Rosszabbul keresnek, nem lesznek vezérigazgatók, alulreprezentáltak a médiában - Kik ők?

Mi, nők. Egy brüsszeli sajtószemináriumon arról is hallhattunk, hogy minden második európai nőt ért már szexuális zaklatás. Találkoztunk Weinstein egyik áldozatával, Asia Argentoval is.
 
 

Rosszabbul keresnek, nem lesznek vezérigazgatók, alulreprezentáltak a médiában - Kik ők?

Mi, nők. Egy brüsszeli sajtószemináriumon arról is hallhattunk, hogy minden második európai nőt ért már szexuális zaklatás. Találkoztunk Weinstein egyik áldozatával, Asia Argentoval is.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Rosszabbul keresnek, nem lesznek vezérigazgatók, alulreprezentáltak a médiában - Kik ők?

Mi, nők. Egy brüsszeli sajtószemináriumon arról is hallhattunk, hogy minden második európai nőt ért már szexuális zaklatás. Találkoztunk Weinstein egyik áldozatával, Asia Argentoval is.

Asia Argento egyike volt a Weinsteint zaklatással és nemi erőszakkal megvádoló színésznőknek. Korábbi vallomásából kiderült, hogy egy szakmai találkozó ürügyével csábították egy szállodába, a francia Riviérán, ahol a hotelszobában csak Weinsteint találta, aki orális szexre kényszerítette. Kötelességének érezte, hogy engedjen a nagyhatalmú producer kéréseinek – de ott, a hotelszobában, 21 évesen egy álom dőlt össze benne. Ezt már Brüsszelben, az EP-ben egy a Nemzetközi Nőnap alkalmából rendezett panelbeszélgetésen mesélte el.

Könnyeivel küszködve nyilatkozott arról is, mennyire nehezen élte meg, hogy az olasz közvélemény, miután előállt szexuális megaláztatásának történetével, ellene fordult és ő Németországba kényszerült költözni. Áldozathibáztatásból Olaszország jelesre vizsgázott. Igaz, Amerikában megértésre talált.

A szexuális zaklatás, ez a #Metoo mozgalom lényege is, egyáltalán nem csupán Hollywood és a színésznők problémája. (Maga a mozgalom azokat a nőket képviseli, akik a szexuális zaklatásról világméretű vitát indítottak.)

A legfrissebb EU-statisztikák e tekintetben szomorú képet mutatnak, lenne min javítani:

A tagállamokban élő nők 55 százaléka tapasztalt már valamilyen jellegű szexuális zaklatást 15 éves kora óta A támadók 28 százaléka közeli barát, 24 százalékuk családtag, 14 százalékuk pedig saját partner

Maradva a film világánál, a többnapos szeminárium felszólalója volt többek között Sarah Gavron filmrendező is, aki azt is szóvá tette, hogy felfoghatatlan és elfogadhatatlan számára, hogy a 21. században a filmek 90 százalékát még mindig férfiak készítik. Szólt az általa készített Les suffragettes című moziról, amely a 20. század egyik fontos politikai-szociális mozgalmát mutatja be, és készítői, szereplői elsöprő arányban nők voltak. A filmkészítő úgy vélte, hogy a közelmúltban a nők elleni zaklatások nyomán elindult mozgalmak, köztük a #metoo és a Time's Up nagyon fontos célok megvalósítását képesek elérni.

Pilar Jurado operaénekesnő, a MadwomenFest alapítója az utolsó napon volt az EP vendége. Mint elmondta, a fesztivál a friss nőjogi mozgalmak spanyol változata, és szeretnék, ha a tehetséges nőknek terepet adó esemény európai szintűvé válna. Ennek támogatására Jurado egy operaária részletével zárta felszólalását. Felállva tapsolták meg.

Nők helyzete a filmiparban és egy kis statisztika

2016-os adat szerint a filmrendezők mindössze 4%-a nő A filmekben szereplő színésznőknek 26 százaléka szexuálisan kihívó öltözékben szerepel. A férfi színészek esetében ez mindössze 5,7 százalék. [li]A filmekben szereplő női karakterek 60 százalékánál az elsődleges szempont a szexuális kisugárzás (férfiaknál ez mindössze 1 százalék

Vannak gondok az EU-ban is a női egyenjogúsággal

Panelbeszélgetések sorát hallhattuk arról is, mennyire alulreprezentáltak a nők a médiában, és az ICT (infokommunikációs) szektorban.

Az EU-ban az újságírói és kommunikációs végzettséggel rendelkezők 70%-a nő, azonban a médiában csupán 30% tölt be vezető pozíciót. A hírműsorok riportereinek és bemondóinak 37%-a, a kommentátoroknak, vagy szakértőknek pedig csak 18%-a nő.

A szemináriumon Gülsün Bilgehan, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy az újságírónők 16 százalékkal kevesebbet keresnek Európában, mint férfi kollégáik, és arányuk is csak 30 százalék a médiában.

AZ EP összehasonlító adatai szerint:

A televízió, a rádió és a média hírügynökségeinél dolgozók mindössze 25 százaléka nő (1995 óta azonban van javulás, akkor 16 százalékos volt az arány.) A 2015-ös adat szerint a nők (mint megszólalók) leginkább, közel 50%-os arányban könnyű, bulvár téma kapcsán kerülnek a médiába. Mindössze 18 százalékban szólalnak meg, mint kommentátorok.

Antonio Tajani, az EP elnöke nőnapi köszöntőjében elmondta, hogy csak akkor lehetünk igazi értékközösség itt az EU-n belül, ha a nőknek egyenlő jogokat adunk.

Arra hívta fel a figyelmet az olasz EP-elnök - írja az MTI-s kolléga is, hogy ha több nő dolgozna az ICT szektorban, akkor az EU hazai összterméke (GDP) 9 milliárd euróval növekedne. Az elnök szerint is fontos lenne, hogy a férfiak és a nők fizetése közötti markáns különbségek a digitális gazdaságban is eltűnjenek. Ha pedig a nők nem kapnak megfelelő helyet a gazdaságban, akkor 2025-ig 11500 milliárd eurós GDP-kieséssel kell számolni, ami megfelel Japán, Németország és az Egyesült Királyság összesített GDP-jének.

Cecilia Bonefeld-Dahl, a Digital Europe igazgatója szerint a nők jó része, több mint 80 százaléka még mindig a hagyományos karrierutakban gondolkozik, és esze ágába sincs az infokommunikációs szektorban elhelyezkedni.

Jelenleg a menedzsereknek csak a 24 százaléka nő, a vezérigazgatóknak is csupán 4,6 százaléka Az is beszédes adat, hogy ezer diplomás nőből csak 29 választja az ICT-ágazatot, és közülük csupán négyen tudnak elhelyezkedni ott.

Egy másik statisztikai adat szerint a nemek közötti esélyegyenlőségi indexben

az EU a 100 pontból csak 66-ot ér el,

és az elmúlt években egyáltalán nem javult a bérek terén meglévő szakadék sem.

Továbbra is kérdés, mennyire van értelme a helyzetet kvótákkal szabályozni, és előírni, melyik szektorban hány százalék női munkaerőnek kell lenni.

A cikkben közölt adatok az Global Media monitorvizsgálataiból származnak, bővebben az egész EP-tanulmányt itt átböngészheti...

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés