Erdogan és Orbán egy videóban: hogyan bontsuk le négy lépésben a demokráciát?

„A migránsok azért jó ellenségek, mert nem szavazhatnak.”
 
 

Erdogan és Orbán egy videóban: hogyan bontsuk le négy lépésben a demokráciát?

„A migránsok azért jó ellenségek, mert nem szavazhatnak.”
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Erdogan és Orbán egy videóban: hogyan bontsuk le négy lépésben a demokráciát?

„A migránsok azért jó ellenségek, mert nem szavazhatnak.”

Az alábbi videót néhány nappal ezelőtt keverte elém a Facebook algoritmusa, és most este, hogy elolvastam a Erdogan-látogatás összefoglalóit, gyorsan előbányásztam az internet mélyéről.

Nem hiszem, hogy nagy értelme lenne a siránkozásnak, mint ahogy azt sem, hogy Magyarországon diktatúra lenne.

Még azt is meg tudom érteni, hogy a tömegek nem hullatnak könnyeket a demokrácia iránt, hiszen az ő szemszögükből olyan sok hasznuk valóban nem volt belőle, és bizonyára vannak más élhető modellek is.

Az egészben az a legbosszantóbb, hogy egy sok kis hazugságra építő rendszert éppen most cseréljük fel egy ordenáré nagy hazugságokra építő rendszerre, és ezeket az ordenáré hazugságokat a tömeg nem tudja vagy nem akarja észrevenni.

Az Economist alábbi videója elég lényegre törően foglalja össze, hogy mi történik most a nagyvilágban. Orbán Viktorunk csak mellékszereplője ennek a folyamatnak, de ez persze minket cseppet sem vigasztal.

The Economist

Democracy is under threat all around the world. There are four stages to dismantling a democracy, starting with a charismatic leader who pledges to save the people

A videó lényege, hogy a demokrácia veszélyben van az egész világon. Az olyan autoriter rendszerekben, mint Kína, Törökország vagy Oroszország a vezetők szorosabbra fogták a gyeplőt.

A demokrácia lebontásának négy lépcsője van.

1. Egy karizmatikus vezető, aki azt ígéri, hogy megmenti a népet.

2. Találnak ellenséget. A mérges szavazók gyakran akarnak hibáztatni valakiket. A migránsok remek ellenségek, merthogy nem szavazhatnak. Orbán Viktor miniszterelnök arra figyelmeztet, hogy a muszlimok elpusztítják az Magyarországot.

3. Az olyan demokratikus intézmények aláásása, mint a szabad sajtó vagy a független bíróságok.

4. Leszámolás a megmaradt ellenzékkel. Erdogan török elnök 200 ezer embert takarított el politikai okokból, Venezuela elnöke kiherélte a parlamentet és megváltoztatta az alkotmányt.

„Ennél a pontnál hullik le az álarc, a meghalt demokrácia már csak nevében él” – vonja le a következtetést az Economist videója, amely mellesleg Donald Trump képével kezdődik és a washingtoni szenátussal végződik.

A valóban több pontjában vitatható Sargentini-jelentés után nehéz megmondani, hogy rémeket látnak-e nyugati újságírók és az unalomig önismétlő magyar ellenzéki politikusok, a fent említett négy pont mindenesetre Magyarországra stimmel, és az émelyítően patetikus, nacionalista mázba csomagolt kormányzati hazudozás egyelőre nem sok jót ígér a jövőre nézve.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés