Kétmilliárdos építkezéssel, új közszolgáltató központtal termel bevételeket a SZOVA

A cég stratégiája szerint ezzel megoldódik a sokmilliárdos kötvény visszafizetése.
 
 

Kétmilliárdos építkezéssel, új közszolgáltató központtal termel bevételeket a SZOVA

A cég stratégiája szerint ezzel megoldódik a sokmilliárdos kötvény visszafizetése.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Kétmilliárdos építkezéssel, új közszolgáltató központtal termel bevételeket a SZOVA

A cég stratégiája szerint ezzel megoldódik a sokmilliárdos kötvény visszafizetése.

Noha az építkezés már zajlik a szombathelyi Sárdi-ér utcában, de most tartottak projektindító bemutatót a városházán. Többször írtunk is már róla, tavaly szeptemberben bemutattuk az új közszolgáltató központ terveit is. Most viszont tisztább és részletesebb lett a kép.

Minden az ötmilliárdos kötvény kibocsátásakor kezdődött

Puskás Tivadar polgármester köszöntője után Molnár Miklós alpolgármester tartott egy érdekes tájékoztatót, ami a SZOVA stratégiáját is bemutatja.

2006-ban az önkormányzat utasítására ötmilliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt a SZOVA, azért, hogy legyen fedezete az akkori nagyszabású terveknek.

Később a svájci frank alapú kötvényt átváltották forintra, de közben az árfolyamváltozások miatt az ötmilliárdos tartozásból hét-nyolcmilliárd lett, 2010-től évi 400 milliót kellett törleszteni.

Ez ment is egy darabig, de 2014-ben már komoly terhet jelentett a cégnek, ezért kidolgoztak egy stratégiai tervet a bankkal közösen. Két és fél évig csak a kamatokat kellett fizetniük, de közben 30 olyan projekt lehetőségét dolgozták ki, amelyek a későbbiekben bevételt hoznak, és lehetővé teszik, hogy a SZOVA önkormányzati segítség nélkül törlessze a kötvényt.

Ide költöznek a városi közszolgáltatók

Ezek egyike a Sárdi-ér utcai ipari terület hasznosítása, érdekesség, hogy 2007-ben a kötvénykibocsátás egymilliárdos részéből vásárolták meg ezt a területet. A projekt két részből áll.

Az első szakaszban, ami már zajlik, a 15 hektáros területen kiépítik az infrastruktúrát. Ez 500 millióba kerül, és egy nyertes uniós pályázatból fizetik, önrész sem kell hozzá. 12 darab ipari ingatlant alakítanak ki, ezeket értékesítik majd.

A második szakaszban a terület egyik ingatlanán megépítik a multifunkciós közszolgáltató központot, ahová a városi közszolgáltatók költöznek, így a SZOVA irodaháza, Jászai Mari utcai telephelye, a Távhő központja, és a többi, kisebb közszolgáltató.

Ez másfél milliárdba kerül, a Modern Városok programja, vagyis állami finanszírozásból, ennek az összegnek a fele már az önkormányzatnál van. Ha kiköltöznek a közszolgáltató cégek, a felszabaduló épületeket, ingatlanokat hasznosítják, ami szintén bevételt hoz a SZOVÁ-nak.

Nyitott kérdés még a hulladékszállítás

Németh Gábor, a SZOVA vezérigazgatója a részletekről beszélt, az iparterületen aszfaltozott, 2x1 sávos utak lesznek, ivóvízzel, csapadék- és szennyvízhálózattal, közvilágítással, áramszolgáltatással, hírközlési rendszerekkel. A 12 ingatlan értékesítéséből egymilliárd forintos bevételt várnak.

Németh azért megjegyezte, a központ végleges kialakításához tudniuk kell, milyen szerepe lesz a SZOVÁ-nak a hulladékszállításban, ahhoz kell méretezni a központot.

A vezérigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy az ingatlanokat és a környező iparterületet könnyen, 80-100 millióból ki lehet kötni a körgyűrűre, a közelben lévő körforgalomnál már megépítették az út elejét. Ez nem része a jelenlegi projektnek, de az önkormányzat érdemes komolyan elgondolkodnia rajta.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés