesetben az első információk szerint 7 fő a helyszínen életét vesztette. Később – a Corriere della Sera lap értesülései alapján – 16 főre emelkedett az áldozatok száma. A baleset áldozatai azok közül kerültek ki, akik az ütközés miatt összeroncsolódott jobb oldali részben utaztak, illetve az égő buszban rekedtek. A balesetben a siófoki Baross Gábor Szakközépiskola egyik tanulója, valamint édesanyja is életét vesztette. A diák mostohaapja túlélte az ütközést. A Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub egyik játékosa is az áldozatok között van. A balesetben elhunyt a Ferencvárosi Torna Club jégkorong szakosztályának egyik harmincéves játékosa, valamint tizennyolc éves húga. Mindketten az égő buszból diákokat mentő tornatanár gyermekei voltak A testnevelő tanár és felesége túlélték az ütközést. Vígh György lett az RTL Klub jelöltjei közül a nézők szavazatai alapján az "Év Embere" A Szinyei Merse Pál Gimnázium történelem-magyar szakos tanára is életét vesztette a balesetben.

A baleset tavaly január 20-án éjfél előtt következett be a Velence felé haladó A4-es autósztráda veronai szakaszán San Martino Buon Albergo önkormányzat területén. A Szinyei Merse Pál budapesti gimnázium tanulóit és kísérőit szállító autóbusz Franciaországból indult haza Magyarországra. A balesetben tizenhat ember vesztette életét, egy súlyos sérült pedig márciusban, már magyarországi kórházban hunyt el. A balesetben 26-an sérültek meg.

Az előzetes hírek szerint nem az autóbusz műszaki állapota és nem is az autóbusz vezetőjének egészségi állapota miatt következett be a baleset. Az ütközés következtében többen kirepültek a járműből, a jobb oldalon lévő első hét üléssor összepréselődött. Ez a legsúlyosabb a külföldön magyar állampolgárokat ért buszbalesetek között az 1999-es deutschlandsbergi autóbusz-baleset óta. (1999. január 24-én a kőszegi és szombathelyi sítáborozó diákokat szállító busz Deutschlandsbergben egy lejtőn felgyorsult, majd egy ütközés után a mélybe zuhant. A tragédiában 18-an haltak meg, 28-an megsérültek.)

Vígh György testnevelő tanár két gyerekét vesztette el a veronai buszbalesetben

Ahogy az ATV-nek felidézte a tragédiát: először kicsi volt a tűz, és azt mondogatta a tanulóknak a csoport egyik vezetőjeként, hogy ne essenek pánikbe, mert akkor kevesebben menekülhetnek meg.

Úgy emlékszik, hogy először kicsi volt a tűz. „Elkezdtem szólítani a gyerekeimet, a barátaimat, de nem jött válasz. Kinéztem, megláttam, hogy az egyik gyerek kirepült a buszból. Megpróbáltam neki segíteni, aztán visszamentem a buszba, nem voltam ott két-három percig, akkor felrobbant az üzemanyag-tartály,

„ úgy égtem, mint a fáklya, akkor a busz mellett megláttam a feleségem, odarohantam hozzá, ő tőlem kapott lángot” – emlékezett vissza a szörnyű pillanatokra Vígh György. ”

A testnevelő gyerekei is életüket vesztették a balesetben. „Még az elején körbe futottam a buszt, és kérdeztem a kollégáimat, nem látták a gyerekeimet, de nem kaptam választ. Visszamentem a buszhoz, mert az egyik gyereknek beszorult lába, azt mondta, próbáltam kiemelni és ekkor robbant fel az üzemanyagtartály. Végül is rohangáltam össze vissza, de hát tehetetlen voltam” – mesélte.

A teljes videót itt nézhetik meg:

Misével emlékeztek meg az olasz hatóságok a veronai magyar buszbaleset évfordulójáról

A veronai Sant'Anastasia templomban bemutatott misével emlékeztek meg az olaszországi hatóságok képviselői szombaton a tavaly január 20-a éjjelén történt buszbaleset áldozatairól, a Szinyei Merse Pál budapesti gimnázium diákjairól és kísérőikről.

Az első évforduló alkalmából bemutatott misén a baleset által érintett olasz hatóságok képviselői vettek részt: a szerencsétlenség helyszínére elsőként érkezett autópálya-rendőrség képviseletében Girolamo Lacquaniti parancsnok, valamint a városi önkormányzat, idegenrendészet, tűzoltóság, a Vöröskereszt, a helyi egészségügyi hatóságok. A misén jelen voltak a Veronában és környékén élő magyarok, akik többek között tolmácsként segítettek a baleset utáni órákban és napokban.

A veronai városközpontban található Sant'Anastasia templom plébánosa, Silvano Mantovani beszédében kijelentette, Verona soha nem felejti a magyar áldozatokat és családjaikat, akikhez mindig is közel fog állni.

Az emlékezésen a milánói főkonzulátus munkatársai is részt vettek. Csiszár Jenő főkonzul olasz nyelvű beszédében hangsúlyozta, hogy a veronai buszbaleset ártatlan áldozatait az egész magyar nemzet mélyen gyászolja. A főkonzul köszönetét fejezte ki Verona hatóságainak és az olasz népnek a magyarok iránt tanúsított segítőkészségért és barátságért. Hozzátette, a gyermekeiket és szeretteiket elveszítő szülők fájdalmára a halottak méltó megemlékezésével lehet válaszolni.

A L'Arena veronai napilap szombaton az egy évvel ezelőtti balesetre emlékezve úgy írt, hogy "a tragédia mélyen egymáshoz kötötte Verona és Budapest városát" - számol be róla az MTI.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés