Másfél éve kongatja a szakma a harangot a SZOVA csődveszélye miatt, a polgármester most a cégvezetőt akarja kirúgni

Puskás Tivadar polgármester októberben még azt mondta, csak az a lényeg, hogy elviszik a szemetet. Most megtalálta a felelőst. Az igazgatót és a Nyugatot.
 
 

Másfél éve kongatja a szakma a harangot a SZOVA csődveszélye miatt, a polgármester most a cégvezetőt akarja kirúgni

Puskás Tivadar polgármester októberben még azt mondta, csak az a lényeg, hogy elviszik a szemetet. Most megtalálta a felelőst. Az igazgatót és a Nyugatot.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Másfél éve kongatja a szakma a harangot a SZOVA csődveszélye miatt, a polgármester most a cégvezetőt akarja kirúgni

Puskás Tivadar polgármester októberben még azt mondta, csak az a lényeg, hogy elviszik a szemetet. Most megtalálta a felelőst. Az igazgatót és a Nyugatot.

Nemény András baloldali városi képviselő péntek délben, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Puskás Tivadar polgármester lemondásra szólította fel Németh Gábort, a SZOVA vezérigazgatóját. Puskás ezt azzal indokolta, hogy elfogyott a bizalom a vezérigazgató iránt, és előző napi cikkünkre utalt, miszerint az a cikk hetek óta készítettük elő.

Hónapok óta foglalkoztunk az üggyel

Ebben a cikkben egyébként arról írtunk, hogy a soproni polgármester levélben közölte Puskás Tivadarra, miszerint nem hajlandóak a SZOVÁ-t alvállalkozóként foglalkoztatni a hulladékszállításban, csak Szombathely területén. Ezzel a SZOVA mintegy évi egymilliárdos bevételtől esik el, ráadásul a tavalyi évet is 500 milliós veszteséggel zárja, mivel az NHKV, az állami hulladékgazdálkodó a korábbinál sokkal kevesebbet fizet a cégnek a hulladékszállításért.

Puskás szerint emiatt a cikk miatt fogyott el a bizalom Németh Gábor irányába, és ezért szólította fel lemondásra a vezérigazgatót. Amellett, hogy Némethnek semmi köze sem volt a cikkünkhöz, jelezzük, abban igaza van a polgármesternek, hogy hetek óta dolgoztunk a témán. Sőt, hónapok óta, több mint egy éve, a szakma pedig közel másfél éve kongatja a harangokat, hogy baj lesz. A szombathelyi polgármester pedig gyorsan megtalálta a „felelőst”.

Nézzük, mi is történt:

A 2016. júniusi közgyűlésen az önkormányzat, mint tulajdonos, utasította a Szomhull Kft-t, hogy mondja fel a hulladékszállítási szerződést 43 településsel. Az ok, hogy a nem sokkal korábban létrehozott állami NHKV Zrt. kevesebb pénzt ajánlott a Szomhullnak a szolgáltatásért, mint amennyibe annak elvégzése kerül. A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Molnár Miklós alpolgármester jelezte, hogy baj lesz a központosításokból, százmilliós veszteséget okozhat az ügy a városnak.

A Szomhull felmondta a szerződést, abban bízva, hogy a minisztérium a katasztrófavédelemre bízza a feladatot, és velük előnyösebb szerződést köthetnek. (A hulladékszállítást egyébként alvállalkozóként a SZOVA végezte, a Szomhull csak egy technikai cég, mivel a rezsicsökkentés jegyében csak nonprofit vállalkozás végezhet közszolgáltatást. Vagyis, minden a SZOVÁ-nak csapódott le akkor is és azóta is.)

Pár nappal később az önkormányzat 200 millióval segítette ki a Szomhullt, ugyanis nem érkezett meg az elvégzett szolgáltatás ellenértéke az állami NHKV-tól.

Szépen várták is a katasztrófavédelem ajánlatát, de január 3-án egy olvasónk észrevette, hogy a falujukban a SZOVA autói helyett a körmendi Müllex kukásautói jelentek meg. Utánakérdeztünk, kiderült, hogy a 43 felmondott településen a soproni önkormányzati tulajdonú STKH Kft. lett a közszolgáltató, ők pedig nem a SZOVÁ-t, hanem a Müllexet bízták meg a munkával.

Az okokról és a háttérről február elején írtunk nagyobb cikket.

A 2016. februá 2-i közgyűlésen nagy vitát hozott az ügy, Puskás Tivadar polgármester akkor azt mondta, a hulladékszállítás veszteséges, és most ettől a tehertől szabadul meg a város, és az a lényeg, hogy Szombathelyen elviszik a szemetet. Illés Károly alpolgármester pedig megígérte, hogy egyeztetnek az ügyről.

Február végén megkérdeztük a NHKV-t, miért a soproni STKH-ra bízták a vasi közszolgáltatást, több okot is mondtak, ezekkel szembesítettük a SZOVÁ-t, a szombathelyi cég tételesen cáfolta az állításokat.

Júliusban bemutatkozó sajtótájékoztatóra érkezett az STKH Szombathelyre, ahol belejelentették, a megye városaiban nyitnak ügyfélszolgálati irodát, Szombathelyen is. A Szomhull ősszel elveszíti közszolgáltató jogosultságát, ők egyébként csak azt teszik, amire a központ, azaz az NHKV utasítja őket.

Szeptemberben tárgyalta a közgyűlés a SZOVA első féléves beszámolóját, amiben a cég figyelmeztetett, hogy ha elveszítik a hulladékszállítást, komoly gondok jönnek, és százmilliós veszteségekre kell számítani.

Az októberi közgyűlésen kiderült, hogy Szombathelyen is az STKH lesz a közszolgáltató, és a SZOVA lesz az alvállalkozója, ezért a SZOVÁ-t is nonprofit céggé alakítják át. Az ellenzék aggódott a késedelmes kifizetésekért, Kecskés László fideszes képviselő frakciója szellemi kapacitását dicsérte, mert ők megértették, miről van szó, Puskás nem tudott hulladékszállítási panaszról.

December elején interjút készítettünk Molnár Miklós alpolgármesterrel, aki kijelentette, beláthatatlan következményei lehetnek, ha elveszik a SZOVÁ-tól a hulladékszállítást Szombathelyen és környékén. Elmondta, hogy egy budapesti megbeszélésen megállapodtak a főbb szempontokban, ezt Puskás Tivadar és Sopron alpolgármestere kézfogással szentesítette is, de a szerződések még nincsenek aláírva.

A december 14-i közgyűlésen Puskás Tivadar be is jelentette, hogy elkészítettek egy megállapodástervezetet, ebben arról van szó, hogy a SZOVA 50 településről szállítja majd el a hulladékot az STKH alvállalkozójaként. A polgármester hozzátette, kifejezett szándékuk, hogy a napokban aláírják a szerződést.

A szerződést aztán mégsem írták alá, és kiderült - ahogyan az elején említett cikkünkben írtuk -, hogy Sopron nem hajlandó alvállalkozóként foglalkoztatni a SZOVÁ-t, még a szombathelyi hulladélszállítás is kérdéses. A késedelmes fizetés miatt a SZOVA 500 millió körüli veszteséggel zárja a tavalyi évet, ezentúl pedig az eddigiekhez képest mintegy egymilliárdnyi bevételkieséssel kell számolniuk.

Mindezek után Puskás Tivadar polgármester a SZOVA pénteki, január 26-i ülésén gyorsan megtalálta a felelőst Németh Gábor vezérigazgató személyében és egy újságcikkben.

Másfél éve zajlik az ügy, a városvezetés egészen tavaly őszig nem vette komolyan, pedig ezt csak ők tudták volna megoldani. Most gyorsan áthárítják a felelősséget, Szombathely pedig a hulladékszállítási ügy, a stadion- és uszodaüzemeltetés veszteségei miatt évi másfél milliárdos veszteséggel néz szembe.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés