Átlátszó, gusztustalan trükközésekkel hozták ki győztesnek Tiborcz István, Orbán vejének cégét Zalaegerszegen is

Erről szól az Elios-botrány: az OLAF-jelentés szerint Zalaegerszegen is durván manipulálták a közbeszerzést és az árakat, csakhogy Orbán vejének és volt cégének minél jobb legyen.
 
 

Átlátszó, gusztustalan trükközésekkel hozták ki győztesnek Tiborcz István, Orbán vejének cégét Zalaegerszegen is

Erről szól az Elios-botrány: az OLAF-jelentés szerint Zalaegerszegen is durván manipulálták a közbeszerzést és az árakat, csakhogy Orbán vejének és volt cégének minél jobb legyen.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Átlátszó, gusztustalan trükközésekkel hozták ki győztesnek Tiborcz István, Orbán vejének cégét Zalaegerszegen is

Erről szól az Elios-botrány: az OLAF-jelentés szerint Zalaegerszegen is durván manipulálták a közbeszerzést és az árakat, csakhogy Orbán vejének és volt cégének minél jobb legyen.

Kezdjük azzal, az EU csalás elleni hivatala (ez az OLAF) jelentést készített Orbán Viktor veje, Tiborcz István volt cégének, az Elios Innovatív Zrt. csalásgyanús ügyleteiről. OLAF kifejezetten komoly szabálytalanságokat talált az Elios Innovatív Zrt. által különböző önkormányzatoktól elnyert 35 közvilágítási projektje kapcsán. Olyannyira, hogy 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta a szervezet.

Az OLAF-vizsgálat kezdetén még Tiborcz István érdekeltségéhez tartozott a cég, csak néhány hónappal később, 2015. áprilisában szállt ki belőle.

Az OLAF maga jelezte, hogy a szervezett bűnözés feltételinek is megfelelhet a feltárt szisztéma

Orbán veje, Tiborcz István volt cége, az Elios Zrt többek között például Zalaegerszegen egymilliárd forintos beruházást hajtott végre, a cégre bízták itt is a város közvilágításának felújítását.

A ledes világításra cserélt lámpák azonban nem minden esetben jelentettek világosabb megoldást is. A Népszabadság 2016-os cikke például így írta befejezett világításcseréről: „Elégedetlenek a zalaegerszegiek a város megújult közvilágításával. Az utcán megszólított helybeliek kivétel nélkül azt mondják, hogy a korszerűsítés óta sötétebb lett este a város. Főleg a gyalogátkelőket érzik emiatt veszélyesnek az egerszegiek.”

Zalaegerszeg közgyűlése pár hete hivatalos levelet kapott az OLAF-tól

amelyben feltárják az Elios közvilágítási tenderével kapcsolatos visszásságokat. A zalaegerszegi közgyűlés először, meghökkentő módon, meg is szavazta, hogy nyilvánosságra hozza ezt az OLAF-levelet. A 12 fideszes és 2 ellenzéki jelenlét dacára az előterjesztés 8:6 arányban átment.

Másnap állítólag Budapestről jött a fenyítés

A Népszava információja szerint Zala országgyűlési képviselője, Vigh László felkereste Balaicz Zoltán polgármestert és Tóth László frakcióvezetőt és „leüvöltötte a fejüket”. Így aztán másnap újra szavaztak a képviselők, mint rendes Fidesz-katonák, visszavonták a nyilvánosságra hozatalt.

A 24.hu azonban már korábban megszerezte az EU csalás elleni hivatalának (OLAF) a jelentését Orbán Viktor veje volt cégének, az Eliosnak az ügyleteiről. A ma lehozott jelentésrész pedig még durvább dolgokat árul el arról, milyen

gusztustalan trükközésekkel hozták ki győztesnek Zalaegerszegen Orbán Viktor vejének a cégét, illetve hogyan hajtották fel nekik az árakat.

Lássuk!

Zalaegerszegen - a 24.hu cikke szerint - 2014. október 31-én írták ki a közvilágítási közbeszerzést és az ajánlatokat november 18-ig lehetett megtenni.

Mindössze bő két hét állt rendelkezésre, ennyi idő alatt lehetetlen egy város közvilágítási beruházását megtervezni, hacsak nem készültek fel rá már a kiírás előtt. A közbeszerzési kiírásban a lehetséges ajánlattevők körét is a lehető legszűkebbre szabták.

Bizonyos személyek illetve cégek törvénytelen módon kettős szerepben jelentek meg

A 24.hu információ szerint a pályázat előkészítésében, majd később a kivitelezésében is felbukkant Horváth Dezső, illetve az ő érdekeltségébe tartozó SMVH Kft. Horváth tehát mint független villamosmérnök írta alá az önkormányzat megbízásából készült pályázati tervezetet, de ő szignálta a kiviteli tervet is. Ez a kettős szerep azonban szembe megy a közbeszerzési törvény előírásaival.

Három ajánlat kellett a felügyelő mérnököktől, hogy meg tudják határozni a piaci árat. Erre ugyancsak küldött ajánlatot a Szélterv Kft., a másik két pályázó pedig a Polari 2008 Kft. és a később SMVH Kft.-re átnevezett Simó Kft. volt. Utóbbi két cég - olvashatjuk a 24.hu-n - részben Horváth Dezső tulajdonában állt.

A projektet felügyelő mérnökök piaci díjának megállapításához piaci árának megszabásához az Envecon Kft.-től, az Envintrend Kft.-től és a Juglans Kft.-től kapott árajánlatot az önkormányzat, ám mindhármat az Envecon nevével jelzett papírra nyomtatták. Az önkormányzat később azzal magyarázta ezt, - írja a 24.hu - hogy az Envecon feladata volt, hogy felmutasson három ajánlatot.

Az OLAF arra is felfigyelt, hogy a Horváth által szállított hamis árajánlatok mindig 5 és 7 százalékkal voltak rosszabbak, mint a nyertes Elios által tett ajánlatok.

Nem csoda hát, hogy végül csak Tiborcz István és közeli üzlettársa, Erdei Bálint által birtokolt Elios tett ajánlatot - ÉS NYERT.

A jelentésből is látszik, gyakorlatilag úgy írták ki a pályázatot, hogy az Elioson kívül más ne is tudjon elindulni.

2015. január 23-án pedig meg is kötötték a szerződést 425 millió forint értékben.

Az Elios alvállalkozója, milyen meglepő, Horváth Dezső, érdekeltségébe tartozó SMHV Energetikai Kft. lett

Azé lett a munka, aki a város megbízásából megcsinálta a pályázati kiírást, aki álfüggetlen árajánlatokat nyújtott be, és akivel - emeli ki a 444, szépen felhajtották az árakat.

Horváth Dezső és az SMVH esetében az OLAF-jelentés szerint az érintett cégek összejátszottak és függetlennek mondott ajánlatokat manipulációra használták, így megemelkedett a közbeszerzés becsült összege és magasabb támogatást tudtak igényelni az EU-tól.

A volt zalaegerszegi polgármester ingatlanügyeire később a rendőrség is felfigyelt, de mind a mai napig ő az, aki a kastélyfelújításokért országosan felel

Az egész ügyletet akkor még zalaegerszegi polgármesterként az a Gyutai Csaba felügyelte, aki később Budapesten a Várgondnokság Kft. ügyvezetője lett. Aki, emeli ki a 24.hu cikkében, aztán egy fillért sem fizet azért a várbeli lakásért, mit a cégével 5 millióért újíttatott fel magának.

Gyutai csak feljebb tudott bukni, az által vezetett Budavári Nkft. vette át a kiemelt örökségvédelmi programokat, például a 40 milliárd forint uniós támogatást magában foglaló vár- és kastélyrekonstrukciós programot. Milyen meglepő, később a kastélybizniszben felbukkan Tiborcz István üzlettársa is. De erről már itt olvashat további részleteket.

Elios csalásgyanús ügyletei miatt a magyar állam most akár 13 milliárd forintos büntetést is fizethet az unió felé.

Hab a tortán, hogy 2013 tavaszáig Simicska Lajos Közgépe is ott volt az Eliosban.

A Mérce információi szerint amikor Simicska Lajos Közgépe 2013-ben kiszállt az Eliosból, „az éléskamra teli volt, osztalékot egyáltalán nem vett ki belőle.” Osztalékot állítólag Tiborcz sem vett ki, az első osztalékfizetés előtt pár nappal, 2015 tavaszán a fiatalember túladott érdekeltségén. Az Alfahír pedig most arra jutott, hogy „hozzávetőleg 3 milliárd forintot kaphatott vételár formájában a csalással igen jövedelmezővé tett Elios tulajdonjogait gyakorló Green Investments & Solutions Kft.-ért.”

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés