Görög Ibolya: az elegancia nem pénzkérdés, belülről fakad

Hazánk legismertebb protokollszakértője azt is elmondta, mit tegyünk, ha nőként ülünk egy tárgyalóasztalnál, körülöttünk öt férfi, érkezik még egy, mindenkivel kezet fog, csak velünk nem.
 
 

Görög Ibolya: az elegancia nem pénzkérdés, belülről fakad

Hazánk legismertebb protokollszakértője azt is elmondta, mit tegyünk, ha nőként ülünk egy tárgyalóasztalnál, körülöttünk öt férfi, érkezik még egy, mindenkivel kezet fog, csak velünk nem.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Görög Ibolya: az elegancia nem pénzkérdés, belülről fakad

Hazánk legismertebb protokollszakértője azt is elmondta, mit tegyünk, ha nőként ülünk egy tárgyalóasztalnál, körülöttünk öt férfi, érkezik még egy, mindenkivel kezet fog, csak velünk nem.

A gyerekre nem érdemes direkt rászólni, viselkedésünkkel neveljünk őket, abból értenek, a példamutatásból - ezt is tanácsolja a legelismertebb hazai protokollszakértő, Görög Ibolya. 1987-től 1999-ig dolgozott a Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályán. 1992-től mint protokollfőnök irányította, szervezte a kormány hivatalos rendezvényeit. Jelenleg saját tanácsadó vállalkozását irányítja, a viselkedéskultúráról tart előadásokat egyetemeken és felnőttképzésben. A témával kapcsolatban több könyve is megjelent már.

Nemrég a mindennapok viselkedéskultúrájáról tartott Szegeden előadást. Beszélt arról is, milyen a megfelelő öltözködés, az alkalomhoz illő beszédmód, de szó esett Európaiságról, hitelességről és protokollról is.

Az előadásán nem lehettünk jelen, de kiszemezgettük a helyszínen készített videóból a protokollszakértő legjobb gondolatait:

Milyen a tanult ember külseje?

„Rendezettséget és eleganciát kell sugároznia. Mielőtt kifogásokat keresnénk magunknak, az elegancia nem pénzkérdés, egy szoknya egy blúz, egy sál, és kész. Az elegáns, ember nem késik, az asztalánál rendet tart, mert az elegancia bentről kifelé jön. Erre kéne törekedni! ”

Hogyan öltözködjünk?

„ Azt kell fölvenni, amit el akarok hitetni magammal, mert rámnéznek, és eldöntik, ki vagyok. Ha egy 18 éves kislány dögösre veszi, kigombol magán minden, akkor arra veszik fel, ami sugároz, arra a pár hónapra. Nem hiszik el neki, hogy beszél angolul, mert mást üzen a külsejével. Ugyanez a helyzet egy tetkós fiatallal - nem biztos, hogy informatikus álláson kívül mást javasolnának neki.”

Mi a baj az emberekkel?

„A hétköznapi emberekkel nincs semmi baj, ők normálisak, csak az emberi agy úgy van megcsinálva, ha tízet látunk, és abból egy rossz, akkor azt, mondjuk "ezek" mind rosszak.”

A migráns ügyről

„Ez a központilag gerjesztett antitolerancia az emberekbe lassan beivódik, pedig nem kéne, mert valahol az együttéléshez az nem megoldás, hogy odacsapok, hanem az lenne az üdvös, hogy megbeszélem.”

A kulturálatlan beszédről

„Borzasztóan zavar engem ez a verbális kulturálatlanság. Az, hogy az emberek hogyan mernek beszélni, nem az átlagemberek, az is, de ott fönn, ahonnan a példát kéne látnunk, ott is hogyan beszélnek! Milyen szavakat engednek meg maguknak! Ettől én komolyan rosszul érzem magamat, mert ez azt jelenti, hogy elszabadulhat a pokol, és mindenkinek mindent szabad!”

Ha nőként egyedül ülünk egy tárgyalóasztalnál, körülöttünk öt férfi, és érkezik még egy. Mindenkivel kezet fog, csak velünk nem. Mit csináljunk?

Gyakori szituáció. Nőkét megtehetjük azt, hogy szégyenlősen elfordítjuk a fejünket, és fel se nézünk - úgyis kihagy bennünket! Jobb megoldás, ha felnézünk az illető férfira, üdvözöljük, kezet nyújtunk, akkor már nem tud rajtunk átugrani.

Miért jó tiszteletbe tartani az alapvető illemszabályokat?

„A megörökölt konvencióinkat, hogy hogyan köszönünk, hogyan fogunk kezet, azért kell ismerni, mert ha eltévesztjük, akkor mások szemében hiteltelenné válhatunk. Ha valaki nem tudja, akkor azt mondjuk rá, ez neveletlen. ”

Színházban ki vegye le a kabátját elsőnek, a nő vagy a férfi?

„ Amikor belépnek a színházépületbe, a férfi azonnal lesegíti a nő kabátját, hogy rá nem melegedjen. Karjára teszi a kabátot és leteszi a ruhatárnál, aztán leveti a sajátját. Kifelé pedig pont fordítva teszi, hogy idejekorán ne melegedjen rá a nőre a kabát, a férfi először fölveszi a sajátját, és csak a legvégén segíti rá a nőre. ”

A Szegeden készített videót itt nézheti meg:

Szeged Televízió

Európaiságról, hitelességről és protokollról tartott előadást Szegeden Görög Ibolya. Hazánk legismertebb és legelismertebb protokollszakértője a mindennapok viselkedéskultúrájáról mesélt, és arról,...

Bónuszként még egy jó tanács, Márai Sándortól. Ezt az idézetet olvasta fel ugyanis Görög Ibolya szegedi előadásának végén:

A formákat pedig utolsó pillanatig be kell tartani. Étkezés közben, társalgás közben. Ágyban és asztalnál. S mikor mindegyre formátlanabbá válik az emberi együttélés: te maradj hűséges a köszönés, meghajlás, kézfogás, érzésnyilvánítás, véleményalkotás kialakult, végső és kristályos formáihoz. Egy korban, mikor mindenki azt követeli, hogy öltsél formaruhát, te járj csak következetesen zakóban és este, amikor társaságba hívnak, ölts fekete ruhát. Nem a ruha, hanem a forma kedvéért.

A műveltséget nemcsak a könyvek mentik meg. A műveltséget a hétköznapok apró reflexei mentik meg. Amikor egy korszak fölemelt ököllel jön ellened, te köszönj vissza, nyugodtan és udvariasan, úgy, hogy megemeled kalapod.

Nem tehetsz mást.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés