Tényleg ez a jövő? Az okostelefonok, táblagépek után

Megjelent az első hivatalos videó a Google okosszemüvegéről, a Project Glassról.
 
 

Tényleg ez a jövő? Az okostelefonok, táblagépek után

Megjelent az első hivatalos videó a Google okosszemüvegéről, a Project Glassról.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Tényleg ez a jövő? Az okostelefonok, táblagépek után

Megjelent az első hivatalos videó a Google okosszemüvegéről, a Project Glassról.

Nagyjából tavaly ilyenkor mi is szántunk pár sort arra, hogy a Google legújabb projektjét, a Project Glasst megénekeljük: ez ugyebár egy olyan szemüvegszerű eszköz, amit a fejünkön viselve majd mindenféle olyan dolgot meg tudunk csinálni, amit eddig csak akkor tudtunk, ha előbányásztuk a zsebünkből az okostelefont, vagy beültünk egy internetkávézóba a lassan már tohonyának tűnő laptopunkkal. Gyakorlatilag egy apró lencsébe szerelt kompjúter, amit a titkos helyen működő Google X laborban fejlesztenek, ott, ahol számos más, jövőbeni technológiával is kísérleteznek, mint a sofőr nélküli autók vagy az űrlift.

A különbség annyi, hogy a Glass idén már néhány szerencsés kezébe is került, vagy kerülhet - legalábbis a Google ezt ígérte nemrég egy kampányában, amikor is arra kérte az embereket, hogy írják meg a Twitteren, mit tennének, ha lenne egy ilyen spéci szemüvegük. Ez a móka már véget ért, a webes óriáscég menedzserei talán már ki is választották a jelentkezőket, akiknek majd 1500 dollárt kell kicsengetniük, hogy tesztelhessék az eszközt (néhány fejlesztőn kívül), de az ígéretek szerint a későbbiekben mások is hozzájuthatnak majd egy-egy prototípushoz. Sőt, Sergey Brin Google-társalapító szerint jövőre széles körben szeretnék forgalomba hozni.

Egyszerűnek tűnik, de fogjuk-e használni?

A Project Glass természetesen az internetet és a GPS-alapú helymeghatározást is nagy hangsúllyal fogja használni, legalábbis erre utal az a teaser videó, amit még tavaly töltött fel a Google: eszerint például látnánk a szemünk előtt az aktuális időjárást, fogadnánk bejövő üzeneteket, és még a leggyorsabb útvonalat is megtervezné helyettünk. Most viszont egy új, sokkal hivatalosabb videót is közzétettek, már egy új YouTube-csatornán, úgyhogy biztos, hogy így fog működni a dolog:

Úgy tűnik, a "szemüveg" szára érintőfelületként fog működni, amin előre vagy hátra simítva tudunk görgetni a különböző funkciók között, ezek vízszintesen, amolyan kártyalapokként váltják egymást a pupillánk előtt elhelyezkedő miniatűr, átlátszó monitoron. Balra haladva az éppen aktuális vagy jövőbeni dolgok sorakoznak, mint például a várható időjárás vagy egy közelgő esemény a naptárunkban, jobbra lapozva pedig a múlt elevenedik meg, vagyis már megkapott üzenetek, elkészített képek, videók.

A Glassről ötletgazdái azt mondták egy éve: „abban hiszünk, hogy a technológiának érted kell dolgoznia - vagyis legyen ott, amikor szükséged van rá, és álljon félre, amikor meg nincs.” Ez a szándék most testet is ölt, hiszen a szuperszemüveget bármikor alvó módba állíthatjuk. Nem kérdés, hogy elsőre pofonegyszerűnek tűnik a használata - az viszont még mindig kérdés, mennyire fog elterjedni, vagy csak egy olyan tudományos-fantasztikus fantazmagóra marad, mint a háztartásbeli cselédrobot. Mindenesetre aki még több infót szeretne, az ide klikkeljen.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés