Szombathelyen is megméri Gulyás Mártonék mozgalma, hogy ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt

Szerintük így van esély a Fidesz leváltására.
 
 

Szombathelyen is megméri Gulyás Mártonék mozgalma, hogy ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt

Szerintük így van esély a Fidesz leváltására.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Szombathelyen is megméri Gulyás Mártonék mozgalma, hogy ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt

Szerintük így van esély a Fidesz leváltására.

Tíz választókerületben készíttet január végétől közvélemény-kutatásokat a Gulyás Márton nevével fémjelzett Közös Magyarország Mozgalom. Céljuk, hogy ebben a tíz körzetben megmutassák, melyik ellenzéki jelöltnek van a legnagyobb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét.

A teljes ellenzéket vizsgálják, a Jobbikkal együtt

Ha megvan az eredményt, azt a jelöltek elé tárják azzal, hogy „a köztük zajló és sokszor nehezen haladó jelölt- és kampánykoordináció a lehető leghatékonyabb lehessen”. És a közvéleménnyel is megosztják az információkat, azért, hogy a választópolgárok lássák, melyik ellenzéki jelöltre érdemes szavazniuk a Fidesz többségének megakadályozása, esetleg legyőzése céljából.

Szerintük ugyanis az utóbbi évek időközi választásai megmutatták az ellenzéki szavazók eltökéltségét, hogy szavazataikat az adott helyen esélyesebb ellenzéki pártok jelöltjére koncentrálva leváltsák a fideszes képviselőket.

Megkérdeztük a mozgalomtól, hogy a Jobbik jelöltjeit is hajlandóak lennének-e a fenti módon támogatni. Mint válaszukban írják, szeretnék pontosan feltárni, hogy az induló jelöltek milyen kombinációi mellett melyiknek milyen győzelmi esélyei vannak, és erről fognak beszámolni. Könnyen lehet, hogy egyes kerületekben olyan gyengék az átszavazási hajlandóságok a Jobbik és más ellenzéki pártok táborai között, hogy jobb az, ha nem is koordinálnak jelölteket. De ahol ennek a fordítottja igaz, ott a teljes-körű összefogás előnyeit fogják bemutatni - írják.

Szombathely a legkönnyebben nyerhető a Nyugat-Dunántúlon

És, hogy Szombathely, azaz Vas megye 1. választókerülete miért került be ebbe a körbe? A mozgalom szerint azért, mert Szombathely a nyugat-magyarországi választókerületek közül mindenképpen az egyik legkönnyebben nyerhetőnek tűnik a 2014-es választási eredmények alapján, és az elmúlt évek közvélemény-kutatásai eredményeit összegző háttér-kutatás azt mutatja, hogy a nagyobb régiók közül Nyugat-Magyarországon csökkent talán leginkább a Fidesz előnye.

Igyekeztek a választókerületeknek az ellenzék által esetleg nyerhető részéből sokféle kerületet választani, hogy valamennyire általánosítható kép rajzolódjon ki arról, hogy milyen típusú kerületekben milyen összefogásnak milyen esélye lehet, másrészt valamennyire le akarták fedni az ország különböző régióit.

Szombathelyen jelenleg Hende Csaba (Fidesz) az országgyűlési képviselő, és minden jel szerint ő lesz a Fidesz jelöltje is. Hendét akarja majd mindenki leváltani április 8-án, néhány jelölt neve már ismert. A Jobbik Balassa Pétert, az LMP Németh Ákost, a Kétfarkú Kutyapárt Viszlay Zoltán Fülöpné Pavelkovits Petra Líviát indítja, a Momentum Mozgalom állítólag újragondolja a neveket.

Nemény András, a baloldal jelöltje nem a közvélemény-kutatásokban bízik

A baloldalon megint összefogás lesz, az MSZP, a DK és az Együtt közös jelöltet indít, aki minden valószínűség szerint Nemény András lesz, aki egy ciklus erejéig, 2010 és 2014 között volt már országgyűlési képviselő.

Felhívtuk Neményt, hogy mi a véleménye a Közös Magyarország Mozgalom kezdeményezéséről. Szerinte már nem a közvélemény-kutatások ideje van, azzal egyetért, hogy a közös jelöltindításnak van értelme, szeretné, ha minél többen összefognának ennek érdekében. Hozzátette, a Jobbikkal semmiképpen nem fognak össze.

Hozzátette, a közvélemény-kutatások néha tévednek, a 2014-es önkormányzati választásokon azt jósolták, hogy a baloldal egy választókerületben nyerhet, ennek ellenére hét körzetben győztek. Azt jelezték, hogy a baloldal tíz százalékkal veszít, de összesen két százalék volt a különbség.

Megjegyezte, 2014-ben országgyűlési képviselőjelöltként jobban szerepelt, mint a pártja a listán. (Megnéztük, a baloldali összefogás listán 25,27 százalékot kapott, Nemény egyéniben pedig 30,64 százalékot szerzett.) Nemény András kijelentette, nem fél attól, hogy ne lenne jó jelölt.

A Közös Magyarország Mozgalom által vizsgált választókerületek

Budapest 1. evk., Baranya megye 2. evk, Vas megye 1. evk., Szabolcs-Szatmár-Bereg 1. evk., Pest megye 2. evk., Nógrád megye 1. evk., Budapest 6. evk., Csongrád 1. evk., Borsod-Abaúj-Zemplén 1.evk., Veszprém 2. evk.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés