Ismét megelevenedik a történelem: Savaria Karnevál négy napon át

Ha nyár vége, akkor Savaria Történelmi Karnevál: idén augusztus 23-tól 26-ig ismét rengeteg programmal, koncertekkel, látványos felvonulással várják a résztvevőket Szombathelyen.
 
 

Ismét megelevenedik a történelem: Savaria Karnevál négy napon át

Ha nyár vége, akkor Savaria Történelmi Karnevál: idén augusztus 23-tól 26-ig ismét rengeteg programmal, koncertekkel, látványos felvonulással várják a résztvevőket Szombathelyen.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Ismét megelevenedik a történelem: Savaria Karnevál négy napon át

Ha nyár vége, akkor Savaria Történelmi Karnevál: idén augusztus 23-tól 26-ig ismét rengeteg programmal, koncertekkel, látványos felvonulással várják a résztvevőket Szombathelyen.

A régi útvonalon halad a felvonulás

A négy napos kavalkádban a kiváló koncertek, a színházi előadások, történelmi játékok és számos más egyéb rendezvény mellett ismét a hagyományoké a főszerep. Nem maradhat el a Karnevál védjegyének számító felvonulás sem, pénteken és szombaton (augusztus 24. és 25.) közel 1000 korhű jelmezbe öltözött hagyományőrző és helyi polgár sétál végig a belváros utcáin, felidézve a történelmi korokat. Az idei évben ismét a régi útvonalon halad a menet, amely érinti a felújított Berzsenyi teret. Akinek kedve van csatlakozni a régi idők korszakait bemutató csoportokhoz, még jelentkezhet - érdemes is ezt megfontolni, hiszen a jelmezt viselők kedvezményesen látogathatják a Karnevál belépőjegyes helyszíneit. A Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány jelmeztára az ókortól a barokk korig kínál jelmezt a résztvevőknek. A saját jelmezt viselők az 1800-as évekig bezárólag választhatnak viseletet, a történelmi hűséget szem előtt tartva. Felvonulónak 2018. augusztus 10-ig lehet jelentkezni a itt lehet , az űrlap kitöltésével.

Új és régi helyszínek

A klasszikus helyszínek közül még mindig a legnépszerűbb a Fő téren található az Öreg Város Vására. Az itt felépített Forum Színpadon pénteken Dés László és Tóth Vera Nagy utazásra hív, szombaton a Margaret Island akusztikus folk-poppal bűvöl el, vasárnap a Punnany Massif táncoltatja meg a fiatalokat, de felidézik olyan legendás muzsikusok alakját és zenéjét is, mint Glenn Miller vagy az LGT. Természetesen nem hiányozhatnak idén sem az esti órákat fénnyel megtöltő tüzes produkciók, az olyan régi-nagy visszatérők, mint az Artistica Anam Cara, vagy a Tűzmadarak.

A Borok Utcája a baráti találkozások egyik legfőbb helyszíne, itt szintén komoly zenei kínálat várja a látogatókat. A Batthyány téri színpadról húzza be a hallgatóságot a szerb KAL együttes balkáni zenei örvénye, best of válogatással lép fel Deák Bill Gyula, a zenei a betyárvirtust a Bohemian Betyars hozza el. Kiváló ír kocsmazenét húz a Firkin, és itt mutatja meg virtuóz szájharmonika-tudását Ferenczi Gyuri is az Első Pesti Rackákkal. Rögtön az utca elején, a tavalyi év legkiválóbb borait lehet megkóstolni, rajtuk kívül közel 40 borászat legjobb évjáratait kínálják a bortermelők.

A Történelmi Témaparkban igazi időutazásra hívják a látogatókat a különböző katonai csoportok. A jó Sextius Palpellius Hister helytartó savariai udvarába tévedt karneváli turistákat katonai hagyományőrző bemutatókkal és színes tábori élettel várják a csapatok. Az I. század római harcászatától egészen Mátyás király korának hadviseléséig terjed a kínálat, melyből a hadtörténet iránt érdeklődő látogató válogathat. Láthatjuk a Birodalom legjobb gladiátorait, a világ legjobb lovasíjászát Kassai Lajost, az ország legrégebbi római katonai hagyományőrző csapatát, hunokat és magyarokat, a Hunyadiak zsoldosseregeinek tagjait, csatajeleneteket és élő történelemórákat, korhű katonai táborokat, illetve artistákat és zászlóforgatókat is.

A gyerekeket és kísérőiket a Gayer-park zeg-zugos kulisszái várják. A számos interaktív és elgondolkodtató foglalkoztató program mellett színpadi produkciók hoznak felhőtlen perceket a legkisebbeknek. Garabonciás történet és vásári bábjáték, családi örömkoncert és zenés mesejáték ígér kacagtató és tanulságos élményeket az egész családnak. S hogy kik varázsolják el a kicsiket? Zenél a Kiskalász és az Apnoé Zenekar, vásári komédiákkal szórakoztat a Langaléta Garabonciások bandája és a Kuttyomfitty Társulat, „női szuperhőst”avat a Mikropódium Családi Bábszínház. Idén újdonságként lesz mini karnevál is, erre 7 éves korig várják a résztvevőket. A szülők a www.karnevalsavaria.hu oldalon tudják csemetéjüket bejelenteni az aprók felvonulására. A jelmezes felvonulást pénteken (augusztus 24.) délután kettőkor tartják a Gayer-parkban. A menetet két pónifogat vezeti fel, ezeket ifjú fogathajtó hajtják. Ugyanitt (Gayer park) este már a felnőtteké a terep: Thália kertjében ismét vidám, keserédes, a hétköznapi lét problémáit boncolgató színházi előadásokat láthat a közönség.

A Karnevál jól ismert helyszínei mellé újak is csatlakoztak idén. A Berzsenyi téren Magyar Udvar fogadja látogatókat autentikus magyar népzenével és néptánccal, esténként táncházzal. További újdonság, hogy a Szent Márton templomnál több program is felidézi, hogy Szent Márton 316-ban Savariában látta meg a napvilágot. A Szent Márton-i örökség Szombathely kiemelt értéke, fényfestés, vásári és bábjátékok tisztelegnek a város szülöttének az emléke előtt, de lesz fáklyás, esti látogatás az évszázados temetőben, vagy a templom alatti kriptában is.

A Karnevál tortája és a bora

A hagyományokhoz hűen 2018-ban ismét az ország legjobb bortermő vidékeinek legkiválóbb nedűiből választják ki a Karnevál borát, a verseny egyre népszerűbb a gazdák körében, egyre többen versengenek a Savaria Történelmi Karnevál Legjobb Bora kitüntető címéért. Szintén nagy sikere van Karnevál Tortájára kiírt vetélkedésre, az elmúlt években profi cukrászok mellett háziasszonyok is neveztek saját süteményükkel. Utóbbi versenyre még július végéig lehet jelentkezni a karneválirodán.

Információk, jegyek

A programok felkerültek a Karnevál hivatalos Facebook-oldalára, érdemes tehát csatlakozni ehhez.

Jegyelővételre július elejétől van lehetőség a Tourinform Irodában, augusztus 14-től pedig információs pavilon várja a Karneválról bővebb tájékoztatást igénylő érdeklődőket Szombathely Fő terén - itt lehet jegyeket vásárolni a Történelmi Témapark előadásaira, a Tüzes játékokra és a felvonulás útvonala mellett elhelyezett lelátókra.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés