Félelmetes sebességgel öregszik Magyarország, Vas és Zala megye az élbolyban

Ha struccként bedugjuk a fejünket a homokba vagy elénk hajított politikai gumicsontokat rágcsálunk, akkor nem tűnik problémának.
 
 

Félelmetes sebességgel öregszik Magyarország, Vas és Zala megye az élbolyban

Ha struccként bedugjuk a fejünket a homokba vagy elénk hajított politikai gumicsontokat rágcsálunk, akkor nem tűnik problémának.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Félelmetes sebességgel öregszik Magyarország, Vas és Zala megye az élbolyban

Ha struccként bedugjuk a fejünket a homokba vagy elénk hajított politikai gumicsontokat rágcsálunk, akkor nem tűnik problémának.

„Na itt sem lehet egyszerű lakni, ha valaki fiatal” – állapítottuk meg még valamikor a nyár végén a szlovén határ felé autózva a 86-os úton, valahol Zalalövő és Lenti között. Merthogy a falvakból mintha elköltözött volna az élet, hiába a nyári vakáció, gyerekeknek nyoma sem volt, az öreg házak előtt egy néhány nyugdíjas ücsörgött, nézve a főutcán eldübörgő kamionokat.

A jelenség és a látvány cseppet sem egyedi, csak a városokban kevésbé türemkedik a szemünk elé.

De ha egy pillantást vetünk a KSH adataira, rögtön kiderül, hogy riasztó gyorsasággal öregszik Magyarország, és ebben az öregedésben Zala és Vas megye a szomorú lista élbolyában található.

Egy lakóterület jelenlegi és jövőbeli népesedési kilátásit a statisztikusok az úgynevezett „öregedési index”-szel jellemzik. Ez egy egyszerű osztás: a 65 év feletti népesség a gyerekek (0-14 év) százalékában.

Azaz minél kisebb ez a szám, annál fiatalabb a népesség, minél nagyobb, annál öregebb.

Nos, az öregedési index Vas megyében, 2001-ben, tehát nem is olyan régen, még 94 volt, azaz több gyerek volt, mint öreg, mára azonban 145-re kúszott fel, ami azt jelenti, már messze több a nyugdíjas, mint a fiatal. Egészen pontosan: jelenleg megyénkben 33.448 gyerekre 48.539 öreg jut.

A gyerekek az ezredfordulón még 43,5 ezren voltak, ami azt jelenti, röpke másfél évtized alatt gyakorlatilag eltűnt a gyerekkorosztályunk közel negyede!

És a KSH legújabb adatai egyértelműen azt vetítik előre, hogy ez a trend a jövőben nem javulni, romlani, és nem javulni fog: Vas megyében például az idei év első félévében 1009 gyermek született, miközben 1855 személy halt meg.

A szomszédos Zalában még rosszabb a helyzet, a fent említett öregedési index ott 161,8, amivel mellesleg kétes dicsőségű országos csúcstartók.

Az elöregedésnek már most megannyi apró jelét látjuk a mindennapjainkban: ahogy zsugorodnak az iskolák, úgy szaporodnak az időseknek szóló rovatok a helyi napilapban vagy a reklámok a tévében. Ahogy eltűnnek a gyerekek a falvak utcáiról, úgy látják meg politikusaink az egyre nagyobb lehetőséget a nyugdíjasokban, hogy aztán olyan döntéseket hozzanak, amely az utóbbi korosztályt részesíti előnyben.

Ha megnézzünk a kormány mostanság futó félelemkeltő migrációs kampányait, nem nehéz kitalálni, hogy ki is lehet a fő célcsoport, és éppen a napokban jelentették be, hogy az elkövetkezendő hetekben a nyugdíjasok nyugdíjkorrekcióra, prémiura és Erzsébet-utalványokra számíthatnak év végi ajándékként.

De ez még csak a szolid kezdet.

A KSH – amit mostanság a legnagyobb akarattal sem lehet a rossz hírek hordozójának tekinteni – egy 2015-ben megjelent tanulmányában azzal kalkulál, hogy 2060-ban mindössze 7,9 millió lesz az ország lakossága, de nem tartanak elképzelhetetlennek egy 6,7 milliós forgatókönyvet sem.

Ezzel egyidejűleg a fent említett öregedési index országos átlaga a jelenlegi 128-ról 2030-ra 170-re ugrik, hogy 2060-ra valahol 250 és 300 között legyen; azaz egy gyerekre három öregember jut majd.

Hogy mindez mit jelent a mindennapokban, azt nehéz elképzelni, de ha megpróbáljuk, nagyjából a következő eredményeket kapjuk:

Az aktív keresőknek sokkal több nyugdíjast kell majd eltartaniuk. Az idősebbek csak később tudnak nyugdíjba menni, különben fenntarthatatlan lesz a nyugdíjrendszer. Az egészségügyre hatalmas nyomás nehezedik majd. Arányaiban sokkal több lesz közöttünk az idős, beteg ember. Még több lesz a magányos ember (főleg nők körében, merthogy a férfiak korán halnak). Települések, sőt egész országrészek néptelenednek majd el. Iskolák és óvódák végtelen sora zár majd be. Bizonyos szakmákban óriási hiány lesz majd. Radikálisan átrendeződik az ingatlanpiac. Iparágak épülnek majd ki az idősek kiszolgálására. Tovább gyengül a fiatalok érdekérvényesítő képessége a politikában. Az ország elöregedése tovább gyorsítja a fiatalok elvándorlását.

Az elöregedés persze nem Magyarország sajátossága, de legtöbb helyen van valamiféle koncepció. Japán például időseket gondozó robotokban gondolkodik, míg mások – Németország, Ausztria, Olaszország stb. inkább a bevándorlásban látják a választ.

Ez utóbbi nyilván macerás és kockázatos vállalkozás, de hogy mi lesz a végső mérlege azt nem a magyar kormány óriásplakátjai, ál- és bérszakértői, hanem majd a történelem fogja megmondani.

Eközben nálunk a közbeszédben mintha tabu lenne maga a téma is, a kormány és szoros pórázon tartott médiája kommunikációs gumicsontokat hajigál a lakosságnak, akik lelkesen csócsálják az aktuális Soros-kérdést, vagy éppen azt, hogy éppen ki kit utál az ellenzéki minipártok közül.

Pedig mennyivel súlyosabb kérdés, hogy mit látunk majd, ha 20-30 év múlva autózunk Zalalövő és Lenti között.

Ön szerint?

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés