Orbán Viktor, a Mészáros-klán és a holdudvar ugyanazon a magánrepülőgépen és luxusjachton nyaralgat

Idén nyáron az Átlátszó két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját követte szerte Európában, és közben a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkantak.
 
 

Orbán Viktor, a Mészáros-klán és a holdudvar ugyanazon a magánrepülőgépen és luxusjachton nyaralgat

Idén nyáron az Átlátszó két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját követte szerte Európában, és közben a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkantak.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Orbán Viktor, a Mészáros-klán és a holdudvar ugyanazon a magánrepülőgépen és luxusjachton nyaralgat

Idén nyáron az Átlátszó két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját követte szerte Európában, és közben a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkantak.

Lefotózták például, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után. Lencsevégre kapták, hogy ugyanez a gép később Mészáros Lőrinc lányát, és a ZTE tulajdonosát hozta Ferihegyre. Drónvideót készítettek arról, hogy Mészáros üzlettársa, Szíjj László, valamint egy kormánybiztos, és Homolya Róbert MÁV-elnök ugyanazzal a luxusjachttal hajókázik az Adrián, amin korábban Mészáros Lőrinc pihent.

Térképre tették a luxusjacht és a magánrepülő összes eddigi útját, és kiderült, hogy elég sokszor keresztezték egymást, például az elmúlt két hónapban ötször voltak azonos időpontban Rijekában. Kutatásuk során felbukkant Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Mészáros Lőrinc köre, és a NER több más szereplője is. Fotókon, videókon, térképeken és infografikákon mutatják be nyomozásunk eredményeit.

Íme, Lady Mrd, a 7 milliárd forintos luxusjacht - a luxusutak elsőszámú szereplője

Az Átlátszó kiderítette, Mészáros-klán Lady Mrd-jét 2015-ben a Benetti olaszországi gyárában építették. Hosszúsága 42, a szélessége 9 méter. A hajó 5 kabinjában 10 vendég fér el, és az utasok kényelmét 7 fős legénység szolgálja. A háromszintes luxusjacht legfelső, úgynevezett “napozó” részén jacuzzi és medence is a vendégek rendelkezésére áll.

A jachtot tavaly 20,9 millió euróért (kb. 6,8 milliárd forint) hirdették.

Az eladás után az eredetileg Lady M néven, kajmán-szigeteki zászlóval közlekedő jachtot 2018. január végén Máltán vették nyilvántartásba Lady Mrd néven.

„Kategóriája “pleasure craft”, ami a máltai szabályozás szerint azt jelenti, hogy nem lehet bérbeadni, csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják. A máltai hajónyilvántartás szerint a Lady Mrd tulajdonosa az L&L Charter Ltd nevű máltai cég, aminek tulajdonosa a PKF Fiduciaries International Ltd. nevű máltai strómancég, amely máltai cégadatok szerint több mint kétszáz offshore céget kezel tulajdonosként vagy igazgatóként. A PKF tulajdonosai George Mangion és Marianne Mangion máltai lakosok, ám az rendkívül valószínűtlen, hogy a PKF által frontolt cégek valóban az ő saját vállalkozásaik volnának - írja az Átlátszó. ”

Ugyanez a két offshore cég, és ugyanez a két ember volt a tulajdonosa az Artemy nevű luxusjachtnak is, aminek a fedélzetén 2016-ban a Magyar Narancs fotózta le Mészáros Lőrincet.

Máltai regisztrációja óta a Lady Mrd a Földközi-tengert járja Olaszországtól Horvátországig, és az elmúlt hónapokban többször “találkozott” ott egy másik titokzatos járművel.

Bombardier Global 6000 típusú luxus-magánrepülőgép - a másik kényelmes útitárs

Az Átlátszó szerint 2018. március végén egy vadonatúj Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülőgép érkezett a cég montreáli gyárából Bécsbe. A gép azóta az osztrák léginyilvántartásban szerepel OE-LEM lajtsromszámmal. Tulajdonosa nem ismert, az üzembentartója pedig az International Jet Management GmbH, egy erre szakosodott osztrák cég.

Az International Jet Management GmbH volt az üzembentartója annak a kisebb, 3 milliárd forintos, OE-IKZ lajstromszámú magánrepülőnek is, amellyel 2018 januárjában a Célpont és a Zoom fotózta le Mészáros Lőrincet.

„Hiába az osztrák üzemeltető és lajtsromszám, az OE-LEM luxusrepülő szinte állandóan a budapesti repülőtéren parkol. Innen indul, és ide érkezik, csak nagyon ritkán megy ki Bécsbe, ahova elvileg tartozik. Az elmúlt hónapokban ráadásul többször repült Ferihegyről éppen oda, ahol a Lady Mrd luxusjacht tartózkodott a kérdéses időpontban, de más érdekes utakat is találtunk.” - olvashatjuk az Átlátszón.

A 30 méter hosszú gép egy tankolással 11 ezer kilométert tud megtenni, és végsebessége óránként 950 kilométer. Fedélzetén 17 utas utazhat luxuskörülmények között.

Orbán Viktor miniszterelnök is megtapasztalta már az OE-LEM kényelmét, ugyanis július 25-én ezzel a luxusrepülővel utazott Bulgáriába a Videoton-Ludogorec BL-meccsre.

Június 21-én a gép Nyizsnyij Novgorodba ment, ahol akkor Argentína játszott Horvátországgal a világbajnokság D-csoportjának második fordulójában. Július 15-én pedig Moszkvába utazott a luxusrepülő, ahol épp a vb-döntő zajlott. A sajtóban akkor megjelent, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen nézte a mérkőzést, és még Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott aznap.

A Bombardier Global 6000 egy nagyon drága business jet. Új ára 60 millió amerikai dollár, vagyis körülbelül 17 milliárd forint – jegyzi meg az Átlátszó.

A magánrepülő és a luxusjacht sokszor találkoznak

Az Átlászó kutatása szerint a Lady Mrd és az OE-LEM elmúlt hónapokban sokszor találkozott egymással. A hivatalos hajózási és repülési nyilvántartásokból származó adatok szerint ugyanis a magánrepülő többször ment Budapestről éppen oda, ahol a luxusjacht is tartózkodott éppen akkor.

Ezek a kapcsolódási pontok általában kedvelt nyaralóhelyeken, Olaszországban és Horvátországban voltak. Többek között Bari, Split, Pula, Rijeka és Velence voltak azok a városok, ahol ugyanakkor volt jelen a Lady Mrd és az OE-LEM is. De előfordult az is, hogy mindkét luxusjármű ugyanakkor volt a montenegrói Tivatban, ahol egy exkluzív jachtkikötő várja a szupergazdagokat.

Augusztus 17-én a Lady Mrd luxusjacht Horvátországban volt, Opatijából ment Rijekába. Az Átlátszónak sikerült drónvideót készítene az érkezéséről és utasairól is. A videón szereplő utasok: Homolya Róbert MÁV-elnök (ő 2010 és 2012 között az európai uniós támogatások elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese volt, majd 2012-től különböző pozíciókban dolgozott a Miniszterelnökségen), Szíjj László üzletember, Kovács Ernő kormánymegbízott.

Egy nappal azután, hogy lefotózták a luxusjachton Homolya Róbertet, Szíjj Lászlót és Kovács Ernőt, az OE-LEM lajtsromjelű magánrepülő felszállt Ferihegyről. Kiment Rijekába, ott volt egy órát, majd hazajött Budapestre.

Az OE-LEM lajstromjelű magánrepülő az elmúlt hónapokban Horvátországon kívül járt Lisszabonban, Krétán, Máltán, Milánóban, Münchenben, Prágában, Szicíliában, és Portugália legdélebbi városában, Faróban is.

És ez mind csak töredéke annak a kutatómunkának, amit az Átlátszó az elmúlt hónapokban végzett. Kattintson ide a teljes cikkért.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés