A legfrissebb adatok szerint 300 gyerek lett rosszul, ketten kerültek kórházba a szombathelyi ételmérgezés miatt

Az érintett szombathelyi főzőkonyha szigorított fertőtlenítésére is sor került.
 
 

A legfrissebb adatok szerint 300 gyerek lett rosszul, ketten kerültek kórházba a szombathelyi ételmérgezés miatt

Az érintett szombathelyi főzőkonyha szigorított fertőtlenítésére is sor került.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A legfrissebb adatok szerint 300 gyerek lett rosszul, ketten kerültek kórházba a szombathelyi ételmérgezés miatt

Az érintett szombathelyi főzőkonyha szigorított fertőtlenítésére is sor került.

Ahogy mi is tegnap hírt adtunk róla, 4 szombathelyi általános iskolában legalább 300 gyereknél tömeges hányás és hasmenés jelentkezett a szerda ebéd után. A szombathelyi ÁNTSZ az élelmiszer-eredetű megbetegedés gyanúja miatt már tegnap a kivizsgálást elindította.

Egyik olvasónktól, akiknek gyermekei szintén rosszul lettek a menzai ebéd után, azt az információt kaptuk, hogy a gyerekek más sokkal jobban vannak, de pénteken sem mehettek iskolába. Hétfőre várható az ANTSZ laboreredménye - ezt hallották a szülők. Addig a gyermekorvos nem engedheti közösségbe őket.

Az ÁNTSZ-től ma is érdeklődtünk, lehet-e már tudni, mi okozta a tömeges ételmérgezést. Közölték, hogy a betegség lefolyása - a tünetek (hasi görcsök, hányás, hasmenés, hőemelkedés, néhány esetben láz) - a gyermekeknél gyors volt (néhány óra, legfeljebb egy nap). Eddig körülbelül 300 diák megbetegedéséről tudnak, illetve két gyermek kórházi ellátásáról van tudomásuk. A kötelező mintavételek megtörténtek, jövő héten várható eredmény. A járási hivatal irányításával az érintett főzőkonyha szigorított fertőtlenítésére is sor került. (A teljes válaszukat a keretes részben olvashatják.)

A Napi.hu információi szerint a "szombathelyi közétkeztetést ellátó Elamen Zrt. közleményt küldött a megyei lapnak, amelyben elismerik, hogy tudomásuk van a megbetegedésekről a városban. Ők is jelezték az esetet, kérve az ügy teljes körű kivizsgálását. Még a vezetékes ivóvizet is vizsgálat alá vetnék, mert szerintük nem zárható ki, hogy a csapból folyó víz is a fertőzés forrása lehet".

A Napi.hu emlékeztet: az Elamen Zrt. több mint egy évtizede szolgáltatja a menzát Vas megye székhelyén, s tavaly úgy nyerte a közétkeztetési pályázatot, hogy mindössze ketten indultak rajta.

Az esettel kapcsolatban közleményt adott ki a szombathelyi baloldal, amelyben a városvezetés politikai felelősségét hangsúlyozzák.

Az ÁNTSZ közleménye

A Kormányhivatal munkatársai a tegnapi napon kaptak jelzést arról, hogy ugyanarról a főzőkonyháról étkeztetett négy általános iskola diákjai ugyanazon tünetekkel betegedtek meg.

A betegség lefolyása - a tünetek (hasi görcsök, hányás, hasmenés, hőemelkedés, néhány esetben láz) - a gyermekeknél gyors volt (néhány óra, legfeljebb egy nap). Információink szerint eddig körülbelül 300 diák betegedett meg. illetve két gyermek kórházi ellátásáról van tudomásunk. A gyermekek egészségének fokozott védelme érdekében a Kormányhivatal munkatársai azonnal megkezdték a járványügyi kivizsgálást, és megtették a szükséges járványügyi megelőző intézkedéseket.

Tekintettel arra, hogy felmerült valamely, a főzőkonyháról kiszállított étel, vagy élelmiszer terjesztő szerepe, a Szombathelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály is a tegnapi napon haladéktalanul elindította a hatáskörébe tartozó vizsgálatot. A járási hivatal élelmiszerellenőr munkatársai közreműködésével rendkívül széleskörű mintavétel történt a helyszínen az ételekből, alapanyagokból, tisztító- és fertőtlenítőszerekből, felületekről. A mintákat a NÉBIH Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági igazgatóságának laboratóriuma vizsgálja, ezek eredményei a jövő hét elejére várhatóak.

A mintavételt követően a járási hivatal irányításával a főzőkonyha szigorított fertőtlenítésére került sor, majd a laborvizsgálat eredményeinek megérkezéséig a járási hivatal felfüggesztette a főzőkonyha működését.

Horváthné Dr. Sélley Erzsébet
megyei főállatorvos-főosztályvezető

Dr. Stánitz Éva Ph.D.
megyei tisztifőorvos-főosztályvezető

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés