A csőde vitt hulladékszállító cég vezetőit akarja büntetni a központosítás okozta káosz miatt a kormány

Jól látszik, hogy eredetileg is az ágazat szétverése majd megmentése volt a cél a rezsicsökkentés szavazatvásárló jelszava mellett.
 
 

A csőde vitt hulladékszállító cég vezetőit akarja büntetni a központosítás okozta káosz miatt a kormány

Jól látszik, hogy eredetileg is az ágazat szétverése majd megmentése volt a cél a rezsicsökkentés szavazatvásárló jelszava mellett.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A csőde vitt hulladékszállító cég vezetőit akarja büntetni a központosítás okozta káosz miatt a kormány

Jól látszik, hogy eredetileg is az ágazat szétverése majd megmentése volt a cél a rezsicsökkentés szavazatvásárló jelszava mellett.

Frissítés: Gémesi lemondott

Lemondott Gémesi György a Zöld Híd szemétszállító céget tulajdonló Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöki posztjáról hétfőn - írja az MTI. Az előzményről itt írtunk:


Lemondathatják Gémesi Györgyöt, az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnökét a Zöld Híd Kft. körüli szemétkáosz miatt – írja a Magyar Időkre hivatkozva az Index.

Központilag teszik tönkre a cégeket, aztán a vezetőkre hárítják a felelősséget

A hulladékszállítást koordináló központi, állami NHKV Zrt. a múlt héten hirtelen el is vette a közszolgáltatási jogosultságot a Zöld Híd Kft-től, miután az önkormányzati cég október 24-n bejelentette, hogy leállítja a hulladékszállítást Észak-Pest és Nógrád megye összesen 116 településén. Ez meg is történt, egy riportban az Abcúg meg is nézte, milyen az élet ott, ahol nem viszik el a szemetet.

A kormány pár nappal később bejelentette, hogy 24 milliárd forintot csoportosít át a hulladékkáosz megoldására. Az NHKV közben felszólította az érintett települések önkormányzatait, hogy másik közszolgáltatóval kössenek szerződést, mert a Zöld Híd Kft. nem képes ellátni a feladatát.

A kormány és az NNKV kommunikációjából azonban kimaradt, hogy miért is állt elő ez a helyzet. Az okokról mi is írtunk, többször is, az Index pontokba is szedte:

A hulladékgazdálkodási szektort 2011-ben államosították, a nem állami közszolgáltatókat betiltották, az átszervezés óta csak önkormányzati tulajdonú nonprofit cégek végezhetik a lakossági hulladékgyűjtést.

A rezsicsökkentés miatt az önkormányzati tulajdonú cégek által beszedhető díjakat befagyasztották, miközben az ő terheiket (pl. hulladéklerakási díj) viszont növelték.

Emiatt a közszolgáltatók többsége alulfinanszírozottá vált, évek óta pénzügyi gondokkal küzd, nem tudja felújítani amortizálódó eszközállományát.

A hab a tortán az volt, amikor mindennek a tetejébe a lakossági díjak beszedésének lehetőségét is elvették a cégektől, ez a jogkör átkerült a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-hez. A központi kukaholding a beszedett pénzből visszaosztja nekik az általa kiszámolt szolgáltatási díjat, bár gyakran késedelmesen.

Ágazati szereplők szerint ezzel a közszolgáltatók többsége rosszabbul járt anyagilag, mint a korábbi rendszerrel, és állandóan csődközeli állapotban van. Emiatt fordul elő időről időre, hogy bizonyos területeken akadozik a szemétszállítás.

Szombathelyen is gondok vannak

Az Észak-Pesten és Nógrádban történtek int jel lehet a szombathelyi Szomhull Kft-nek és a SZOVÁ-nak, ugyanis itt sem zökkenőmentes a hulladékszállítás. A Szomhull korábbi közszolgáltatási területének jelentős részét elveszítette, már a korábbi 42 település helyett csak Szombathelyen és hét közeli faluban szolgáltat a cég.

A SZOVA a Szomhull alvállalkozójaként végzi a hulladékszállítást, a területvesztés miatt jelenleg kihasználatlan a kapacitása nagy része. A központosított számlázás, díjcsökkentés és a kifizetések késése miatt a tavalyi évben 900 milliós veszteség keletezett a szombathelyi cégnél, ezt egyéb tevékenységeiből egyelőre rendezte, de az idén is halmozódik a hiány.

Ha a SZOVA nem képes kezelni a jövőben a hiányt, akkor az önkormányzatnak kell kisegítenie a céget, ami már komoly megterhelést jelentene a városi költségvetésnek, ismerve a stadion- és uszodaüzemeltetés miatt kiadásként jelentkező százmilliós összegeket.

Sorban állnak a Fidesz-közeli oligarchák

A fentiek ismeretében azonban látható, ha a legkisebb fennakadás is lesz a rendszerben, az NHKV pillanatok alatt elveheti a közszolgáltató jogosultságot, az önkormányzat pedig kénytelen lesz másik céggel szerződni, miközben a saját cégének gépei és munkaereje ott áll kihasználatlanul.

Világosan látszik, hogy a rezsicsökkentés szavazatvásárló jelszava mögött ott a szándék, hogy a biztos bevételt jelentő hulladékgazdálkodást a kiszemelt cégeknek passzolják át. Sajtóhírek szerint a háttérben már ott állnak a Fidesz-közeli oligarchák, akik szeretnék átvenni az egész ágazatot. Ás akkor talán a szabályok is kedvezőbbek lesznek

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés