Tavasszal végre kinyit a szombathelyi Romkert - csak az európai hírű mozaik sorsa kérdés

Lassan egy éve, hogy felszedték a Romkertben a helytartói palota mozaikját. Azóta leállították a projektet. Miért is, és mi lesz a pótolhatatlan műkinccsel? - Csapláros Andreát, a múzeum vezetőjét kérdeztük erről.
 
 

Tavasszal végre kinyit a szombathelyi Romkert - csak az európai hírű mozaik sorsa kérdés

Lassan egy éve, hogy felszedték a Romkertben a helytartói palota mozaikját. Azóta leállították a projektet. Miért is, és mi lesz a pótolhatatlan műkinccsel? - Csapláros Andreát, a múzeum vezetőjét kérdeztük erről.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Tavasszal végre kinyit a szombathelyi Romkert - csak az európai hírű mozaik sorsa kérdés

Lassan egy éve, hogy felszedték a Romkertben a helytartói palota mozaikját. Azóta leállították a projektet. Miért is, és mi lesz a pótolhatatlan műkinccsel? - Csapláros Andreát, a múzeum vezetőjét kérdeztük erről.

Közel egy hónapja tervezzük már, hogy a szombathelyi Járdányi Paulovics István Romkertben kapcsolatban megírjuk a legfrissebb információkat. Mivel, a legutolsó hírünk csupán annyi volt, még decemberben, hogy a közgyűlés leállította a szombathelyi múzeumi kert, benne a 4. századi római helytartói palota felújítását.

Évtizedek óta téma volt már, hogy a szemünk előtt rohadt szét Savaria egyik legnagyobb kulturális öröksége, az 1700 éves római kori mozaikpadló. A megmentésére és restaurálására, valamint a védőépület terveinek elkészíttetésére még anno a Szent Márton Terv keretében érkezett a városba kormányzati támogatás. Lassan egy éve írtuk meg aztán, hogy végre felszedik a szombathelyi Romkert1700 éves - szétrohadó-félben lévő - mozaikját, sótalanítják, kiszárítják, aztán restaurálják.

Közben, lassan egy éve fel is szedték, és a mozaik maradványait a Pásztor utcai látványraktárba szállították. Aztán lebontották a 70 éve épült, borzasztó állapotba került védőépületet. Nyáron pedig régészek, Tóth Endre vezetésével, megkutatták a terepet. Elkészült a Helytartói Palota rekonstrukciós terve is.

Decemberben aztán jött a hír: a város mégsem építi meg

A Romkert III. ütemnek leállítása ott és akkor kezdődött, amikor a Szombathelyi Egyházmegye (a terület tulajdonosa) nem fogadta el a közgyűlés által korábban elfogadott látványterveket. lllés Károly a decemberi közgyűlésben elmondta, hogy olyan szűkek voltak a határidők, hogy már nem volt lehetőség a tervek átdolgozására. Puskás Tivadar akkor hozzátette, hogy Székely János püspökkel közösen írtak levelet a kormánynak, hogy a mozaik eredeti helyszínén méltó körülmények közötti elhelyezéséhez adjanak segítséget.

A decemberi közgyűlésben végül a képviselők megszavazták az eredeti előterjesztést, ahol kimondták, hogy a volt Helytartói Épületet a város nem építi meg, a maradék 110 millió forintot (Modern Városok Programjából) pedig vissza kell fizetni.Akkor még szóba került, hogy a felújított mozaiknak egy méltó helyet keres a Savaria Múzeum.

Hogy áll most a mozaik felújítása? Mikortól lesz látogatható a Romkert, mit terveznek?

A legújabb fejleményekről Csapláros Andreát, a Savaria Múzeum vezetőjét kérdeztük. Íme, a vele készített rövid interjúnk:

- Történt-e december óta bármilyen egyeztetés (egyház-múzeum-város között) a mozaikról, vagy a Romkert felújításáról? Vagy teljesen leáll a projekt? Várnak még a kormányzat segítségére?

- A projekt állása nem szakmai kérdés, így ebben nem vagyok illetékes.

- Hogy áll most a mozaik felújítása? A decemberi közgyűlésben azt közölte, hogy a mozaikot az Iseumban, mérete miatt nem lehet majd elhelyezni, mert elvenné a helyet az időszaki kiállásoktól, pedig azok hozzák a látogatókat. Hova kerülhetne akkor? Vagy marad egyelőre a raktárban? Ha nem, mikortól lesz látogatható, mit terveznek? Hogyan történhet az elszállítása? Arra is kíváncsi lennék, mennyi a mozaik eszmei értéke?

- A mozaikot szakszerű módon kiemeltük, jelenleg biztonságban, a káros környezeti hatásoktól megóvva tároljuk a Vasi Múzeumi Látványtárban. Bármilyen formában bemutatni csak a restaurálást követően lehet. A műtárgy eszmei értéke lényegében a biztosítási értéke, de mivel az elszállítása nincs napirenden, becslés nem készült. Ilyen értékbecslést egyébként a Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei végeznek - megrendelésre.

- A Romkertben az ásatások ősszel befejeződtek. Tavasszal kinyit újra a múzeumi kert? Be lehet majd menni, lesz valami tárlatvezetés, információs táblák stb?

- A Romkert terveink szerint április 1-től október 31-ig lesz nyitva. Megtekinteni csak vezetéssel lehet majd. A tárlatvezetéseket csütörtökön, pénteken és szombaton 10.30-kor, 14.30-kor és 16 órakor tartják kollégáink. A teljesárú jegy 600 Ft-ba, a kedvezményes jegy 300 Ft-ba kerül.

A mozaik méretbeli sajátossága miatt elhelyezhetősége, bemutathatósága nem egyszerű feladat.

Végezetül még megtudtuk, hogy a műtárgy egyes része – mint például az északi oldal mintegy 20 méter hosszú és 2 méter legnagyobb szélességű darabja – elemeire szedve ugyan elhelyezhető lehetne egy nagyobb térben, de feldarabolt bemutatásával elveszne a műtárgy jellegzetessége és összefüggése. A szakemberek egyetértenek abban is, hogy az eredetileg nagyjából 660 négyzetméteres (esetlegesen kiegészített) mozaik végleges bemutatásának a helye a műtárgy térbeli jellegzetességének és összefüggésének megőrzése érdekében az eredeti helyén lenne kívánatos.

Tudta, hogy a szombathelyi római mozaik a legértékesebb magyar műtárgyak egyike?

A Romkertben 1938-ban napvilágot látott, majd 2018 nyarán felemelt és konzervált mozaik Pannonia ma ismert legnagyobb felületű mozaikja. Az azt befoglaló egykori tér, a savariai helytartói palota nagyterme, az un. „aula palatina” nem csupán Pannonia Prima helytartóinak díszterme, hanem a Savariában megfordult, itt rövidebb-hosszabb időt eltöltő és birodalmi jelentőségű kormányzati intézkedéseket, rendeleteket hozó császárok rezidenciájának reprezentációs tere volt. A helyiség belső mérete 40 x16 méter volt, ehhez csatlakozott a majd 7 méter sugarú apszis.

[p]A termet díszítő egykori, megközelítőleg 660 négyzetméteres padlómozaik – még a részleges középkori pusztulást követően – torzójában is Magyarország ma ismert legnagyobb mozaikfelülete, egyben a magyar közgyűjteményekben őrzött legnagyobb műtárgyak egyike.

Benéztünk a Romkert gyomrába, Pannónia legértékesebb mozaikja alá

Jó hónapja, hogy cikkeztünk róla: a szombathelyi Romkert egész nyáron zárva tart, nem lehet látogatni, mert nagyszabású ásatások zajlanak a területen. Egyrészt - erről külön is írtunk - évtizedek óta az egyik fontos kérdés a Romkerttel kapcsolatban az volt, vajon mit rejt a kert végén a halom, mikor és miért keletkezhetett a dombja.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés