puskás út 

Van vagy nincs létszámleépítés? - frissítve

A Munkaügyi Központ szerint nincs, olvasóink szerint van. A Delphiből például 250 embert küldenek el rövidesen. A többit pedig derítsük ki együtt!
 
 

Van vagy nincs létszámleépítés? - frissítve

A Munkaügyi Központ szerint nincs, olvasóink szerint van. A Delphiből például 250 embert küldenek el rövidesen. A többit pedig derítsük ki együtt!
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Van vagy nincs létszámleépítés? - frissítve

A Munkaügyi Központ szerint nincs, olvasóink szerint van. A Delphiből például 250 embert küldenek el rövidesen. A többit pedig derítsük ki együtt!

Úgy tűnik, olvasóink jó része nem ért egyet a regionális munkaügyi központ főigazgatójával. Kiss Ambrus nyilatkozta nemrégiben lapunknak, hogy nem tapasztalható tömeges létszámleépítés a Nyugat-Dunántúlon. Úgy vélte, jövőre derülnek ki a válság hatásai, a vállalkozások egyelőre kivárnak, ezért az utóbbi hónapokban a piac szokásos mozgása is lelassult.

Csak húsz százalék felett kell bejelenteni

Cikkünkre néhány olvasónk írásban is reagált, telefonhívásokat is kaptunk. Többen is jelezték, hogy vannak kisebb létszámot érintő leépítések, egy-egy cégtől akár hetente küldenek el embereket. Horváth Csaba, az MSZOSZ szombathelyi irodavezetője elmondta, csoportos, azaz bejelentési kötelezettség alá eső elbocsátásnak az minősül, ha a cég aktív létszámának 20 százalékát érinti az elbocsátás.

Ez az arány azt jelenti, hogy egy – mondjuk – 1700 főt foglalkoztató vállalatnak (nem sok van ilyen a megyében) 340 fő elbocsátását kell előre bejelentenie. A cégek nagy többségénél ez – a viszonylag alacsony foglalkoztatási létszám miatt – 30-40 főt jelent. A csoportos leépítést a cégnek meg kell indokolnia, azt is, miért éppen az elbocsátandó emberekre esett a választásuk. A bejelentés után konzultálniuk kell a munkaügyi központtal és a szakszervezettel, ha sikerül megegyezniük, legalább egy hónappal a munkaviszony megszüntetése előtt értesíteni kell erről az alkalmazottat. Aki már hiába megy el – mondjuk – táppénzre, a felmondási idő folyamatosan ketyeg.

Kiss Ambrus nyilatkozatában a csoportos leépítésekről beszélt, a közelmúltban 500 fő elbocsátását jelentették be a régióban, a konzultációk januárban kezdődnek.

Várjuk Olvasóink információit

Tény, hogy a 20 százalék alatti leépítéseket nem kell bejelenteni, ezért több vállalkozás is a fokozatos, kisebb létszámú leépítések mellett dönt. Ezekről azonban nem tudtunk beszámolni, mivel – mint említettük is – a cégek nem nyilatkoztak, ezek az adatok pedig nem jelennek meg a munkaügyi hivatalban.

De arra kérjük Olvasóinkat, ha leépítésekről tudnak, osszák meg velünk az információt, mi pedig nyilvánosságra hozzuk azokat. E-mail címünk: kontaktunk@nyugat.hu, de szívesen vesszük a kommenteket is.

Éppen befejeztük cikkünk írását, amikor egy, a szombathelyi Delphi Packard-nál dolgozó olvasónk hívott minket: a cég alkalmazottainak bejelentette, hogy rövidesen 250 főt küldenek el. A vállalat szombathelyi gyárában egyébként 1200-an dolgoznak. Egyelőre.

Végül pedig arra kérjük Önöket, osszák meg velünk véleményüket is, szavazásunkban arra vagyunk kíváncsiak, Önök tartanak-e nagyobb arányú létszámleépítésektől. Szavazataikat vasárnap estig várjuk.

Tart-e Ön a tömeges létszámleépítésektől? (lezárva)

 
 • 0   Igen, szerintem jövőre sorra jelentik be a cégek az elbocsátásokat.

   
 • 0   Igen, de több, kisebb csoportban küldik el az embereket, hogy ne kelljen bejelenteni a Munkaügyi Központban

   
 • 0   Nem. Lesznek kisebb elbocsátások, de nem lesz sokkal több munkanélküli.

   
 • 0   Nem. Elhiszem a szakembereknek, hogy stabil a munkaerőpiac.

   
 • 0   Fogalmam sincs.

   

Tisztelet Szerkesztőség!

Egyik kedves ismerősöm a Rába gyárban dolgozik itt Szombathelyen. Ott is bejelentették, hogy tömeges elbocsátásra kerül sor karácsony előtt. 500 ember küldenek el.

Kérem legyenek szívesek kideríteni, hogy ez igaz-e. Karácsony előtt sok családnak okoznak ezzel álmatlan éjszakákat.

Név és cím a szerkesztőségben

Kedves Olvasónk!

Sajnos, mint korábbi cikkünkben is írtuk, a cégek elzárkóznak az információadástól, a munkaügyi központ pedig csak az adott vállalkozás hozzájárulásával adhatja ki az adatokat.

Ezért is fordultunk Önökhöz.

Köszönettel:
a szerkesztőség


21 fő a Villszöv Zrt-től

Olvastam a honlapjukon, hogy ha leépítésről tudunk, akkor írjuk meg. A Villszöv Zrt-től eddig 21 főt építettek le, amit november 21-én közöltek velünk. Sajnos én is beleestem ebbe, és még várható leépítés. Egy hónap a felmondási idő, 15 napot nagylelkűen elengedett a "tisztelt elnök úr". Az ott maradóknak hat órára csökkentették a munkaidejüket, és mennyi pénzért??? Meg mi, akiket elküldtek, könyörgöm, hol keressünk decemberben munkát, a gyerekeknek nem lehet azt mondani most nincs munka, nincs ennivaló sem. Fogalmam sincs mi lesz velünk, mihez fogunk kezdeni. Köszönöm, hogy meg hallgattak.

Név és cím a szerkesztőségben

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés