Így lett a Fidesz-közeli NER-lovagoké a magyar foci, közte a Haladás utánpótlás is

És közben mindenhol stadionok épültek, újultak meg.
 
 

Így lett a Fidesz-közeli NER-lovagoké a magyar foci, közte a Haladás utánpótlás is

És közben mindenhol stadionok épültek, újultak meg.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Így lett a Fidesz-közeli NER-lovagoké a magyar foci, közte a Haladás utánpótlás is

És közben mindenhol stadionok épültek, újultak meg.

Részletes cikkben ír a hvg.hu a magyar első osztály futballcsapatairól, és arról, hogyan szerezték meg a Fidesz-közeli tulajdonosok szinte a teljes élmezőnyt.

Ferencváros

A Ferencvárosnál például 2011-ben összevonték az NBI-es csapatot működtető zrt-t és a többi, egyesületi formában létező szakosztályt, megválasztották elnökké Kubatov Gábort, majd az új elnökség egy euróért megvette az egészet.

Azóta ömlik a pénz a zrt-hez, tavaly 5,3 milliárdból gazdálkodtak, 2011-et a Zrt. még 726 millió forint bevétellel zárta. És megépült az új Groupama stadion, az egyetlen, ami nyereségesen működik.

MOL-Vidi

A már ezt a nevet viselő Videoton a Fradi mellett a másik olyan csapat, amelyik bevételeiben elhúzott az egész mezőnytől. 2006-2007-ben még egymilliárd forint tartozás miatt első fokon kizárták az NB I-ből, a Videoton nevet sem használhatták. És jött Orbán Viktor kötélbarátja, Garancsi István, aki kifizette az adósságot, és ismét felhozta a csapatot.

Ma 4,4 milliárd forintra becslik a költségvetésüket, a Vidi 2009/10 óta csak egyszer végzett a második helynél hátrébb, sőt, a Ferencvárossal ellentétben még nemzetközi összehasonlításban is vannak értékelhető eredményei.

A többiek

A cikk felsorolja a tejes magyar élmezőnyt, a Debrecent például Szima Gábor vette meg, akinek Andy Vajnával közös cégei kapták a kaszinóüzemeltetési jogokat. Stadionjuk 12,5 miliárdból épült, 2014-ben lett kész.

A Kispestről épp ma írtuk, hogy megveszi a határkerítéseket építő, Fidesz-közeli cég. A tao.pénzből rendesen kitömött Mezőkövesd elnökségi tagja a fideszes Tállai András, a mezőkövesdi fociba pedig eddig 3,2 milliárd forint tao-pénz áramlott

Az MTK-nál 2010.ben lett elnök Deutsch Tamás, a klubot három nappal később megvette a Blue & White Investment Zrt., ami Deutsch Péteré, a csapat 2016-ban kapott új stadiont, több, mint 7 milliárd forintért.

A Paks a legkisebb költségvetésű NBI-es csapat, egyedüli tulajdonosa a fideszes önkormányzaté.

A Diósgyőrt 2011-ben vette meg a korábban a baloldallal üzletelő, de a Fidesszel is jó kapcsolatokat ápoló Leisztinger Tamás. A klubot működtető cég 52 százaléka az övé, az önkormányzat kisebbségi tulajdonos. Mindkét fél önti a százmilliókat a klubba, hogy az egyáltalán fennmaradhasson, ugyanis 2012 óta egy évet sem sikerült nullszaldósra sem kihozni.

A Kisvárda mindent Seszták Miklósnak köszönhet, igaz, hogy papírin nincs hozz köze a volt miniszternek, az ő felemelkedésével egy időben került rengeteg pénz a városba, drágult az eredeti terv 20-szorosára, 2,5 milliárd forintba az új stadion, került fel a csapat az NB III-ból az NB I-be. A Kisvárdának ez az első éve az NB I-ben, most az utolsó előtti helyen áll.

Felcsút és Puskás Akadémia

A Felcsút külön fejezetet érdemel. A csapat a megyeiből 13 év alatt, 2007-re jutott fel az NBII-be, akkor alapította meg Orbán Viktor a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát. 2012-ig a Videoton B-csapataként szerepeltek, egy MLSZ-döntés után megalakult a Puskás Akadémia FC, és a Videoton II. átadta nekik az indulás jogát.

A csapat 2013 óta egy év szünettel NB I-es, a tao-támogatások legnagyobb nyertese, stadionja a 2014-ben 3,8 milliárd forintból megépült Pancho Aréna, ahova kétszer annyian férnek be, mint ahányan a faluban laknak. Amióta a tao-rendszer létezik, nagyjából 23 milliárd forintot kapott a felcsúti focialapítvány.

Haladás

A Haladás Labdarúgó Kft-ben nincs NER-lovagja egyelőre, a csapat 75 százalékos tulajdonrésze Illés Béla cégéé, a a Halmill Kft-é - írja a hvg.hu. Az utánpótlást nevelő Haladás VSE elnöke azonban Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc sógora.

Mi tesszük hozzá, hogy a Haladás-stadiont először 9,6 milliárdosra tervezték, végül 15,3 milliárdba került. Puskás Tivadar polgármester a stadionavatón azt mondta, az kap ilyen ajándékot, aki jól viselkedik, de a stadion működtetése olyan drága, hogy nincs rá jelentkező, az önkormányzat pótolja ki a hiányzó összegeket.

Nemrég felröppent a hír, hogy eladják a Haladást, a csapat olyan rossz anyag helyzetben van, hogy még az NBII-es indulása is kérdéses. Illés Béla nemrég egy interjúban az új stadiont és a névadó szponzor távozását nevezte meg a gazdasági összeomlás okainak, a csapat a tabella végén áll és a kiesést várja.

Az utolsó mohikán, az Újpest

Újpesten régóta egy a harc a taopénzekért a klub és az egyesület között, a Magyar Nemzet szombati számában legalábbis úgy nyilatkozott Duchatelet, hogy bár nem eladó, ha valaki ad érte 20 millió eurót, akkor viheti. A kormányközeli lap pedig már azt is sejti, ki lehet a vevő: Garancsi István. Akinek így meg kellene válnia a Viditől, de ezt papíron könnyű megoldani.

A hvg.hu teljes cikke itt olvasható.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu